5 TIPŮ JAK VTIPNĚ SERVÍROVAT VEJCE

KARAMELOVÝ BANOFFEE PIE
20.2.2017
DOMÁCÍ ZAHRADNICTVÍ
22.2.2017

…těch způsobů je nepočítaně. Důležité je však vědět, že jíst vejce je zdraví prospěšné, a že to s tím cholesterolem není zas tak hrozné.

K vejcím mám kladný vztah. Doma se jimi sice nepřecpáváme, ale vůbec nevím, jak by se nám bez nich vařilo, o pečení ani nemluvě. Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů i minerálů, bývají i součástí některých dietních jídelníčků. A je to takový zázrak přírody, ke kterému mám úctu. Vejci ptactva nebeského počínaje a pštrosím velikánem konče. Nevím, jestli do mě podprahově nevplouvají velikonoční svátky. Máme ještě dva měsíce čas (letos budou 17. dubna), ale už jsem začala přemýšlet, co pro vás připravím.

Ovšem teď jsem chtěla jen zmínit několik základních informací týkajících se konzumace vajec – naleznete v závěru článku, a hlavně ukázat, že vejce mohou vypadat na talíři tak lákavě, že si je možná naservírujete ještě dnes.


vejce2

1  Ztracené vejce  Tahle příprava je součástí dalších pokrmů, nejčastěji polévek. Napoprvé se vám třeba hned nepovede zamotat žloutek do bílku, ale napodruhé už ano. Zima ještě neřekla své poslední slovo, tak se myslím hodí uvařit si pořádně výživnou polévku a naservírovat ji do pěkného hrnku.

vejce3

2  Slané vaječné dortíčky  si připravte v troubě na plechu určeném k pečení muffinů. Říká se jim egg cups, a co si do nich chuťově přimícháte, je na vás. V každém případě vás tahle rychlovka zaručeně nadchne.

vejce4

3  Vaječné kraječky  Palačinky jdou připravit na všechny způsoby. A pokaždé jsou dobré. Tyhle jsou udělané naslano, a zajímavý vzhled jim dodáte pomocí dávkovače těsta. Mrkněte na postup.

vejce1

4  Parádní volské oko  Vejce uvařená natvrdo, jsou pro nás v podstatě nejhůře stravitelná. Lepší bude připravit je lehce naměkko. Aby se vám rozklepnuté vejce při smažení nerozuteklo, vymezte mu prostor v některé ze silikonových formiček, kterou vložíte přímo na pánev.

vejce5

5  Vejce na hniličku potřebuje kalíšek  Vejce naměkko jsou nejstravitelnější, to je jasné. K jejich pohodlné konzumaci však potřebujete stojánky, kalíšky, malé skleničky, prostě cokoli, kam si vejce zaklíníte. Silikonové kalíšky udrží teplotu vaší snídaně tak, jak potřebujete.


Jak je to s vejci

  • Čerstvé vejce poznáte, když ho ponoříte do hrnečku s vodou – pokud klesne na dno, bude v pořádku. Vyplave-li na hladinu, pak čerstvé není a nelitujte ho vyřadit z kuchyně. Pokud se nechcete zdržovat zkouškou, poznáte čerstvé vejce tak, že je po rozklepnutí bílek se žloutkem kompaktní. Když se bílek ihned oddělí a ze skořápky vyteče, s čerstvostí to nebude tak slavné. Čerstvé bílky potřebujete pro rychlé ušlehání pevného sněhu.
  • Tolik diskutovaný cholesterol je obsažen pouze ve žloutku. Ovšem žloutek zároveň obsahuje i lecitin, který negativní účinky cholesterolu zmírňuje. Toto téma si vyžádalo celou řadu výzkumů, ale odborníci se shodují na tom, že zdravý člověk může sníst 4 vejce týdně, aniž by se to projevilo na stavu cholesterolu. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že vejce jsou obsažena v celé řadě dalších potravin.
  • Pokud se obáváte nákazy salmonelou, pak vás nepotěším – většina vajec je těmito bakteriemi při snůšce kontaminovaná. Zůstávají pouze na povrchu skořápek, ovšem při rozklepnutí vejce je snadno přenesete dovnitř. Ale nechci šířit paniku. Vařím neustále a ještě se nikdy nic nestalo. Dodržuji tyto zásady – pracuji-li nějak s vejci, dobře je omyji (nikoli přes uskladněním, zničili byste ochrannou vrstvu). Je-li následná úprava vajec tepelná (nad 75 °C), pak nemám obavy z nákazy. Vejce naměkko lze jíst jen zcela čerstvá a při dodržení předchozích zásad. Syrová vejce – např. v krému, neochutnávám. A zásada nejdůležitější, po každé manipulaci s vejci si vždy a důkladně umyji ruce.
  • Vejce ukládejte do chladničky při teplotě 5-8 °, vždy špičkou dolů a to kvůli vzduchové kapse, která je na opačném, oblém konci. Před zpracováním je nenechte dlouho mimo chladničku, vejce nesnášejí změny teplot. Správně uskladněná vejce by vám měla vydržet 3-4 týdny. Starší vejce nekonzumujte.

4 Comments

  1. Viera napsal:

    Dobrý deň pani Janka, som zo Slovenska, z Košíc. Veľmi rada prechádzam Váš BLOG a chcem sa Vám poďakovať za všetky príspevky, ktoré sú pre mňa vždy inšpiráciou. Aj ja rada tvorím, preto ďakujem za dobré nápady. Prajem Vám krásne a veselé sviatočné dni. Viera

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    paní Viero, srdečně zdravím do Košic a děkuji Vám pěkně za milý pozdrav. Přeji Vám hodně radosti z tvoření, kterou s Vámi sdílím. A také radostné svátky plné odpočinku!

  3. Ondřej napsal:

    Dobrý den, nevím, jestli jste někdy skutečně dělala test čerstvosti vajec ve sklenici s vodou, ale říkáte to přesně naopak. Můžete tím uvést své čtenáře v nebezpečný omyl. Jde o to, že skořápka vajec je mikroskopicky porézní a časem se do vejce dostává z okolí vzduch, který právě způsobí, že stará vejce plavou (jsou lehčí než voda). Čím čerstvější vejce, tím více se drží u dna (ideálně naležato).
    Zdravím

  4. Jana Pippichova napsal:

    Dobrý den, Ondřeji,
    vím dobře, že je to naopak, je to dva dny, co jsem vyřadila plavající vejce z kastrůlku. Běžná praxe, vařím hodně. Je mi moc líto, že můj výrok zůstal neopraven, jdu to napravit. O to víc vám děkuji za upozornění a vám i dalším čtenářům se omlouvám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.