JAK SE PEČOU BRUMÍDCI

BESTSELLERY LETOŠNÍCH VÁNOC
4.11.2020
TESTUJEME VÝROBNÍK ČERSTVÉHO SÝRA
9.11.2020

Formy pro pečení sladkých báboviček mají spoustu vtipných tvarů, které třené těsto dokonale vystihne.

Díky tomu můžete dětem napéct i roztomilé medvídky. Trošku jsem pytlačila v komerčním revíru, protože v samoobsluhách lze zakoupit piškotové medvídky s podobným názvem, jako dětské svačinky. Nicméně k pečení jsem se dostala díky tomu, že se mi do kuchyně vloudila bezvadná medvědí forma.

Pustila jsem se do olejového těsta, které doporučuje výrobce pečicích forem, a vůbec není špatné. Medvídkům jsem navíc strčila do bříška dílek čokolády, aby se děti mohly těšit na sladkou náplň. Funguje to výborně, tak si to honem vyzkoušejte!

Forma se vám bude hodit pro sváteční pečení po celý rok, a určitě ji využijete i o Vánocích, stejně tak, jako další typy z našeho kuchyňského e-shopu.

Příprava: 30 minut * Získáte: 12 ks medvídků

  • 2 vejce M
  • ½ šálku krupicového cukru
  • ¼ šálku oleje
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva, bio
  • ¼ šálku mléka
  • 12 dílků čokolády

Na dokončení

  • trocha rozpuštěné čokolády, špejle
  • cukrový máček

POZN.: používám sadu odměrek, všechny přísady ponechávám v pokojové teplotě

1. Celá vejce prošlehejte s cukrem do hladké pěny, je důležité, aby se cukr dokonale rozpustil. Do pevnější směsi krátce zašlehejte olej.

2. Pak střídavě zašlehejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko. Troubu vyhřejte na 180 °C.

3. Formičky medvídků vystříkněte olejem, a lehce poprašte polohrubou moukou. Pak nadávkujte těsto tak asi nad polovinu formičky. Doprostřed lehce vmáčkněte dílek čokolády a lžící přidejte zbytek těsta, aby se formičky zarovnaly do roviny. Nepřeplňujte je, těsto dost nabyde.

4. Formu vložte do trouby a pečte 20 minut, až těsto zezlátne. Medvídky nechte maličko vychladnout a vyklopte je z formy. Když vystydnou, dozdobte je čokoládou a cukrovým máčkem. K vyznačení očí jsem použila tupý konec špejle namočený do čokolády.

S plechovými formami mám ty nejlepší zkušenosti. Pokud chcete medvídky péct častěji, doporučuji koupit formy dvě. Jednak spotřebujete těsto najednou, ale navíc ušetříte za provoz trouby. Investice se vám velice rychle vrátí. Formy jsou kvalitní a v podstatě není nutné vysypávat je moukou. Já to však dělám pravidelně. Je to jen minutka navíc, a mám jistotu, že bábovky po upečení vypadnou úplně samy a vyrýsují všechny detaily.

Přála jsem si, aby v medvídcích byla náplň, jako v těch kupovaných. S dílkem čokolády to jde skvěle, můžete dát i robustnější kousek, než jsem zvolila. Čokoláda se po upečení nikde neprosákla na povrch těsta. Je to pak příjemné překvapení, když se do bábovky zakousnete...

... čokoláda zůstane měkká a krásně vytéká ven. Samozřejmě, když necháte pečivo do druhého dne, čokoláda zase zpevní, do původní konzistence však neztuhne. Především to nikdy nezjistíte, protože po Brumídcích se začerstva zapráší.

Ještě zbývá trocha zdobení. Medvídci jsou malí, tak stačí jen trochu naznačit oči a upravit bříško. Fantazii se meze nekladou...

4 Comments

  1. Anna napsal:

    Uvádíte, že používáte sadu odměrek, bohužel nevím o co jde. V rozpisu máte šálky, nevím jakého rozměru.
    Můžete uvést kolik je půl šálku nebo celý šálek?
    Děkuji za odpověď na email, moc ráda bych upekla vnoučkovi, bez uvedeného množství si netroufnu.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, Anno,
    já vím, šálky vždy pletou, hned vysvětlím. Pokud si budete chtít přečíst zdlouhavější povídání, pak ho naleznete zde na blogu: https://blog.decodoma.cz/odmerovani-surovin-na-salky-lzice-a-lzicky/. Jinak název je odvozen od odměrek, kde bývá uveden vždy cup = šálek. I když moje odměrky jsou od českého výrobce, také je tam rovněž anglický název (modré, na první krokovce). Už je to nějak zaužíváno. Takže 1 šálek = 250 ml / ½ šálku = 125 ml / 1/3 šálku = 83 ml / ¼ šálku = 62 ml. Jinak ještě dodávám, že do medvídků můžete dát větší kostičky čokolády. Krásně se zapečou a je příjemné, když je těsto víc ochucené. Užijte si pečení.

  3. Anna napsal:

    Děkuji pěkně za vyčerpávající odpověď, jinak také používám, jen tomu říkám hrnek a také má stejné míry tj. základ hrnek 250ml. Jsem z poloviny minulého století:-).

  4. Jana napsal:

    Hezký den, Anno,
    rádo se stalo. Jinak jsem na tom stejně :o) ale jak tak tvořím recepty, potřebuji předat přesné informace, a to pak míry pomáhají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.