JAK NA TŘENÁ TĚSTA DO FOREM

LOTRINSKÝ SLANÝ KOLÁČ S VEJCI
29.3.2021
ARANŽMÁ PRO MĚSÍC DUBEN: VELIKONOČNÍ SLUNÍČKA
31.3.2021

Třená těsta jsou nadýchaná, a jejich výsledkem je hmota, kterou lze nalít na plech či do jakékoli formy. Ochotně přijmou tvar, který jim přisoudíte. V tuto chvíli nejčastěji beránka nebo zajíčka.

Pakliže recept začíná slovy - něco s něčím utřete, většinou se jedná o máslo s cukrem nebo ještě se žloutky, pak se jedná o recept na třené těsto. Dříve bylo nutné vynaložit spoustu energie, aby se mícháním vařečkou dosáhlo kýženého efektu. Když dělala moje olomoucká teta Olga „třenou tortu”, nastupoval strýček na třičtvrtěhodinové tření másla a dalších ingrediencí. Neměl to rád, ale dorty se k jeho spokojenosti naštěstí nepekly moc často. Dnes mluvíme spíše o šlehání, protože ke své práci ochotně využíváme robota, anebo ruční šlehač.

Tření (budu říkat šlehání) ingrediencí je zapotřebí proto, aby se výsledná směs stala nadýchanou a nakonec se těsto naprosto důkladně promísilo. S těstem se pak dobře manipuluje, je polotekuté, jde nalít do forem a pěkně urovnat. Jsou to naše oblíbená těsta na bábovky, muffiny, biskupské chlebíčky, některé druhy koláčů - zvláště ovocné bublaniny, a dortové korpusy. V podstatě je třeba dodržet jen pár pravidel:

JAK NA TŘENÁ TĚSTA DO FOREM

JAK NA TŘENÁ TĚSTA

  • K tření (šlehání) těsta je ideální využít robota s plochým šlehacím nástavcem, případně ruční šlehač se dvěma metlami.
  • Základem třeného těsta je změklé máslo + cukr + žloutky, které se zapracovávají postupně. Výsledkem je světlá krásně krémová hmota. Teprve pak přichází na řadu sypká směs vytvořená z ostatních ingrediencí.
  • Obsahuje-li těsto dost tuku a vajec, po upečení bude jeho konzistence jemná a nadýchaná. Pokud je těsto úspornější, pak je ke stejnému efektu třeba použít trochu prášku do pečiva.
  • Máslo a ostatní ingredience by měly mít pokojovou teplotu, máslo kolem 24 °C, aby se dokonale napěnilo.
  • Máslo a cukr do pěny - toto je výraz, který naleznete u receptů nejčastěji. Je důležité, abyste tuto fázi neošidili a šlehali dostatečně dlouho, až je vzniklá pěna světlá a nadýchaná. Čím více použijete cukru, tím méně krémovitá bude výsledná konzistence. Následně přidejte žloutky, jeden po druhém, sypké suroviny a zbytek ingrediencí.
  • Aby těsto zůstalo nadýchané, je třeba k našlehanému základu rychle zapracovat mouku. Těsto po přidání mouky už netřete, ideální je zapracovat zbytek přísad stěrkou.
  • K dokončení třených těst se nejčastěji používá polohrubá a hrubá mouka, do které se pro zjemnění přidává škrobová moučka.
  • U třených těst se setkáte v receptu i s tím, že se všechny ingredience zpracují dohromady. V tom případě vložte sypké suroviny do mísy robota, přidejte tekuté přísady, a při nízkých otáčkách je spojte. Teprve pak zvyšte otáčky a šlehejte 2-3 minuty, až směs získá světlejší barvu a lehčí strukturu. Hotové těsto je hladké a světlé, většinou trochu řidší.

Základem tohoto lehkého těsta jsou utřená (ušlehaná) vejce s cukrem. Tato metoda se používá, když chcete vehnat hodně vzduchových bublin do celých vajec. Těsto je pak hodně nadýchané a blíží se piškotovému, u něhož se ovšem nepoužívá máslo. Zde také ne, avšak tuk zde má svou roli. Chceme, aby těsto bylo vláčnější, a tak přidáváme olej. Těsto se hodí pro náplň zajíce nebo velikonočního beránka, a toto pečivo jíme (na rozdíl od piškotu na korpusy) většinou bez dalšího plnění krémy a zdobení, takže už samotný základ musí být chutný. 

Chuťově výborné řezy na plech si připravíte tradičním třením másla a cukru do pěny. Šlehejte tak dlouho, až je základ bělavý a nadýchaný. Řezy jsou protipólem brownies, jsou plné kousků bílé čokolády - blondies, jak jim můžete říkat, lze rovněž při pečení ponechat uvnitř trochu mazlavé, podle toho, jak vám budou víc chutnat. Bonusem k tomu už jsou jen nasekané vlašské ořechy a voňavý levandulový cukr.

Na jaře se všechno zazelená. I vaše kuchyně - chcete-li. Dvoubarevná buchta s tvarohem dostala své úžasné zabarvení díky čaji Matcha. Hodí se upéct ji ve formě na srnčí hřbet nebo v hranaté formě na chleba. Než ji nakrojíte, nikdo nebude tušit, co ho čeká. Těsto totiž schová vrstva čokolády, která se k tvarohovému těstu skvěle hodí.

Utřené žloutky s třtinovým cukrem vytvoří bohatou pěnu karamelové barvy. Přidejte do ní mouku, a teprve nyní máslo pokojové teploty a měkké přísady, k nimž patří také porce bílého jogurtu. Po šlehání se vyplatí pracovat jen stěrkou, pěkně zlehka, beztak je třeba nakonec ještě vmíchat sníh z bílků. Upečený donut velikosti dortu ještě rozkrojte a naplňte našlehanou smetanou. Velikonoční mlsání může začít!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.