JAK PŘILÁKAT JARO DOMŮ

ČTYŘZRNNÝ ŠPALDOVÝ CHLÉB
25.2.2019
POVLEČENÍ JEDNA BÁSEŇ
27.2.2019

Venku se pomaloučku něco děje. Vrby se zelenají mízou, pupence se nalévají, a začínáme přemýšlet o tom, kdypak letos přijdou Velikonoce. Přišel čas pozvat jaro do svých domovů.

Jaro rozhodně není obdobím, které nás hýčká. Vtrhne do přírody, nám zvedne tlak, vyvolá explozi chlorofylu a rozpráší miliony alergenů. Doma nás sluníčko velice rychle upozorní na pavučiny a zaprášené stěny i okna, a jéé, zase vypukne povinná očista... Jenomže na druhé straně nás tohle období vytrhne ze zimní letargie a my zjistíme, že jsme ještě úplně nezrezivěli, že sluníčko hřeje, chce se nám sázet kytky, drhnout okna a zajímat se o superpotraviny. Tenhle zázrak přichází každý rok, a pokaždé mě překvapí.

Není nic příjemnějšího, než se tomu všemu poddat, k nákupu přidat víc ovoce a zeleniny pro zahnání jarní únavy, a z přírody si přinést první kvetoucí větvičku pro dobrou náladu.

A nezapomeňte si něco nového pořídit pro radost. U nás na e-shopu se třeba zamilujete do rozverně puntíkovaných příborů nebo objevíte zajímavé záclony a ubrusy. Mrkněte do galerie pod článkem.

Tohle vždycky zafunguje. Začínám sice trochu nepopulárně, protože okna je nejprve zapotřebí vygruntovat, ale když pak naparádíte květináče a pověsíte i zbrusu novou záclonu, celý prostor se promění. Pokud máte okna klasických rozměrů, pak vám mohu doporučit záclony zhotovené na míru. Na e-shopu naleznete celou řadu vzorů (v kompletech i na balkonová okna) a stačí je jen pověsit.  

Květiny vytvoří v každém prostoru neobyčejnou atmosféru. I když jich máte málo, ozdobte si alespoň stůl, kde se každodenně setkáváte. Ke květinám patří voda, a to oboje přináší svěžest a život. I z pomalu odkvétající rostliny v květináčku ještě naděláte spoustu parády. Zbývající květy kalanchoe rozprostřete do malých mističek s vodou a přidejte plovoucí svíčky. Romantický svícen vám zpříjemní nejeden večer a naladí vás na to, že jaro už přešlapuje za dveřmi.

K jaru patří láska, a -  „Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu” - prohlásil G. B. Shaw. Takže pozvěte ke stolu své lásky největší, a uvařte k tomu něco hodně svěžího, jarního a dobrého. Než se pustíte do chutných pokrmů, mohou hosté obdivovat jarně prostřený stůl, ke kterému jste vyrobili třeba knoflíkové kroužky na ubrousky. Je to docela snadné a zužitkujte k tomu drobné korálky, knoflíky od starého prádla nebo nepotřebnou bižuterii. A přidejte trošku bledulí nebo sněženek, které právě něžně vykvétají.

Ovoce a zelenina ještě není ve vrcholné formě, ale i tak je už nabitá energií a vitaminy. Dopřejte si avokádo, mandle, kurkumu, zkrátka cokoli, co vám chutná. Pročistíte si organizmus, pomůžete svému trávení a posílíte obranyschopnost. Ke každodenní porci zdraví vám rychle poslouží šikovný smoothie maker, který využije celá rodina. Možná, že s jarem pomůžete založit komunitní zahradu nebo se alespoň poohlédnete po farmářských trzích ve svém okolí, abyste své rodině nakupovali zdravě a hlavně - z českých luhů a hájů. Informujte se, sbírejte recepty a především dobře jezte. Zasloužíte si přece to nejlepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.