HRUŠKY V PODZIMNÍ KUCHYNI

KREDENC PLNÝ RŮŽÍ S DÁRKOVĚ BALENÝM PORCELÁNEM
5.11.2018
BEZPEČNÁ CHŮZE A NOHY V TEPLE
7.11.2018

K hruškám patří hřebíček, skořice a čokoláda. Syté a vyzrálé chutě patří k podzimu stejně tak, jako k sychravým dnům horký nápoj s něčím ostřejším...

Letošní úroda nás štědře podarovala, a tak je třeba zpracovat veškeré přebytky. Svůdné hrušky jsou sladké jako med a do jejich dužniny zakrojíte jak do másla. Kdo tohle ovoce zbožňuje jako já, tak ví, že se v kuchyni uplatní úplně ve všem - od nápojů po skvělé koláče.

Pokud vlastníte sušičku, neopomeňte každý zdravý kousek ovoce usušit. Tím, že se plátky zbaví šťávy, křížaly ještě více zesládnou. V zimě si na usušeném ovoci pochutnáte víc, než na moučníku. A máte-li hrušek opravdu hodně, zpracujte je do výtečného džemu s karamelem. Zimní snídaně s lívanci či s opečenými tousty snad ani nemůže být lepší.

Čerstvé hrušky jsou pro naše zdraví nesmírně prospěšné. O tom, že jsou účinným diuretikem (nezadržují v těle vodu) ví každý, kdo má tyto potíže. Hrušky totiž neobsahují sodík, který vodu váže. Napomáhají tak snížit krevní tlak a podporují funkci ledvin.  Krom toho jsou dobrou zásobárnou vlákniny a vzhledem k tomu, že v hruškách převládá fruktóza, lépe je tráví i diabetici.

rychlý tip

Uvařte si bleskový čaj z hrušek: čtvrtlitrem vroucí vody zalijte větší zralou hrušku rozkrájenou na malé kousky, přidejte 2 hřebíčky, půl lžičky skořicového cukru a kapku zázvorového sirupu. Nechte 5 minut louhovat pod pokličkou a zkonzumujte i s kousky ovoce.

Podáváte-li hruškový štrúdl jako dezert, tvrdím, že je ještě lepší, než jablkový. Do náplně dávám nasekaný mandlový marcipán, takže výsledná chuť je jemná a sladká. Každopádně je to příjemná změna oproti navinulým jablíčkům, které konzumujeme častěji. Pečením se sice většina zdraví prospěšných látek vytratí, ale jednou za čas si pochutnáte.

Sladkost vyzrálých hrušek je většinou výjimečná, ale podepřít džem troškou karamelu je ještě lepší. Obětujete-li kilogram hrušek na vaření džemu, budete mít v zimě co mlsat. Džem je výtečný na vafle i na lívance, nebo si jím dozdobte tradiční piškotový dort. Při přípravě karamelu použijte široký kastrol se silným dnem, který se postará o to, aby se nic nepřipálilo.

Ze zralého ovoce také vznikne výtečný hruškový nápoj. Základ tvoří hruškový sirup, který připravuji ve dvou fázích, jak to obvykle bývá. Nejprve vytvořím ovocný základ z rozmixovaného a okořeněného ovoce, druhý den směs zahřeji a svařím s cukrem. Pak už jen záleží na vás, zda si horký nápoj připravíte jenom tak, nebo ho zastříknete něčím ostřejším.

K čokoládovému fondue si nezapomeňte vybrat vždy hodně sladké ovoce. Jakkoli si čokoládu dochutíte, vždy bude mnohem sladší, než to ostatní. Takže například kyselejší jablka vás opravdu nenadchnou. Kromě banánů, fíků a sladkých mandarinek, si zaručeně pochutnáte na máslových hruškách. Protože si kousky namočené do čokolády ještě vyšperkujete třeba mandlovými lupínky, kokosem nebo griliášem, zaručeně si užijete bez velkých příprav a pečení. Navíc je společné sezení kolem soupravy na fondue příjemnou společenskou záležitostí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.