JAHODY V MANDLOVÉ ČOKOLÁDĚ PRO MALÉ I VELKÉ

PŘÍPRAVY NA GRILOVÁNÍ PATŘÍ MUŽŮM
24.6.2020
ZAPEČENÉ PALAČINKY S JAHODAMI A KOKOSOVÝM KRÉMEM
29.6.2020

Když spojíte čerstvé a sladké jahody s čokoládou, čeká vás luxusní chuťový zážitek. Přivítejte školáky do prázdnin pořádnou porcí této dobroty.

Tento recept dělám výhradně dospělé části své rodiny, protože čokoláda obsahuje tradiční italský mandlový likér a špetku štiplavého chilli. Nicméně bez alkoholu a koření poháry neztratí nic se své lahodnosti. Nabízím je radostně na oslavu ukončení  školního roku, hodně náročného pro děti i rodiče.

Dezert jsem připravila do zmrzlinových sklenic Gelato, které mohou být věrnými společníky vašich letních společenských událostí. Poháry mají tvar zmrzlinových oplatek, předurčující je především pro podávání zmrzlin, ledových sorbetů i ovocných dření, a tak si jen přejme, aby léto bylo šťastné, zdravé a slunné.

V receptech naleznete verzi pro dospělé i pro děti, ale dejte pozor, ať se při servírování pohárů nespletete :o)

Příprava: 30 minut * Získáte: 3 velké poháry

Pohár ve 3 krocích pro dospělé

1. krok

  • 150 g čokoládových sušenek s mandlemi (nemáte-li mandlové, pak přidejte hrst nahrubo nasekaných mandlí)
  • 2 plné lžíce másla

Sušenky rozdrobte nahrubo, přidejte nasekané ořechy (nejsou-li součástí sušenek) a společně se změklým máslem prsty vytvořte drobenku. Rozložte ji na talíř a vložte do chladničky.

2. krok

  • 300 g jahod (i víc) nakrájených na plátky
  • 2 lžíce mandlového likéru Amaretto z odměřených 100 ml

Plátky jahod rozložte na talíř a zakapejte 2 lžícemi likéru, promíchejte a také vložte do chladničky.

3. krok

  • 100 ml smetany, 33%
  • 100 g hořké čokolády, min 70%
  • na špičku nože mletého chilli
  • zbytek mandlového likéru Amaretto
  • lístky máty (nebo meduňky) na dozdobení

Do kastrůlku umístěného ve vodní lázni nalijte smetanu a pomalu ji zahřívejte. Po chvíli přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, až vznikne hladký houstnoucí krém. Kastrůlek odstavte a nechte chladnout. Když je čokoláda vlažná, vmíchejte chilli a zbytek Amaretta.

Dokončení - Na dno každého skleněného poháru vložte lžíci sušenkové drobenky (1 lžíci si ponechte stranou), zalijte trochou čokolády a v pruzích suroviny takto střídejte až zaplníte dvě třetiny pohárů. Zbytek pohárů hojně vyplňte plátky jahod a dozdobte drobečky a mátou.


Pohár ve 3 krocích pro děti

Pracujte podle předchozího popisu práce, jen vynechte Amaretto a chilli. Místo posledního zdobení drobečky, přidejte více sekaných mandlí.

Tady jsem v pruzích sestavila, co s čím patří dohromady. Pracovala jsem se sušenkami s kousky mandlí, tak ty na fotografií chybí, ale šetřit s nimi určitě nemusíte. Cukr nepřidávám nikam, ani do jahod, jsou-li zralé. K oslazení zcela stačí pár lžic sušenek a sladkost čokolády.

Čokoláda v poháru neztuhne, jen se tak nějak zabrzdí o mandlovou drobenku. Výsledek je křoupavý, protože vychlazené sušenky nestihnou zvlhnout. Nevadí, když se jahody svou váhou trochu vnoří dovnitř. Dávám jich tolik, kolik se vejde. Přesně o tohle jde - nabrat si na lžičku chroupavou čokoládu s mandlemi i jahodami. Dobrou chuť a krásné prázdniny!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.