JABLEČNÁ POVIDLA NA ZIMU

BEZVA DEKY NA POHOVKY I DO POSTELÍ
5.9.2018
6 NÁPADŮ PRO PODZIMNÍ VÝZDOBU DOMOVA
11.9.2018

Pokud se na vás valí úroda, nelitujte práce. Až se zima zeptá, vy budete mít plný špajz a o vašich domácích dobrotách si budou povídat všichni známí...

Dlouhá léta jsem nevěděla, že z jablek se také dělají povidla. Znala jsem hrušková a tradiční švestková, ale samozřejmě, když nemáte přísun ovoce, pak ani o zpracování neuvažujete. Dnes už vím, že jablka, která miluji na všechny způsoby, stojí za trochu té práce. A vím, jak z jablek krásně voní ruce, a že se to postávání v kuchyni vyplatí.

Povidla mají trošku pevnější skupenství, než džemy a marmelády, ale záleží na tom, jak moc je necháte vařit a odpařovat. Mám za to, že povidla z jablíček sice musejí držet pěkně pohromadě, ale oproti švestkovým mohou být vláčnější. Recept, který vám předkládám, je natolik rafinovaný, že odpadá to nejnepříjemnější a nejzdlouhavější, a to je loupání slupek. Skrývají totiž největší porci zdraví i chuti, a tak využívám jednoduchou možnost odstranit je pasírováním, až po uvaření.

Protože pevnější povidla nerada vyšťourávám z hlubokých sklenic, ideálně na ně používám nízké zavařovací sklenice Facet, které vypadají dobře i na stole prostřeném k snídani.

IMG_3004

JABLEČNÁ POVIDLA

Příprava:  3 hodiny * Získáte: cca 10 malých sklenic

  • 2 kg jablek, rozkrájených na kusy
  • 500 ml vody
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • špetka mletého nového koření
  • 2 plné lžičky mleté skořice
  • 1 kg krupicového cukru

1. Umytá a suchá jablka očistěte od stopek a rozkrájejte. Jádra i slupku jim ponechte. Zvažte je.

2. Přesuňte je do velkého kastrolu s těžkým dnem, přidejte 500 ml vody a bez poklice vařte do změknutí. Nejprve na mírném plameni, až jablka trochu povolí a hromada se začne propadat, pak začněte míchat. Od bodu varu vařte na mírnějším ohni 35-40 minut. Záleží na tom, jak jsou jablka pevná.

3. Vznikne hrubá kaše, kterou nechte trochu zchladnout a rozmixujte ji ponorným mixérem.

4. Po částech ji nechte překapat přes cedník s většími otvory a pomocí pružné stěrky jablka propasírujte. Odstraníte tak jadérka a slupky, ale ty se téměř ztratí, takže odpadu není mnoho.

5. Hladké, čisté a husté pyré přesuňte zpět do kastrolu a přidejte veškeré ingredience. Na mírném ohni míchejte, až se dokonale rozpustí cukr, a dále za občasného míchání vařte ještě 2 až 2,5 hodiny. Povidla zkontrolujte, a jsou-li náležitě hustá, můžete je přesunout do nahřátých sterilizovaných sklenic. Zavíčkujte je a na 10 minut obraťte dnem vzhůru, aby se zbavily vzduchu.

K výrobě jablečných povidel jsou ideální nakyslé odrůdy jablek. Nemyslím tím však nezralé. Jako u každého vaření platí, že jak chutné suroviny použijete, tak dobrý bude výsledek. V různých receptech se přidává větší množství cukru, ale mám vyzkoušeno, že tento poměr je dostačující.

Malá jablka postačí rozpůlit, větší rozčtvrtit. Jadérka a slupky nechávám vařit, protože povidlům dodají chuť. U raných odrůd jablíček se slupky téměř rozpadnou, protože jsou tenké. Kastrol klidně navrším do kopce, protože nebude dlouho trvat a jablka se zredukují.

Kaše vypadá plná hrubých kousků, ale není to tak, jablka už jsou rozvařená na takové měkké obláčky. Rozmixování trvá chviličku. Ostatní ingredience stále čekají...

...nyní už bude čas na to, aby se hmota zbavila jadérek a zbytků slupek. Odpadu moc není, všechno dobré zůstává v pyré, do kterého přimíchám cukr, pomerančovou šťávu a koření. S novým kořením to nepřežeňte, aby povidla nebyla štiplavá. Společně se skořicí se však postará o skvělou chuť. Skořice povidla trochu víc obarví dozlatova, ale ničemu to nevadí.

dobré rady

  • Povidla jsou uvařena akorát, když otočíte lžící a na kulaté straně se už ani nehnou.
  • Sklenice naplňte až pod okraj a dejte pozor, abyste ho neumazali. Na hladinu přitlačte kolečko vystřižené z pečicího papíru, jež zabrání vysychání. Pak sklenici uzavřete.
  • Povidla neobsahují žádné konzervanty, takže je po otevření uchovejte v chladničce a brzy spotřebujte.
  • Neotevřené sklenice vydrží minimálně do jara, mám však vyzkoušeno, že v chladu a temnu vydrží ještě déle.

4 Comments

  1. Marta napsal:

    Pro uchování na delší dobu zaliju povidla lžící rumu, zavíčkuji a pak dám sterilovat – stačí nechat cca 20 minut při 80 stupních. Jinak mám dobré zkušenosti s vařením povidel v mikrovlnce – mám velký mikrovlnkový kastról, který naplním povidlovou směsí a vařím vždy cca 10 minut. Pak vyndám, odejmu víko, ze kterého vyleju odpařenou vodu, povidla rozmíchám, přičemž se zase odpaří hodně tekutiny. Opakuji až do zhoustnutí povidel. Na rozdíl od vaření na plotně cukr nekaramelizuje a povidla se nepřipalují. Takto vařím i marmelády a kečupy. Jen je potřeba určité opatrnosti, abych se nepopálila.

  2. Jana napsal:

    Paní Marto,
    děkuji za bezvadné tipy na zavařování. Mikrovlnkám se na těchto stránkách nevěnuji, takže vaše rady ostatním čtenářkám a čtenářům jsou velice přínosné. Díky a přeji hodně úrody!

  3. Marta napsal:

    Milá paní Jano,
    moc si vážím Vaší práce s přípravou Blogu decoDoma, ve kterém ráda pročítám Vaše bezvadné rady Je mi 65 roků a mám tedy za sebou pořádnou „frontu“ různých zavařenin.Ráda bych i já přispěla svou troškou do mlýna. Naše rodina má ráda jogurty. Kupujeme pouze neochucené a v poslední době většinu ovoce zpracováváme jako klevelu, t. j. ovoce rozvařené jen s cukrem a následně sterilované (20 minut při cca 85 stupních). Ovoce jen nakrájíme, prosypeme cukrem a necháme do rána stát. Pustí dostatek šťávy, takže není nutné žádné podlévání vodou. Klevela je výborná i do buchet, na lívance atd.

  4. Jana napsal:

    Milá paní Marto,
    upřímně vám děkuji za uznání a za cenné rady. Ty jsou totiž v životě nejdůležitější. Jinak máme mnoho společného, bez jogurtů nedám ani ránu a ovoce zpracovávám celé rodině podobně, jako vy. Dnes jsou k dispozici krásné sklenice a mám pak plno dárků na zimu. Klevela už je nafocená :o), zpracovávala jsem o víkendu švestkovou, ale maličko jinak, než ji děláte vy. Určitě vyzkouším váš postup a společně nejspíš i ostatní čtenáři. Hezký den!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.