INSTANTNÍ CUKROVÍ ANEB DÁRKY ZE SPÍŽE

PŘIPRAVME SE NA POHODOVÝ ADVENT
13.11.2019
VÁNOČNÍ OZDOBY S PEŘÍČKY
18.11.2019

Tak tohle je vážně dárek, pro chvíli, kdy už nemáte ani špetku času. Naměřte ingredience na sladké pečení, vše napěchujte do pěkné dózy a připište rodinný recept, který je nad zlato. Ostudu si určitě neuděláte.

Jednoduše řečeno - rozdělte se o zásoby! :o) Je to sympatické a kamarádské. Takový dárek od srdce dáte někomu, s kým se dobře znáte a máte se rádi. Suroviny na pečení vůbec nejsou levnou záležitostí, a pokud jedete při adventu popřát krásné svátky, a hospodyňka ráda peče, zaručeně ji potěšíte.

V tuto chvíli vám předávám bleskový nápad, k němuž si jistě přidáte své zlaté recepty. Ale kdybyste potřebovali, připisuji alespoň jeden na dobré křehké cukroví, které jsem namíchala do dózy vpravo. Jen pro zajímavost, láhev uprostřed skrývá speciální mix na chleba, který jsem dostala od kamarádky Hanky zase já. Jsem na něj zvědavá...

Výbava do kuchyně patří k hezkým vánočním dárkům. Určitě u nás naleznete spoustu užitečné inspirace!

002

INSTANTNÍ KŘEHKÉ CUKROVÍ

DÓZA VPRAVO: KŘEHCÍ MOTÝLCI V ČOKOLÁDĚ

vrstvíme do dózy zdola nahoru

  • 200 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru, oboje prosáté
  • sušenou citronovou kůru
  • 50 g směsi ořechů
  • pecky bílé a tmavé čokolády na polevu

na přidanou je třeba

  • 1 žloutek
  • 140 g másla

1. Suroviny pomalu vyklepneme na vál, oddělíme čokoládové pecky a oříšky.

2. Ke zbytku suchých surovin přidáme mleté oříšky a vše promícháme. Do důlku vyklepneme žloutek a nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho půl hodiny odležet v chladu.

3. Vyválíme silnější placku a vykrájíme motýlky nebo jiné tvary. V troubě vyhřáté na 175 °C pečeme asi 8-10 minut.

4. Připravíme si polevy a vychladlé cukroví namočíme do bílé a tmavé čokolády.

Vše, co budete potřebovat je zde. Ideální je, máte-li k dispozici hrnkový recept, to pak veškeré ingredience naměříte velice rychle. Vyberte také recepturu, která je složena ze zajímavých surovin, aby vytvořily krásně strukturovanou skrumáž. Hlavně nic nemíchat, aby šly jednotlivé vrstvičky zase přibližně rozdělit při zpracování - například ořechy bude třeba rozemlít. (I tak si bude kuchařka trochu připadat, jako Popelka.) V přiloženém receptu je důležité uvést, že je třeba přidat „mokré” přísady, jako mléko, olej, vejce apod. Ty se zkrátka do sklenice dát nedají.

Teď zbývá ještě dokončit dárkovou ambaláž. K dóze připevněte vykrajovací formičku, přidejte třeba košíčky na muffiny, zkrátka vše, co dárek udělá dárkem. Můžete přidat i malou sklenici vlastního džemu z úrody ze zahrádky, bio citron pro nastrouhání kůry, zkrátka cokoli, co recept dokončí. Čím vtipněji si poradíte, tím lépe. Nejlepší ingrediencí je u tohoto dárku zvědavost - co jen z toho rébusu vyleze!?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.