HVĚZDNÝ KOLÁČ S MOZZARELLOU + VIDEO

VTIPNÉ ZÁZVOROVÉ SUŠENKY
20.1.2017
NEŽ ROZKVETOU / ARANŽMÁ S UMĚLÝMI KVĚTY
24.1.2017

stuha_zelena

Existuje celá řada těst na slané koláče. Pokud vám nestačí, že jsou chutné, a chcete se ještě k tomu vytáhnout nějakým méně obvyklým servírováním, pak vyzkoušejte slaný koláč ve tvaru hvězdy.

Těsto na tento koláč připravíte za 10 minut. Je dokonale tvárné a vláčné, a tak vás přímo vybídne k nějakým variacím. Běžně těsto vyválím, vložím do formy a pokryji ingrediencemi; stejně, jako když připravujete pizzu. U hvězdy není nic moc navíc. Zase je to jedna placka, jen s tím malým nápadem, který spočívá v tom, že těsto uprostřed rozříznete na osminky a jednotlivými cípy překryjete okolní náplň. Snadné, rychlé – a s lehce pikantní příchutí nesmírně dobré.

K přípravě koláče využijte klasickou keramickou formu, s kterou ho můžete rovnou servírovat na stůl. Základ těsta tvoří pomazánkové máslo. Přidáte jen mouku a za chvilku je dokřupava vypečený koláč hotový. Dávka těsta vystačí na dva koláče. Jak je to jednoduché, uvidíte na videu, a pokud potřebujete zbrusu novou formu, mrkněte do galerie pod článkem. Může být ze silikonu, z plechu i z keramiky

stuha_zelena

KOLÁČ S MOZZARELLOU

Příprava: 30 minut * Získáte: 2 koláče

Těsto

  • 250 g pomazánkového másla bez příchuti
  • 200 g hladké mouky

Náplň

  • omáčka z rajčat (viz níže)
  • libová slanina
  • 2 ks mozzarelly
  • zelené olivy
  • feferonka
  • lístky bazalky
  • sušené oregano

1. V míse vypracujte těsto. Nejprve vařečkou, po promísení ho rukou zpracujte do koule a nechte 10 minut odpočinout.

2. Těsto rozdělte na 2 části, vystačí na dva koláče. Část těsta rozválejte do kruhu a pomocí válečku přeneste do máslem vymazané formy. Zarovnejte okraje.

3. Pomocí obrácené misky nebo talířku si vytvořte uprostřed koláče jemný kruhový otlak. Jeho poloměr by měl odpovídat zhruba polovině vzdálenosti od středu formy. Tuto vyznačenou plochu rozdělte na osminky.

4. Kolem středu naneste na těsto rajčatovou omáčku. Povrch poklaďte slaninou, plátky mozzarelly, přidejte hrst nakrájených oliv a několik kroužků feferonky. Náplň by měla dosahovat asi centimetr pod okraj těsta. Nyní zvedněte jednotlivé cípy a přehněte je přes náplň, přičemž ke špičce cípu lehce přimáčkněte okraj těsta.

5. Koláč posypejte oreganem a dejte péct na 15-20 minut na spodní rošt do trouby vyhřáté na 200 °C.

Koláč můžete podávat s jogurtovým dipem s trochou zakysané smetany, česneku a bylinek.

Náplň do koláče si samozřejmě můžete zvolit podle svých chutí. Kdybyste potřebovali další rychlou inspiraci, přineste si nabídkový jídelníček z některé pizzerie, která pizzu rozváží. U jednotlivých druhů bývá přesně popsaný seznam ingrediencí. Základem všeho je omáčka z rajčat – sugo pomodoro. Připravuji si ji podle tohoto receptu od Emanuela Ridi. Jednorázově si ji můžete připravit z plechovky celých rajčat, 1 stroužku česneku a několika lístků bazalky. Omáčku dochuťte oreganem, solí, pepřem a troškou olivového oleje.


 

K pečení si vyberte formy podle své obliby. Pekla jsem ve všech těchto formách, a s každou byla práce perfektní. Při rozhodování, kterou koupit, vezměte v úvahu například to, že plech a silikon je lehoučký a keramika zase vypadá výborně přímo na prostřeném stole.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.