JAK ZABALIT SVAČINU DO ŠKOLY

ADVENTNÍ KALENDÁŘ PRO MALÉ I VELKÉ
12.11.2020
LETOS SI UDĚLEJTE HVĚZDNÉ VÁNOCE
18.11.2020

Jak bezpečně zabalit svačinu a děti přesvědčit o tom, že ji mají ve škole sníst, dá v ranním shonu dost práce a přemýšlení.

Toto téma si na uveřejnění počkalo. Současná vážná zdravotní situace v naší zemi uvěznila školáky i studenty doma u počítačů, a rodičům obrátila svět naruby. Ze dne na den se z nich stali učitelé, ať k tomu mají či nemají schopnosti a dostatek trpělivosti. Ještě bude dlouho trvat, než se svět vrátí do normálních kolejí, a všichni víme, že pro ně v mnohých ohledech musíme vybudovat nové cesty.

Brzy se do lavic vrátí alespoň ty nejmenší, tak s radostí připomenu pár jednoduchých pravidel, která se dají přibalit do svačinových krabiček. Aby děti braly svačinu jako pozdravení z domova, a ne jako nepříjemnou povinnost. Vštípit dětem kladný vztah k jídlu je doma poměrně snadné. Čím to je, že svačina je ve škole cosi na obtíž? Možná tím, že namazaný chléb v promaštěném sáčku jsme neměli rádi ani my, kdysi dávno. Dnes máme mnoho možností, jak svačinu zabalit tak, aby po otevření stále vypadala dobře. Využijte svačinové krabičky, dělejte malé porce, a skládejte více chutí. Něco se určitě chytne :o)

Nemusíte být nutričtí specialisté, abyste dali dohromady základní složení svačiny pro děti. Měla by obsahovat komplexní sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky a ovoce nebo zeleninu:

  • komplexní sacharidy jsou ty, z nichž se energie uvolňuje postupně a zasytí tak na delší dobu - např. celozrnné pečivo nebo ovesné vločky
  • bílkoviny dodají mléčné výrobky, tofu, libová šunka, plátek domácí sekané nebo pečeně, důležité jsou luštěninové pomazánky
  • zdravé tuky obsahují ořechy, semínka nebo avokádo, které je také perfektní na pomazánky
  • ovoce a zeleninu zvolte podle preferencí dítěte, neznámé chutě nechte na doma.

Sladkosti ano, či ne? Záleží na tom, v jaké je dítě kondici, zda nemá nadváhu, zdravotní potíže a v každém případě je přidejte jen na doplnění jídelníčku. Mluvíme výhradně o domácím pečení (nebývá k dispozici každý den, tak proč ne), z něhož lze zvolit domácí koláče s velkým podílem tvarohu nebo máku, bábovku s jablky, mrkvové řezy, ořechové šneky apod. Radost udělá občas i opečený sladký toust spojený arašídovou pomazánkou a domácím džemem. K pravidelnějšímu přísunu sladkostí může patřit třeba chia pudink, který je třeba připravit večer, bílý jogurt s ovocem a lžičkou zavařeniny nebo s medem, doma pečené ovesné sušenky. Také zralý banán skvěle zažene chuť na sladké.

Důležité jsou tekutiny, jejichž základ by měla vždy tvořit pramenitá voda. Protože láhev s vodou představuje v aktovce docela velkou zátěž, zvolte plastovou láhev z nezávadného materiálu, nejlépe s vložkou - sítkem, do níž dejte nakrájené ovoce (výborně sladí švestky) a trošku domácího sirupu. Dítě si může ve škole samo natočit do láhve vodu a vytvořit si nápoj.

S únavou a nesoustředěností bojuje vitamin C a D.

CO JE ZAPOVĚZENO

  • bílé pečivo - to platí obecně i v domácí kuchyni; ne, že by nebylo možné občas namazat rohlík se šunkou, ale z principu je vhodné nahradit ho žitným chlebem, špaldovým chlebem se slunečnicovými semínky apod. Výborným řešením je třeba tortilla, kterou lze naplnit a obměňovat spoustou pomazánek a ingrediencí
  • cereálie typu kukuřičných lupínků a čokoládových kuliček - přidáte-li je dětem např. k jogurtu, jedná se o hladové jídlo s vysokým podílem cukru; raději je nahraďte domácím müsli se sušeným ovocem a oříšky
  • kupované sladkosti - zvláště tukem nasáklé koblihy nebo croissanty s prodlouženou trvanlivostí (všimněte si data), které musejí obsahovat chemické látky, aby zboží vydrželo
  • salám + párky
  • sladké a bublinkové limonády - obojí asi není třeba zdůvodňovat

ZÁKLADNÍ SVAČINOVÁ VÝBAVA

svacinky1
Papírovým a igelitovým sáčkům odzvonilo. Základní pravidlo zní - jídlo musí vypadat chutně. A proto by jej děti měly najít nezapatlané, nezapasované do sebe, aby se do něj ochotně pustily. Tomuto požadavku nejlépe vyhovují plastové krabičky s rozdělenými přihrádkami, které udrží všechny suroviny na svých místech - počítejte s tím, že krabička skončí v brašně uložená na výšku apod. Musí mít dobře těsnící víčko, je-li třeba, přibalte lžičku a vidličku s níž se dítě nezraní, a alespoň 2 papírové ubrousky. K přípravě svačin si pořiďte:

* svačinové krabičky s dobře těsnícími víčky
* nemáte-li je rozdělené přihrádkami, použijte silikonové košíčky na muffiny, které zformujete do potřebných komůrek
* plastové nebo dřevěné příbory
* koktejlová napichovátka na skládané špízy
* papírové ubrousky
* kráječ na jablka
* láhev na pití, nejlépe s integrovaným sítkem

Na podobné legrácky asi nemáte v ranním spěchu kdy, ale občas se takový nápad hodí. Rozpustilý obličej tvoří pouze pár koleček zeleniny navíc, která jsem upevnila pomoci žervé. Jinak může uspořádání svačiny vypadat nějak takto. Protože děti milují všechno na špejli, vyrobte jim pár špízů složených z ovoce, kousků sýra a zeleniny. Budou si je ujídat postupně. A na okoralé jablíčko, které po pár hodinách nevypadá lákavě, existuje perfektní trik:

  • Jablko rozkrojte pomocí kráječe (viz předcházející foto), který oddělí střed s jádřincem, znovu ho pevně smáčkněte do jednoho celku a převažte provázkem nebo zajistěte gumičkou. Děti si jablíčko snědí po dílcích, které tímto způsobem nesympaticky nezhnědnou vlivem působení vzduchu.

Větším klukům přidejte k hlavnímu jídlu něco vydatnějšího, například plněnou tortillu rozdělenou na malé kousky. Netvrdím, že se tak dobře jí, protože z ní náplň vždycky nějak vyklouzne, ale po malých částech to jde i ve školním provozu (určitě přibalte víc ubrousků). Zelenina nakrájená na proužky se také dobře ukusuje. A pokud máte malou skleničku s pevně přiléhajícím uzávěrem, která se vejde do misky, přibalte místo sladkostí trochu domácího jogurtu nebo šlehaný tvaroh.

Snažte se část svačiny připravit s dětmi už večer. Nejenže ráno odpadne shon, ale děti budou vědět, že si do školy odnesou to, co rády jí. Naučte je nakrájet zeleninu, připravit chia jogurt, naplnit tortillu. Pracujte s nimi a ptejte se na to, co je baví jíst, zajímejte se o to, kdy mají v rozvrhu učebních hodin na jídlo více času, kdy je častěji přepadne hlad. Pak bude spokojenost na obou stranách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.