HUMMUS PATŘÍ K ZDRAVÝM LETNÍM VEČEŘÍM

DOMÁCÍ KOSMETIKA K VODĚ
13.6.2019
6 + 1 LETNÍ ZMRZLINOVÉ OSVĚŽENÍ
18.6.2019

Hummus, jemná luštěninová pasta pocházející z oblasti Středního východu, se v našich kuchyních zabydlel velice snadno. Jak by ne, když každý, kdo ho ochutná, okamžitě shání recept.

Jedná se o kaši z rozmačkané cizrny (římského hrachu) nebo našlehaný krém ochucený olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem, smíchaný s tahinou, neboli sezamovou pastou. Pochází z oblasti kolem Libanonu, ale hummus se v nejrůznějších úpravách připravuje po celém světě. Do našich končin přišel teprve nedávno, a jeho obliba vzrůstá. Hummus si můžete objednat především ve vegetariánských restauracích. Pokud si ho vyrobíte doma, tahle lahůdka vás bude stát sotva půlhodinku práce.

Samotná cizrna vás o čas připraví, protože ji musíte nejprve namočit přes noc a poté vařit zhruba 2-3 hodiny; ovšem můžete si ji dnes zakoupit už naloženou v nálevu, jen ho zcedit. A to je ten případ, o kterém budu mluvit. Ve prospěch hummusu hovoří to, že má velký obsah železa, kyseliny listové, vitaminu B6 a C, to vše s vydatnou podporou vlákniny a proteinů. A ještě něco - na rozdíl od čerstvého hrášku, tato luštěnina nepůsobí nadýmavě. Jistě nemusím připomínat, že ji máme jíst od rána do večera.

Hummus si dochutíte nejrůznějším způsobem - kořením, příměsí bylinek a další zeleniny. Není třeba ohlížet se na to, že správně rozmixovaná kaše z cizrny by měla být téměř tekutá. Pokud vám chutná s kousky fazolí, zeleného hrášku, případně s cibulkou osmaženou na másle, udělejte si hummus tak, jak je vám libo. Může mít spoustu barev i chutí.

Recepty jsem připravila na míru keramickým miskám z kolekce MAROKO, které lze pořídit i s dezertními talíři a 320ml hrnky. Vyberte si z barvy šedé, mátové a korálové. Perfektně ladí nejen s pokrmy s nádechem Orientu, ale především s létem.

 

 

004

HUMMUS NA TŘI ZPŮSOBY

Příprava: 30 minut * Získáte: 250 g hummusu

ZÁKLADNÍ RECEPT

    250 g cizrny z konzervy, zcezené
    2 plné lžičky pasty tahini (sezamová pasta)
    3 stroužky česneku, prolisovaného
    šťáva z 1 citronu
    sůl dle chuti
    1 lžíce olivového oleje + 1 na polití
 
1. Cizrnu nechte okapat a zvažte ji. Vložte ji do mixéru, přidejte lžíci olivového oleje a cizrnu rozmixujte. Pokud je hmota hustá, přidejte trochu nálevu nebo vody. Pasta by měla být hladká, jemná a řídká, ale konzistentní.
2. Přidejte pastu tahini, rozmělněný česnek, citron a sůl. Znovu promixujte dohladka. Povrch pokapejte zbývající lžící oleje a dokončete dle chuti.
 
POZN.: Navrch přidejte mletý římský kmín, nasekanou petrželku, pár kapek citronu nebo smaženou cibulku. Hummus podávejte nejlépe s arabským chlebem nebo s indickým naanem.
 
Béžový hummus
 
Pracujte podle základního receptu, 2 lžíce cizrny si odložte stranou. Hotový hummus vložte do misky, povrch pokapejte olivovým olejem, přidejte celou cizrnu a poprašte sladkou mletou paprikou.
 
Zelený hummus
 
Vypracujte pastu dle základního receptu, do něhož přidejte ještě 5 lžic mraženého hrášku pokojové teploty. Poté přidejte velký svazek nasekaného koriandru a čerstvě mletý pepř. Před podáváním dozdobte olejem, lžící zeleného hrášku a vařenými vejci.
 
Červený hummus
 
K základnímu receptu přidejte 2 malé vařené červené řepy a vše rozmixujte dohladka. V tomto případě bude hummusu o něco více. Dokončete olivovým olejem, kapkami citronové šťávy a sezamovými semínky.
 
 

Správné dochucení hummusu je třeba si vychytat. Samozřejmě je výhodou, když se snažíte přiblížit již známé chuti. Můžete přidat více česneku i pepře, další bylinky. Co však ošidit nesmíte, to je příměs pasty tahini. Tahina je řidší sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Nesmíte to s ní přehnat, aby hummus nezískal palčivou chuť. Tahini pasta bývá součástí dresinků do salátů, zahušťuje se s ní polévka, slouží k přípravě marinád pro nakládání masa a také patří do tradičního cukroví, např. do chalvy.

 

Vždy říkám, že z dobrých věcí vznikne zase něco dobrého. Až budete mixovat cizrnu, dbejte na to, aby se vytvořila vláčná a hlaďoučká pasta. Zdá-li se vám ještě hustá, přidejte olivový olej nebo obyčejnou vodu, případně vodu, v které se cizrna vařila, pokud jste šli klasickou cestou.

Je hotovo, ovšem ochutnávejte postupně. Já jsem připravila na focení téměř kilogram hummusu, a to se vážně sníst nedalo. V lednici vám základní pasta vydrží bez problémů 5 dní, ale například s přídavkem červené řepy či bylinek byste ji měli zkonzumovat dříve. Nicméně keramickým miskám to výtečně slušelo a s arabským chlebem jsme si náležitě pochutnali...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.