JAK SKLADOVAT OŘÍŠKY ANEB ANTISTRESOVÝ DÁREK ZE SPÍŽE

TYČOVÝ MIXÉR S NÁSTAVCI, PLNĚNÍ DORTU + VIDEO
29.10.2020
4x SÓLO PRO MASOVÉ HODY
3.11.2020

Skořápkové plody ořešáku a lísky patří k potravinám, která nám náramně chutnají. O to raději slyšíme, jak jsou zdravé.

Obecně vzato patří tyto rostliny v našich končinách k nejznámějším, ale i ony za námi přicestovaly z daleka - ze Střední Asie, Balkánu nebo Turecka. Tím, že tu zdomácněly, můžeme v tuto podzimní dobu užívat domácí sklizně, pokud vás v případě lískových oříšků nepředběhnou veverky.

Olejnatá semena ořechů obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, které přispívají ke snižování špatného cholesterolu v krvi, mají protizánětlivé účinky a jsou důležité pro činnost mozku. Pokud si dopřejete denně malou hrst ořechů (i exotických druhů a mandlí), děláte dobře. Vytváříte ve svém těle bariéru proti celé řadě nemocí. Ořechy působí preventivně proti rakovině a snižují riziko srdečních onemocnění. I když jsou energeticky vydatné, neobsahují glukózu. Velké množství vitaminu E chrání buňky nejen proti škodlivému UV záření, ale také před metabolickým stresem. Oříšky jsou také významným zdrojem vitaminů skupiny B, chránících náš nervový systém, a bojujících proti napětí, podrážděnosti a stresu, kterému letos čelíme se stále větším vypětím.

Myslím, že vás ke konzumaci ořechů a oříšků nemusím přesvědčovat, a upřímně lituji všech, které trápí alergie na skořápkové plody. Nám ostatním zůstává zdravé zakousnutí do čerstvých oříšků, ale i pořádně nezdravé mlsání v podobě sladkostí, jichž si užijeme o Vánocích. A když už jsem je připomněla, dejte si trochu ořechů stranou pro ‚oblíbené dárky ze spíže’. Připravila jsem luxusní oříšky v medu a koření, k nimž potřebujete jen chvilenku času a pěkné dárkové sklenice.

oříšky v kuchyni

Pro zvýraznění chuti - oříšky můžete opražit 5-7 minut nasucho v pánvi se silným dnem. V okamžiku, kdy začnou vonět, rychle je vysypte na talíř. Opražené oříšky výrazně podtrhnou chuť cukroví a sladkého pečiva.

Ve slané kuchyni - nahrubo nasekané oříšky přidejte k podílu strouhanky pro obalení rybích i kuřecích řízků. Osmažené kousky oříšků lze přimíchat do salátu z vařených těstovin. Zpracujte je narychlo v kvalitním olivovém oleji.

Zdravý nápoj i surovina na vaření - z mandlí nebo z lískových oříšků si snadným způsobem vyrobíte i náhražku klasického mléka. ‚Domácí nemléko’ s receptem a několika radami naleznete ZDE.

Máte-li nadbytek ořechů - můžete je dokonce i zavařit.  Vyloupaná jádra ořechů vložte do suchých zavařovacích skleniček, dobře zavíčkujte a vložte do hrnce s vroucí vodou sahající asi do třetiny výšky sklenice (sklenice nic neváží a ve větším množství vody se převrhnou).  Mírným varem 20 minut povařte při teplotě 80 °C a sklenice pak nechte vychladnout hlavou dolů.

Hořká příchuť čerstvých vlašských ořechů - jde odstranit, když čerstvě nasbírané ořechy vyloupete ze skořápek a ještě mokré a napůl syrové usušíte v troubě při cca teplotě 50 °C. Dveře trouby nechte na prst pootevřené, aby mohla vlhkost ven.

Správně vysušené ořechy ve skořápce - poznáte sluchem, mají krásně chrastivý a příjemný zvuk.

Uskladnění ořechů - na kratší dobu je uchovejte v těsně uzavřené sklenici a ponechte je v chladničce, kde vydrží asi 4 měsíce. Na delší dobu ořechy uskladněte nejlépe v mrazáku. Vložte je do uzavíratelných ZIP sáčků, nebo do sáčků z nichž odčerpáte vzduch vakuovou pumpou, a uchovejte je po dobu 8-10 měsíců. Po vyjmutí je třeba ořechy nechat proschnout, aby šly dobře umlít. Oříšky obsahují vysoký podíl tuku, takže v teple a na vzduchu snadno žluknou a zhořknou. Správné ukládání jim zachová sladkou chuť.

Babičkovská rada na závěr - chcete-li poznat, které z ořechů jsou dobré a nezkažené, vložte větší porci na okamžik do vroucí vody. Špatné ořechy okamžitě vyplavou.

005

LÍSKOVÉ OŘÍŠKY V MEDU

 

Uchování oříšků v medu patří ke staročeským receptům.

Tímto výborným způsobem svou úrodu nejen uchráníte před plísněmi, moly a všelijakou další havětí, ale ještě máte možnost vytvořit si dárky pro přátele a rodinu. Pochoutka není určená jen pro dlouhé večery, ale přidejte ji dětem do chutných svačinek a do snídaňového müsli s jogurtem. V zimních měsících jsou to rozumně zkonzumované kalorie.

Do medu lze naložit jakoukoli směs oříšků, kterou máte po ruce. Použijte i mandle, vlašské ořechy, kešú, piniové oříšky, cokoli má obdarovaný rád. Jde o to, aby dárek potěšil. Nasbírané oříšky musí být dokonale suché. Vyloupejte je, a pokud chcete, můžete je i nasucho opražit, aby se zvýraznila jejich chuť. Počítejte však s tím, že se jim místy sloupne slupka a oříšky budou strakaté.

Rozmyslete si, jakou chuť k ořechům přidáte. Nemusíte samozřejmě dělat vůbec nic, ale mám dobrou zkušenost s vanilkovým luskem - tak s jednou třetinou pro malou sklenici, nebo s kouskem svitku skořice a badyánem. Abyste věděli, kolik medu spotřebujete, pamatujte si pravidlo, že se ořechy plní do sklenic v poměru 1:1, a pak také to, že ořechy do medu natlačit nelze. Vždy musíte lít med do připravené skleničky s ořechy. Med nejprve na mírném plameni zahřejte a pak ho pramínkem nalijte do čistých a suchých sklenic, až budou oříšky pěkně pod hladinou. Ihned zavíčkujte a uložte do spíže.

Až přijde čas dárků, sklenici libovolně dozdobte, převažte stužkou a přidejte jmenovku s věnováním. Můžete přibalit i pár útulných ponožek na spaní, s nimiž bude domácí pohoda naprosto dokonalá :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.