JARNÍ STŮL + UBROUSKY VE TVARU SRDCÍ

VYCHYTÁVKY KOLEM UKLÁDÁNÍ BOT
6.3.2019
ABY SE STŮL NEPONIČIL
11.3.2019

Hledáte-li k posezení u stolu zajímavý detail, věnujte pozornost skládání ubrousků. Je to ten nejjednodušší způsob, jak stůl ozvláštnit.

Vše, co se u stolu děje, se samozřejmě točí kolem výběru jídla, které se bude připravovat. Ale hned druhou nejdůležitější věcí je stolní nádobí. Na něm se budou pokrmy podávat, podřídí se mu výběr ubrusu, květin i všech drobných detailů. Je to krásné téma, kterému se většinou věnujeme se stejnou pečlivostí, jako vaření.

Výběr jídelní soupravy se řídí individuálními potřebami. Ideální je, pořídit si jednu soupravu pro každodenní užívání, a jednu pro slavnostní příležitosti. K té patří celá řada doplňujících kousků nádobí, jako např. kompotové misky, klubový talíř, omáčník, polévková mísa apod. Pro dny všední postačí komplet obsahující dezertní talíře, hluboké polévkové talíře nebo misky a mělké jídelní talíře.

Taková sada obsahující 18 ks talířů by měla splňovat veškerá praktická kritéria pro časné užívání. Pořiďte si soupravu, která je vhodná do myčky nádobí, a pokud má vaše domácnost čtyři členy a více, pořiďte si sady dvě. Vždy se stane, že se časem nějaký ten kousek nádobí rozbije, a tak máte jistotu, že vám zůstane oblíbený dekor dlouho na očích. Stolní soupravy mohou být zdobeny jednoduše, ale také bývají nesmírně dekorativní. Vyberte si vzor blízký vašemu srdci s ohledem na barevnost, která zapadne do okolního prostoru kuchyně nebo jídelny. Pokud si nepřejete používat dekor se zářivými slunečnicemi v lednu, pak dejte přednost decentním proužkům a moderním geometrickým vzorům;  jinak si musíte pořídit soupravy dvě, pro letní a zimní sezonu.

S ohledem na všechna tato hlediska, je výběr pěkného porcelánu skutečně srdeční záležitostí. Uvažujete-li s jarem o nové výbavě, čeká vás velice příjemný úkol. K hezky prostřenému stolu s talířovým servisem Marika (k němuž máme momentálně i snídaňovou soupravu), jsem připravila drobný, ale efektní nápad na skládání ubrousků. Náladou se hodí k dekoru porcelánu s lesními plody, který kromě červené obsahuje řadu odstínů, takže s ubrousky i stolním textilem můžete nakládat variabilně. K svátečně prostřenému stolu tak může patřit zelená, ale také růžová a fialová, jak si jaro žádá...

JAK VYTVOŘIT SRDCE Z UBROUSKU

Připravte si klasické papírové ubrousky v červené barvě. Skládání je tak jasné, že vše vykoukáte z detailu na obrázku. Výklad připojuji jen pro úplnost:

  • Ubrousek složený do čtverce položte před sebe a rozevřete ho, ozdobná bordura je na horním okraji.
  • Směrem ke středovému přeložení přiložte nejprve pravý okraj ubrousku, pak levý. Obě strany jsou přehnuté volně, nevytvořte si hrany.
  • Vzniklý tvar sklapněte směrem k sobě a ubrousek postavte na spodní hranu. Nahoře už se rýsuje srdce. Ubrousek postavte do talíře a urovnejte do pěkného tvaru.

I když papírové ubrousky nejsou tak pevné jako látkové, ubrousek drží poslušně stočený. Přesto - chcete-li, můžete ho zcela volně ovázat jemnou úzkou stužkou. Ještě přidejte květinu a celý stůl je rázem nachystaný na malou oslavu.

marika2

VŠE NEJKRÁSNĚJŠÍ K ZÍTŘEJŠÍMU MEZINÁRODNÍMU DNI ŽEN!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.