JABLEČNÉ KROUŽKY VE VINNÉM TĚSTĚ

NEPEČENÉ SUŠENKOVÉ CUKROVÍ
12.12.2019
UBRAŇTE SE NACHLAZENÍ
17.12.2019

Nepečete vánoční cukroví? Nevadí - sladký, křupavý dezert se dá připravit v okamžiku i bez trouby.

Na konec slavnostního menu se před závěrečným digestivem vždycky hodí sladká tečka. Například teplý dezert z jablek vonících skořicí,  k němuž výtečně pasuje vanilková zmrzlina. Původně jsem si tento domácí recept vybrala proto, abych vyzkoušela horkovzdušnou fritézu Clatronic (video, spoustu informací i přípravu hranolků a masových kuliček naleznete ZDE). V tuto chvíli je přístroj vyprodaný, ale nabízíme další typ téže značky - viz galerie pod článkem, a předpokládám, že práce s ním bude obdobná.

Jablečné kroužky ve vinném těstíčku lze samozřejmě smažit i na pánvi, jen je třeba nechat z nich pak odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. K přípravě se hodí pevná a šťavnatá jablíčka. Je to příjemná verze sladkého jídla, které lze podávat i jako lehkou zimní večeři se sklenkou bílého vína.

Příprava: 20 minut + smažení * Získáte: asi 12-13 kroužků

Těstíčko na 3-4 střední jablka

  • 100 g hladké mouky + na obalení
  • 1 vejce velikosti L
  • 75 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Na obalení

  • strouhanka z dětských piškotů
  • moučkový cukr s větším obsahem skořice
  • strouhané ořechy, libovolné
  • vanilková zmrzlina

1. Suroviny na těstíčko dokonale rozšlehejte dohladka a nechte ho odpočinout. Dětské piškoty rozsekejte v chopperu na jemnou strouhanku.

2. Mezitím jablka zbavte slupky a jádřince, pak je rozkrájejte na 1 cm vysoké kroužky a obalte je ze všech stran v hladké mouce.

3. Kroužky namočte do těstíčka a obalte je v piškotové strouhance. Ihned je vkládejte do pánve s vyšší vrstvou horkého oleje a smažte z obou stran dozlatova. Pokud vlastníte horkovzdušnou fritézu, pak obalené kroužky z obou stran pokropte olejem ve spreji a fritézu 5 minut předehřejte. Kroužky vložte do koše fritézy a smažte 25 minut při teplotě 180 °C. Během smažení kroužky promíchejte.

Jablečné kroužky podávejte ještě teplé, posypané cukrem se skořicí. Varianta -  Kroužky navíc posypejte mletými oříšky a k jednotlivým porcím přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.

Veškeré suroviny, které k receptu potřebujete, s největší pravděpodobností naleznete doma (většinou běžím jen pro dětské piškoty). Tento dezert může být rychlým řešením v okamžicích, kdy se ohlásí nečekaní hosté. Kroužky však připravte skutečně na poslední chvíli, aby zůstaly teplé a křupavé. Přidáte-li před servírováním oříšky a vanilkovou zmrzlinu, nabídnete skutečně efektní pohoštění.

Jablíčka nakrájejte na hrubší kousky, určitě ne menší, než 1 cm. Chuť teplých jablek je příjemná, a tak ji nesmíte ve výrazném obalu ztratit. Fritéza se osvědčila dobře, ale kroužky skutečně potřebují trochu oleje, aby se vybarvily dozlatova. Ideální je olej ve spreji. Ještě jeden postřeh - těstíčko vám při obalování zhoustne, protože přijme další dávku mouky z obalených syrových jablek. Můžete ho v závěru mírně zředit vínem, ale pokud děláte kroužků opravdu hodně, spíše doporučuji připravit si na další várku jablek nové těsto.

Smažené kroužky udržujte v teple, nejlépe na nahřátém talíři. Nakonec je rozdělte na talířky, posypejte oříšky a přidejte zmrzlinu. Krásné svátky!

2 Comments

  1. Eva Veselá napsal:

    Jablečné kroužky z horkovzdušné fritézy jsou vynikající

  2. Jana napsal:

    Paní Evo,
    to mě těší, že vám chutná. Horkovzdušná fritéza práci usnadní. Díky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.