JARNÍ SVÍCNY

VŮNĚ KÁVY A ČAJE
24.2.2016
OSPALÁ SNÍDANĚ
26.2.2016

ornament_01

Do prvního jarního dne je ještě kousek času, ale jak se zbavím zimních bot, mám pocit, že už to vypukne. Alespoň doma potřebuji koukat do svěžích barev. Možná to máte podobně…

Již jsem se někde zmínila, že jsem zatížená na svíčky. A svítím všude a za všech okolností. Jarní aranžmá často spojuji s vodou. Společně s barvami pro mě voda znamená probuzení z letargie. Jaro je úžasné období plné optimizmu, kdy dostanete chuť rozhýbat se na čerstvém vzduchu, navzdory bolavým kloubům.

Než se dostanete třeba na jarní dovolenou, udělejte si doma v podvečer hezkou náladu. K jarním svícínkům jsem zvolila moc hezké mističky, které mají ledový povrch, a do vody jsem vhodila plovoucí svíčky. Znáte je?

ornament_02

jarni_svicen1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

K vytvoření svícnů mě inspirovaly právě misky. Jsou poměrně hluboké, takže k tomuto záměru byly ideální. Připravte si k nim:

  • úzký kuchyňský tác
  • hrst aranžérského mechu
  • 2 plovoucí svíčky v barvě doplňující květiny
  • listy hyacintu, případně kousky větviček apod.
  • drobnokvěté rostliny – kalanchoe, sněženky, modřence…
  • nůžky

Aranžmá je hodně jednoduché, takže hned postupujte podle následujícího obrázku. Při aranžování květin vás povede fantazie i suroviny, s kterými pracujete.

jarni_svicen2

PLOVOUCÍ SVÍČKY

Většinou se k nám dovážejí z Holandska a dostanete je ve větších květinářstvích a potřebách pro dekoratéry. Svíčky krásně plavou, ale pokud k nim ponoříte rostlinky, musíte je trošku zafixovat – to znamená omezit jejich pohyb, jinak by zapluly mezi květiny. K tomu jsou použila listy z odkvetlého hyacintu. Pokud chci některé květiny ostříhat pro drobná aranžmá, využiji vždy takové, které by beztak brzy odkvetly. Stejně tomu bylo i u růžové kolopejky (kalanchoe) na okně.

Domov bez květin mi připadá smutný. Také nemám vždy kolem sebe vázy s růžemi. Ale stačí mi kousek přírody donesené z venku, nebo pracuji s odkvétajícími pokojovkami. Pak stačí pěkná miska nebo sklenice, aby bylo na stole útulno. Až přijdou Velikonoce, můžete do aranžmá začlenit i bílá nebo obarvená vajíčka.

7 Comments

  1. JarDo napsal:

    …krásné, úplně cítím tu vůni…

  2. Jana napsal:

    Děkuji srdečně. Jaro je zázrak :o)

  3. Naty napsal:

    Je to nádhera, nemám slov…

  4. Jana napsal:

    …kytičky mám moc ráda. Ale tyto misky už na e-shopu nemáme; hezky by se dalo aranžovat do misek s označením Pudding.

  5. Naty napsal:

    hmmmmmm…. 🙂

  6. Naty napsal:

    tam by byl úžasnej i šeřík…

  7. Jana napsal:

    Určitě, hezký nápad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.