JAHODY PRO ZDRAVÍ, KRÁSU A MLSNOU PUSU

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO RAKY
6.7.2016
RECYKLACE II / CESTOVNÍ ŠITÍ Z OBALU OD VAJEC
8.7.2016

Znáte kolem sebe někoho kdo jí nerad jahody? Já vážně ne (krom chudáků alergiků). Jsem přesvědčená o tom, že jahody potvrzují pravidlo, že jíme očima. Jsou krásné a tudíž neodolatelné.

Představte si, že jsou jahody hnědé nebo tmavě modré. Brr. Něco na těch barvách bude. Když jsem dávala dohromady obrázek se střípky jahodových fotek, měla jsem na jahody takovou chuť, že moje letní dieta skončila zase u jahodových knedlíků. Letos už podruhé. Pokud si neumíte představit léto bez jahod jako já, tady je malá rekapitulace všeho, co byste neměli vynechat. Na všechny zmíněné recepty i s foto postupy se dostanete proklikem.


1.  Jahodovou sezonu začínám u dna sklenice s ovocem v rumu. Šmankote, to jsem to zahájila! Ne, nepiji, ale zakládám rumtopf. První ovoce, které do něj patří jsou jahody. Jako základ zimní pochoutky jsou neoddiskutovatelné.

2. Z kraje léta osadím petrželák. To je takový ten velký hliněný hrnec, co má několik pater otvorů, jimiž vykukují bylinky. Úplně nahoru si vysaďte jahodník. Máte-li balkon, pak budete mít po ruce užitek i krásu. Jistě víte, že jahody se dají pěstovat i v květináči.

3. Když je jahod jenom miska, vrhám se na lívance, palačinky a na císařský trhanec. Každý dostane porci jen pro chuť, ale nad stolem se vznáší vůně a všichni mají pocit, že bylo skvělé jahodové jídlo.

4. Na zahrádce lze rostlinky dobře namnožit. Jahody vyhánějí šlahouny, které ochotně zakoření všude, kde je zahrnete do půdy. Říká se tomu hřížení. Mateřská rostlina dá té malé odnoži svou sílu a o zbytek se postará příroda. Jakmile jahodník zesílí, přesaďte ho na nové stanoviště. Nové rostliny, a hlavně úrodu, nechte růst uprostřed opěrného koše. Tato kruhová podložka je z plastu a vynese plody nad úroveň půdy. Jahody jsou tak chráněné od bláta i od škůdců.

5. Když je jahod víc, dojde na cukrářské dobroty. Abych netrávila v kuchyni moc času, dám přednost lahodnému jahodovému tiramisu s čokoládou. Protože se dělá do velké skleněné misky, můžete si ho s sebou převézt i na chalupu. A když doma zbudou bílky, nic naplat, dojde na Pavlovu. Tahle obří sladká pusinka vypadá složitě, ale je to jeden z nejjednodušších moučníků. Kdybyste chtěli vyzkoušený recept, dejte vědět!

6. Když už jsem zmínila dietu a zdraví, pak rozhodně vyzkoušejte pudink s chia semínky. Našlehaná čepice jahod ho pořádně vylepší a budete mít pocit, že jste pro sebe něco udělali při cestě z cukrárny. Jahody jsou samy o sobě dietním jídlem. Zasytí vás a přitom spolknete jídlo, které obsahuje až 90 % vody.

7. Obohatit si letní pitný režim o příjemnou chuť také stojí za to. Mezi hektolitry vody to prostě chce změnu. Vyzkoušejte jahodovou limonádu. Hodí se i jako základ k ledovým, lehce alkoholickým drinkům, ale to už jsem trošku mimo téma :o)

8. Nicméně nálev z listů jahodníku patřil dříve k prostředkům tišícím lehké žaludeční potíže. Jako malá jsem ještě ve sběrně léčivých bylinek odevzdávala nasbírané usušené listy. Rozmačkané čerstvé plody zase působí protizánětlivě a hojivě na pleť. Vysoký obsah kyseliny salicylové uleví revmatickým onemocněním i běžnému nachlazení. Snězte alespoň 1 kg jahod po dobu 3 dnů, měly by docela příjemným způsobem zabrat. Teď mě napadá, jestlipak znáte přírodní jahodové bělidlo na zuby?

Přeji vám, ať máte letos jahod opravdu dostatek.

 


 

LETNÍ BĚLIDLO NA ZUBY

Určitě víte, že po jahodách je dobré vypláchnout si ústa, protože plody jsou výrazně kyselé. Také z tohoto důvodu je jahodová pasta vhodná maximálně 1× měsíčně. Považuji za důležité vás upozornit na to, co uvidíte v zrcadle. Až zvednete hlavu, vykulíte oči. Uvidíte krvavá ústa a umyvadlo rovněž nebude vypadat dobře. Ale vyzkoušejte to.

Vezměte velkou a zralou jahodu, rozmačkejte ji na dlani a kašičku naberte na kartáček. Tři minutky si čistěte zuby a pak si dobře vypláchněte ústa vlažnou vodou. Hlavně tu krvavou lázeň zase ukliďte. Odkráčíte s krásně hladkým a čistým chrupem.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.