JARNÍ ŠPENÁTOVÉ KNEDLÍČKY V HRNCI MORRETI

JAK SI DNES USTELEME…
5.4.2017
BLESKOVÝ ZAJÍČEK NA KOLEDU + ŠABLONA
7.4.2017

stuha_zelena

Pro pořízení nového kuchyňského nádobí je jaro tou správnou dobou. Přejete-li si, aby vaše kuchyně zkrásněla, pořiďte si měděné nádobí Morreti. Celá se v něm bude zrcadlit.

Jarní proměny se mohou dotknout i kuchyňské výbavy. Myslím, že za hodiny strávené v kuchyni, si ji všichni zasloužíme. Jak se v takové luxusní značce vaří, jsem zjišťovala nejprve u sporáku (hrnce jsou určeny i k pečení v troubě). Vybrala jsem si k tomu jarní, neméně luxusní pokrm, který se podává v Německu i v Itálii.

Na houskových špenátových knedlíčcích si můžete pochutnat v oblasti Trentino v jižním Tyrolsku. Italové jim říkají Spinach Canederli. Jsou lehounké jako dech, a i když čekáte nějakou obyčejnou a známou chuť, tento pokrm všechny vaše představy předčí. Kombinace ochuceného špenátu, másla a parmezánu je téměř nadpozemská. Tento recept jsem dostala od Káti, dcery mé kamarádky. Vrátila se ze světa s tím, že tohle je ale šíííleně dobré jídlo a musíme ho okamžitě uvařit. Překlad receptu jsme měly hned, ale půl roku mi trvalo, než jsem našla tu správnou příležitost. Na tuto specialitu jsem si vzpomněla až nyní, když jsem chystala vaření v mědi. Nádherný hrnec jsem asi týden obcházela jak mlsný kocour, až si řekl o zelenou barvu špenátu. Zvolila jsem ho i proto, že pokrmy připravované v tomto nádobí mají přirozené chutě a neztrácejí minerály a vitamíny.

Mrkněte na naši nabídku pod článkem, máme měděné hrnce, rendlík i 26 cm širokou pánev s poklicemi. A dejte se svést, nádobí i recept stojí za to!

stuha_zelena

HOUSKOVÉ ŠPENÁTOVÉ KNEDLÍČKY

Příprava: 40 minut * Získáte: 13 ks knedlíčků

  • 2 plné lžíce másla
  • 60 g cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 větší stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 150 g kostek housky (zhruba 4 starší rohlíky)
  • 200 g čerstvých špenátových listů, nasekaných nadrobno
  • 2 prošlehaná vejce
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 50 ml mléka
  • 2 lžíce mouky
  • 30 g parmezánu, nakrájeného na malé kostky

Na dokončení máslo, nahrubo nastrouhaný parmezán a datlová rajčátka.

1. Na pánev dejte máslo a zpěňte cibuli a česnek až zesklovatí. Na malé kostičky nakrájejte rohlíky a nechte je dozlatova opéct v troubě.

2. Mezitím spařte horkou vodou nasekaný špenát, až lehce zavadne. Vložte ho do mixéru, přidejte připravenou cibuli a česnek, prošlehaná vejce, pepř, sůl a muškátový oříšek a vše rozmixujte.

3. Do mísy přesuňte zchladlé kostičky žemle a pokropte je mlékem. Přidejte špenátový základ, mouku, kostičky sýra, vše promíchejte a dobře spojte. Vzniklé těsto nechte 20 minut odpočinout. Do velkého hrnce dejte vařit vodu.

4. Mokrýma rukama tvořte knedlíčky o velikosti golfových míčků a každou várku vždy najednou vhoďte do vroucí vody. Vařte zprudka pod pokličkou 8 minut.

Knedlíčky podávejte přelité rozpuštěným máslem s hromádkami nastrouhaného parmezánu a se sladkými datlovými rajčátky.

spenat1

Měděný hrnec Morreti je krasavec. Prostě, takový šperk uprostřed kuchyně. S fotografem Honzou jsme měli co dělat, abychom se v něm všude neodráželi :o) Dejte si záležet, abyste koupili opravdu šťavnatý a čerstvý špenát. S cibulí a česnekem to nepřehánějte, knedlíčky musí být chuťově vyvážené. Řekla bych, že nejdůležitější je tam sýr, který vše dochutí.

spenat2

Housky opečte v troubě a pak drobné kostičky zase navlhčete smetanou. Z čerstvého pečiva byste vytvořili blátivé těsto. Že je těsto správně připravené, poznáte tak, že je kompaktní a trochu pevné; představte si, že by z něj šel vytvořit takový jemnější houskový knedlík. S knedlíčky se upatláte, ale jdou tvořit dobře a rychle. Vařte je ve vroucí vodě a krátce. Budete-li vařit pozvolna, máte šanci je rozvařit. Po vytažení z vody by knedlíčky měly být měkké, ale krásně kulaté.

spenatove knedlicky vyrez

Elegantní nádobí Morreti je třívrstvé, vnitřní část je nerezová, stejně tak i poklice. Hodí se na veškeré druhy sporáků včetně indukčních, nevkládejte ho však do myčky, to byste měděnému plášti uškodili. Jak nádobí dobře udržovat poradím příště, ve speciálním článku o mědi.


stuha_zelena

2 Comments

  1. Marta Kunartová napsal:

    Dobrý den,
    kostičky housky je dobré a hlavně rychlé a podle mého názoru i méně energeticky náročné sušit v mikrovlnce. Vždy dát na minutu na nejvyšší výkon, pak misku vytáhnout a rozmíchat, aby se odpařila pára. Opakovat až do vysušení pečiva.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    paní Kunartová, děkuji za dobrou radu. Zdá se mi to skvělé řešení, rychlé a efektivní; jistě ji využije celá řada čtenářek. Já doma mikrovlnku nepoužívám, takže mi v tomto ohledu chybí praxe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.