JAK UPLATNIT KÁVOVÝ LÓGR V DOMÁCNOSTI

BROKOLICE POD PEŘINOU
26.8.2021
DIY – 5 NÁPADŮ Z DOMÁCÍCH SUROVIN
31.8.2021

Existuje mnoho způsobů, jak využít zbytky mleté kávy. Ty, které jsou vám sympatické, zařaďte do života. Váš oblíbený nápoj za sebou nechává užitečnou surovinu.

To nejkvalitnější, co můžete získat z kávy, projde vaším zažíváním a zanechá za sebou velice uspokojující pocity. Kdo kávu pije, má ji opravdu rád a těší se na ni, kdykoli si ji může vychutnat. Na světě se však vypije takové množství kávy, že odpadem z ní se zcela vážně zabývají odborníci. Zůstává otázkou, zda by se nedal nějak recyklovat, když se denně vypije kolem 2 miliard šálků? Když si uvědomíte, kolik kávy vypijete doma - třeba jen ve dvou členech domácnosti, dojdete k úctyhodnému množství zbytkové kávové sedliny, která se bez váhání vyhodí. Když si ji tu a tam nasušíte, zjistíte, že máte v rukou cennou surovinu.

LÓGR JE UŽITEČNÝ

logr uvod

CO OBSAHUJE KÁVOVÁ SEDLINA

Kofein, povzbuzující látka, kterou si s kávou musíme dávkovat rozumně, za sebou zanechává pocit spokojenosti. Kofein vyrovnává hladinu hormonu kortizolu, jehož kolísání ovlivňuje naši fyzickou i mentální aktivitu. Jakmile ho nemáme dost, cítíme únavu a potřebujeme povzbuzení. Jsme-li na kávu zvyklí, okamžitě po ní podvědomě sáhneme. Ale nechme stranou otázku, kolik kávy si kdo může dovolit, a podívejme se na to, co po tomto skvělém nápoji zůstane:

  • kofein - zůstává i v kávové sedlině, není nic přirozenějšího, než ji využít v kosmetice jako přírodní peeling, na masáž míst postižených celulitidou, jako výživnou masku pro tmavé vlasy apod. 
  • draslík, hořčík, vápník, mangan, fosfor i měď - tyto živiny výborně prospívají rostlinám, podporují schopnost květin přijímat vodu, jsou důležité pro růst rostlin, kterým dávají energii; vytvořte si hnojivo na záhony i pro domácí pokojovky nebo sedlinu využijte přímo k pěstování hlívy ústřičné

V každém případě lógr nepatří do vodovodního potrubí, protože ho dokáže pořádně ucpat. Pokud ho likvidujete bez využití, je to škoda. V tom případě ho nařeďte vodou, vylijte do toaletní mísy a ihned spláchněte. Nasbíraná kávová sedlina patří správně do bioodpadu a nejlépe k dalšímu využití.

* Lógr je velkým povzbuzením pro květiny, dokonce i pro řezané. Živiny, které obsahuje, podporují schopnost přijímat vodu. Pokud vám nepřipadá nepěkné zabarvení ve váze, přidejte lžičku vychladlé sedliny ke květinám (záleží na velikosti vázy, přílišná kyselost by byla ku škodě). V tomto případě nemusíte lógr sušit, čerstvého bývá každý den dost. V neprůhledných vázách vás zakalená voda nebude obtěžovat.

* Nasušený lógr sbírejte do papírové krabice a v případě potřeby ho namíchejte se zeminou, kterou chystáte do květináčů.

* Pro podporu růstu rajčat, jahod, růží, azalek apod. stačí totéž - pár lžic nasušené kávové sedliny zamíchejte do zeminy.

* Na zahradě můžete kávovou sedlinu přihrnout ke stonkům rostlin, ale ne tak, aby se jich dotýkala. Lógr funguje jako regulátor vlhkosti; protože dokáže skvěle absorbovat vlhko, v horku poslouží jako mulč zabraňující vypařování.

* Kávovou sedlinu přidávejte pravidelně do kompostu. Používáte-li filtry, odstraňte je, mohly by obsahovat chlor, který by zlikvidoval živé bakterie.

* Pokud se vám nedaří vypěstovat modré hortenzie, přidávejte jim pravidelně kávovou sedlinu. Minerály v ní obsažené přírodě pomohou.
logr2
2 / VYČISTĚTE NÁBYTEK

zahladí škrábance na laku

S kávovou sedlinou dokážete uspokojivým způsobem zahladit škrábance na lakovaném nábytku. Nezmizí navždy, ale rozhodně zesvětlí a nebudou na první pohled tolik nápadné:

* Obrázek vlevo - Nábytek očistěte a dejte si pod něj kus papíru, protože lógr bude padat všude okolo. Naneste vlhkou kávovou sedlinu a zatřete ji do povrchu. Okamžitě uvidíte, že káva jemně zahlazuje stopy škrábanců.

* Obrázek vpravo - Suchou prachovkou setřete zbytky lógru a povrch lehce vyleštěte bez dalších přípravků. Časem zabarvení kávou opět obnovte při generálním úklidu.
logr3
3 / LÓGR PROSPĚJE PLETI A VLASŮM

vyrobte si peeling a výživnou masku

Využití kávové sedliny v péči o pleť a vlasy, je celá řada. Vyzkoušejte to, bude vám to příjemné. Jakkoli čerstvý lógr nevoní, nasušená sedlina má opět vůni kávy.

* Víte, že celá řada šamponů a posilujících přípravků obsahuje kofein. Také doma si můžete udělat zdravý zábal posilující růst vlasů díky stimulaci krevního oběhu. Kávovou sedlinu smíchejte s mírně nahřátým olivovým olejem (na obrázku vlevo) a tuto směs vmasírujte ještě vlažnou do pokožky hlavy. Zabalte si ji do igelitové fólie a nahřátého ručníku a vydržte tak asi 1 hodinu. Pak vlasy a pokožku hlavy umyjte šamponem. Dejte pozor na světlé vlasy, mohou se vám trošku zabarvit do sytějšího odstínu.

* Pleťový a tělový peeling zase vyrobíte z medu nebo rozehřátého kokosového oleje (vpravo). Dáte-li přednost medu, dojde pak k hlubokému vyčištění pleti, směs s kokosovým olejem pleť zvláční a zjemní. Vzniklou směs naneste na vlhkou pleť a krouživými pohyby vyčistěte a promasírujte pomocí jemného kartáčku. Káva při pravidelném užívání skvěle zafunguje proti celulitidě.
Oblíbené dárky z domácí dílny se mohou týkat také výroby mýdel, jejichž součástí je kávová sedlina. Je to další způsob, jak někoho upozornit na cennou surovinu, která obvykle končí v koši. Jak si dárková mýdla vyrobit, naleznete v článku, který se otevře proklikem obrázku.
KDE VŠUDE JEŠTĚ VYUŽIJETE KÁVOVOU SEDLINU

* VYČISTÍ POVRCHY - Protože hrubost kávové sedliny můžete využít k vyčištění nepěkných povrchů, vyzkoušejte ji k mytí zašlého nádobí, pánví, povrchu sporáku nebo stolní desky. Naneste trochu lógru na vlhký hadřík a po čištění plochu vytřete dosucha.

* ODSTRANÍ PACHY - Káva výborně absorbuje pachy, takže můžete nechat trochu sedliny v lednici na misce, nebo ji dejte do sáčku vedle odpadkové nádoby uvnitř koše. Stejně tak úspěšně vydrhnete prkénko po krájení cibule nebo česneku, případně vlastní ruce po zápolení v kuchyni.

* ODPUDÍ HMYZ I ŠKŮDCE - V boji proti slimákům funguje i nasypaná káva, lógr odpudí dokonce i kočky, které se toulají kolem obydlí. Pokud smícháte trochu sedliny s bazalkou a necháte ji u otevřených oken, vzdají to i komáři. Aroma, které nám je příjemné, prostě nesnášejí.

* PŘI SETÍ - Až na jaře vysejete zeleninu, přidejte do brázd trochu sedliny se semeny mrkve a cibule. Nejenže odeženete hmyz, ale lógr dodá zemině potřebné minerální látky. Příliš jemná semena se také špatně sejí. Smíchejte je se sedlinou a bude se vám s nimi lépe pracovat.

2 Comments

  1. Lucie napsal:

    Kávový peeling je super! Sice si ho nevyrábím, ale kupuji od Lázeňské kávy, kde ho prodávají. Možná si ho zkusím i vyrobit, díky za tip 🙂 a hlavně vyzkouším ten tip na škrábance na laku, jsem zvědavá 😀

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Lucie,
    rádo se stalo. Škrábance takto likviduji už dlouho, funguje to. Jen musíte čas od času obnovovat. Ale starému nábytku neškodím, a ještě to v místnosti chvíli voní. Kávě zdar :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.