JAK NA EKOLOGICKÉ PRANÍ

MANDLOVÉ MLÉKO A DALŠÍ NEMLÉKA
19.10.2020
OBRÁZKOVÉ POVLEČENÍ JAKO PRIMA TIP NA VÁNOČNÍ DÁREK
21.10.2020

Znáte složení svých pracích přípravků a víte, zda nezatěžujete životní prostředí? Kvalitní život je na každém z nás.

Změnit svůj způsob života ze dne na den, je docela těžké. V mnoha ohledech k těmto rozhodnutím musíme dozrát. Například k přístupu k ekologickému systému, který potřebuje zájem a pomoc od každého z nás. Pokud nás k podobnému počínání nevedla výchova v rodině, část svého života podobné věci zkrátka neřešíme. Velice často nás k šetrnějšímu přístupu k sobě samým i svému okolí přivede narození dítěte. Přihlásí se nejrůznější alergie, zvýší se nároky na čistotu prostředí vlastního domova, zajímáme se víc o to, co jíme.

Nemusejí se z vás stát ekologové na slovo vzatí, ale nejspíše si kladete zvýšené nároky na každodenní provoz svého života, k němuž patří i čisté a vonící oblečení a domácí textilie. Pokud se vedle pocitu osobní čistoty zajímáte i o to, jak funguje vaše pračka a co vypouštíte do potrubí, pak jste na správné cestě. Začít lze jednoduše - informujte se na domácím trhu, jak mít krásně čisté prádlo a nezatížit životní prostředí:

18301_vykryt_eshop_z1

DESATERO K EKOPRANÍ

  1. Nejprve se informujte, zda přípravky, které chcete používat, jsou v přírodě přirozeně odbouratelné. Teprve pak jste si vybrali správně. Používejte prací prostředky bez barviv, aromat, chlóru a fosfátu. Každý z nás svou volbou ovlivňuje životní prostředí.
  2. Pozor na vůně - pokud podléháte reklamám slibujícím dlouhodobě vonící prádlo, zjistěte si, zda parfemace není syntetického původu, protože může obsahovat různé alergeny. Výrobce využívající přírodní vonné silice (např. česká značka TIERRA VERDE) zaručuje prádlu krátkodobé provonění, neboť tyto silice jsou těkavé, ale rozhodně vám neublíží a navíc po nich v prádle zůstává jemná vůně čistoty, kterou máme rádi.
  3. Do prášků a aviváží domácí výroby používejte bylinné esenciální oleje - např. tea tree, levanduli, eukalyptus apod. Jsou antiseptické a antibakteriální a pokud vám je jejich vůně příjemná, pak přípravky snadno zkombinujete s kupovanými, aby byla výsledná vůně ve shodě.
  4. Připravte svou pračku na kvalitní praní; to znamená, že pračku je třeba pravidelně čistit od vodního kamene a ostatních nečistot. Jedině čistá pračka se postará o lepší výsledky praní a v neposlední řadě zajistí bezchybný chod přístroje, který patří v domácnosti k nejdůležitějším. Přípravek na odstranění vodního kamene rozhodně stojí méně, než vynucená oprava.
  5. Pračka i sušička by měla patřit k elektrickým zařízením v energetické třídě A++/A+++. Pak dokážou ušetřit až 50 % elektrické energie.
  6. Prádlo pečlivě roztřiďte - dnes už tolik nehrozí, že si nějakým barevným kouskem zbytek prádla obarvíme, ale protože je naše prádlo jen málo znečištěné, stačí ho vyprat v šetrném přípravku při nízké teplotě praní. Více zašpiněným kouskům věnujte čas a namočte je do vody s odstraňovačem skvrn.
  7. Použijte žlučové mýdlo - nejen, že odstraníte většinu skvrn, ale pak můžete použít přípravek pro šetrné praní a odpadní voda nebude zatěžovat naši přírodu.
  8. Běžné prádlo perte minimálně na 40 °C, nižší teploty už vyžadují navýšení množství pracího prostředku.
  9. K tvrdé vodě vždy přidávejte změkčovač vody, také pro zjemnění ručníků se hodí přídavek prací sody ke každému praní.
  10. Máchání je důležitá tečka - Znáte Máchadlo? Na e-shopu naleznete řadu přípravků s tímto označením. Díky nim odstraníte z textilií zbytečky pracího prostředku, které mohou dráždit pokožku citlivých lidí a malých dětí. Prádlo je jemnější, netrápí ho statická elektřina a vydrží déle čisté.

Britská společnost Ecoegg přišla na trh se zajímavou alternativou praní a sušení prádla pomocí speciálních vajíček, plnících se pro praní dvěma druhy minerálních pelet vytvářejících hustou přírodní pěnu, která jemně, šetrně a účinně odstraňuje špínu a nečistoty z textilií. Pro sušení v sušičce jsou určena toto vajíčka s výrůstky změkčujícími prádlo jeho masírováním. Vajíčka obsahují dermatologicky testované hypoalergenní voňavé tyčinky z přírodních esenciálních olejů, jejichž aroma v suchém prádle zůstává. Dobře provzdušněné prádlo se pak vysuší v kratší době, což významně šetří peníze za spotřebovanou energi. Vajíčka určená na praní mají hladký povrch a využijete je až na 70 pracích cyklů (obr. v galerii pod článkem). I tato vajíčka jde opakovaně naplnit.

Pokud jste se svými staršími smyčkovými ručníky z bavlny a bambusových vláken ve věčné rozepři, z níž vycházejí ztuhlé a se škrábavým povrchem, nevěšte hlavu, stále se s tím dá něco dělat. Zatímco nové ručníky je třeba před prvním použitím alespoň 2× vyprat a nepoužívat, aby se smyčky zatáhly, to jistě víte. Ale mohlo se vám stát, že jste na ně použili aviváž, která jim dobře nedělá, a teď už nejsou příjemné na omak. Využijte recept postavený na dovednosti našich babiček, který je zkrátka nad zlato, a s malými obměnami funguje dodnes. Pomůže vám obyčejná soda, a pokud si budete chtít vyrobit prací prášek nebo aviváž zcela bez zátěžové chemie, proklikněte se do článku a vyzkoušejte domácí kuchyni.

Pod názvem EKODROGERIE vám chceme představit zbrusu novou nabídku zboží od renomovaných českých i zahraničních firem, k nimž časem přibudou další. Můžete si vyzkoušet novinky nejen z oblasti praní prádla, ale také ekologické mytí nádobí i celkový úklid domácnosti. Než Vánoce zaklepou na dveře, bude váš domov jak ze škatulky!

2 Comments

  1. Emilka napsal:

    Mají takové prášky i nějaký čistící schopnosti na pračku?

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Emilko,
    pračkám nejvíce vadí usazování vodního kamene. K jejich důkladnému odstraňování je zapotřebí (alespoň jednou za měsíc) použít šetrný čistič likvidující nečistoty, zbytky mýdla, vodní kámen a zápach, které se usazují uvnitř ve skrytých částech pračky. Např. italská společnost Madel vyrábí ekologickou drogerii pod značkou Winni’s, kterou naleznete na našem e-shopu -https://www.decodoma.cz/Ekologicke-prani/ Nabízí ekologické, přírodou inspirované a plně rozložitelné drogistické výrobky.
    Máte-li na mysli pravidelné užívání běžné prací sody, která změkčuje vodu a tím chrání pračku před usazováním vodního kamene, tak tím, že ji přidáváte k praní, svou pračku průběžně chráníte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.