JABLEČNÝ OCET V KUCHYNI A KOSMETICE

SLEVY * SLEVY * SLEVY
8.1.2020
ZIMNÍ ARANŽ S VŮNÍ POT-POURRI
13.1.2020

Organický nefiltrovaný jablečný ocet je jedním z důležitých domácích prostředků na celou řadu neduhů. Od starověku jej lidé používali jako spolehlivé léčivo. Obsahuje bílkoviny, enzymy a zdraví prospěšné bakterie.

Když si půjdete koupit kvalitní jablečný ocet, zřídka uvidíte jeho zabarvení. Ukládá se v tmavých láhvích, aby byl chráněn před světlem. Až se poperete s jeho výrobou, která je mimochodem víc, než snadná, uložte ho také tak. Jen pro focení jsem zvolila transparentní láhev, abych vás provedla celým procesem, než ocet skončí v keramickém dávkovači. Nutno podotknout, že nyní, po dvou měsících zrání, má ocet ještě o mnoho světlejší barvu. Bude zrát a stále se ustalovat. Bez čištění se však zcela nezbaví vlákniny a nebude absolutně průhledný. Stejně tak vypadají i jablečné octy v BIO kvalitě, které si můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou a drogériích za podstatně vyšší cenu.

Domácí výroba octa je naprosto jednoduchá. Jen jednu věc nesmíte podcenit, a to je kvalita jablek. Dejte si tu práci a sežeňte si jablka v BIO kvalitě, tedy taková, která nebyla chemicky ošetřena během pěstování i při uložení na zimu. Důležitou surovinou pro ocet jsou totiž jablečné slupky, a ty si musejí zachovat veškerou mikroflóru potřebnou ke správnému kvašení i ochraně octa. K čemu všemu vám bude ocet užitečný, si přečtěte v závěru článku.

Příprava: 30 minut * Zrání: 6 týdnů * Získáte: něco přes 1 l octa

  • 7 středně velkých pevných jablek v BIO kvalitě, necelé 1 kg
  • ¼ kostky čerstvého droždí, 10 g
  • 1,5 l převařené vody

1. Jablka běžným způsobem omyjte, ale nijak je nedrhněte, abyste z povrchu neodstranili potřebné látky. Jablka zbavte stopek a okvětí, rozčtvrťte je a nastrouhejte i se slupkou a jádřincem, vypadlá jadérka zachyťte a nechte je ve směsi. Ideální bude, když použijete robota.

2. Připravte si větší misku (nejlépe skleněnou nebo smaltovanou) s 1,5 l vlahé vody. V malém množství vody rozpusťte a dokonale rozmíchejte droždí. Zafunguje jako startér kvasného procesu. Do vody vložte všechna nastrouhaná jablka, přidejte droždí a vše promíchejte. Misku přikryjte utěrkou, aby šel k obsahu vzduch, ale nešlo k němu tolik světla, a ponechte ji v pokojové teplotě po dobu 10 dnů. Čím méně bude světla, tím lépe proběhne fermentace. Dvakrát za den směs pořádně promíchejte silikonovou stěrkou nebo vařečkou.

3. Po této době přestanou jablka kvasit a směs můžete přecedit přes pláténko. Výsledkem je skořicově zbarvená kalná tekutina. Barvu octa ovlivní zabarvení jablečné slupky, z červených jablíček bude odstín tmavší. Budoucí ocet ponechte ve sterilizované láhvi, kde se postupně usadí. Opět láhev přikryjte pláténkem - nezavírat - a ponechte ji v pokojové teplotě po dobu 3-4 týdnů. Během této doby můžete ocet 1-2x přecedit přes hodně jemné pláténko, abyste odstranili kal usazený na dně.

4. Po této době můžete čistý ocet uzavřít víčkem a uložit v chladu. Stále bude sílit a světlat, ale nezkazí se. Vydrží po celou dobu užívání. Ocet ponechejte vždy v temnu, i při výrobním procesu.

Skutečně nebudete potřebovat víc, než asi jeden kilogram zdravých jablek (určitě ne vykrájené, špatné kousky), droždí a vodu. O všechno ostatní se postará sama příroda. Jablka jsem použila červená - odrůdu Gala Royal, ale můžete využít jakákoli. Ze zelených jablíček by měl mít ocet méně intenzivní barvu, ale  nemám zkušenost. Pokud při výrobě octa máte k dispozici ještě další slupky z chemicky neošetřených jablek (např. z pečení štrúdlu), přidejte je do směsi; pro výrobu octa jsou velmi cenné.

Jablíčka rozčtvrťte, ale nastrouhejte je se slupkou a jádřincem. I vypadlá jadérka vraťte do směsi; je to důležitý zdroj cenných látek, které ovoce předá. Nyní přesuňte jablka do vody s rozmíchaným droždím a směs nechte zrát prvních 10 dní. Každý den ji pečlivě promíchejte. První 2 dny to pod utěrkou všelijak mlaskalo a pracovalo, kolem to vonělo droždím. Jablka plavala na povrchu a kvasila. Poznáte ale, že vypadají dobře, jsou zlatavá a nijak se nekazí. Asi po 5 dnech jablka klesnou pod hladinu a směs se přestane ozývat. Stále míchejte. Za další 2 dny zjistíte, že jablka začala vonět octově, takže vše je na správné cestě.

Po 10 dnech zrání v misce můžete nastrouhaná jablka odstranit. Směs přeceďte přes pláténko. Získáte karamelově zbarvený základ octa. Ještě je plný vlákniny a začne se pomaličku usazovat. Tekutinu už ponechejte ve sterilizované láhvi, ale neuzavírejte ji (ocet stále pracuje) a opět ji přikryjte plátnem. Nastává doba druhého kvašení, která trvá 3-4 týdny podle zralosti a sladkosti ovoce. Během této doby můžete kal ze dna odstranit dalším přecezením.

K tomuto výsledku se jablečný ocet dopracoval po měsíci a půl - vidíte ten rozdíl oproti předchozí fotografii. Stále je vidět, že pracuje, vždy je nahoře světlejší, u dna tmavší. V tomto okamžiku, kdy článek píšu, je ocet zase o poznání transparentnější.

na co ocet použít

  • Jablečný ocet se po staletí využívá v kuchyni jako starobylý lidový lék. Během kvašení je jablečná drť vystavena působení kvasinek, které fermentují cukry a mění je na alkohol. V druhé fázi dochází k působení bakterií, které dále fermentují alkohol a dochází ke vzniku kyseliny octové, která tvoří hlavní účinnou látku jablečného octa.
  • Kyselina octová zneškodňuje škodlivé bakterie a zabraňuje jejich množení, ocet je tedy možný využít jako přírodní dezinfekční prostředek v kuchyni, ale i v kosmetice, například při léčbě akné, lehčích kožních mykóz, léčbě bradavic a pod.
  • Ocet lze používat ve zředěné formě ke kloktání při virózách nebo k zábalům otoků, protože zmírňuje zánět a ochlazuje povrch kůže.
  • Nejlepší způsob, jak jablečný ocet začlenit do jídelníčku, je jeho využití při vaření. Je vhodný do salátových zálivek, k dochucování majonéz a pro použití v receptech, kde je doporučen vinný ocet.
  • Jablečný ocet přispívá k udržení stabilních hladin glykémie (hodnoty krevního cukru), může být pomocníkem při hubnutí, snižování krevního tlaku, některé studie připouštějí protinádorové působení. Je pravděpodobné, že může mít řadu zdraví prospěšných účinků, ale pokud se rozhodnete užívat ocet pravidelně vnitřně, poraďte se se svým lékařem.

2 Comments

  1. Jablečný ocet napsal:

    Velmi zajímavý a poučný článek

  2. Jana napsal:

    Srdečný dík! Hezký a zdravý rok, přeji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.