HRUŠKOVÝ ŠTRÚDL S MARCIPÁNEM

* VÝPRODEJ POKRAČUJE *
24.1.2018
RUDÝ SAMET ANEB RED VELVET CAKE
29.1.2018

stuha_hneda

Tak nevím… Tento štrúdl dělám, aby vzniklo ještě něco lepšího, než tradiční štrúdl z jablek. Ale ten je přece nepřekonatelný!

Abych nebyla tak namyšlená, jela jsem před týdnem na návštěvu s oběma štrúdly. Nakrájela jsem jablkový i hruškový do dvou úhledných řádek, a čekala jsem na verdikt. Jednohlasně zvítězil hruškový. Takže předkládám s klidným svědomím. Hlavně mějte pořádný plech do trouby, vál na co největší tažené těsto, a půlhodinku času za předpokladu, že někoho pověříte nakrájením ovoce. Pak už jde všechno jak po másle.

Tentokrát jsem prostírala na chromovaném tácu Akcent (na e-shopu naleznete tři velikosti a tvary), v kterém se vše odráželo jako v zrcadle. Ledové lednové prostírání, jako stvořené pro krásnou zimní neděli, co říkáte?

stuha_hneda

TAŽENÝ HRUŠKOVÝ ŠTRÚDL

Příprava: 45 minut + chlazení a pečení * Získáte: 43 cm dlouhý závin, cca 14 kousků

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla
  • 50 ml vlažné vody
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • rozpuštěné máslo na potření

Náplň

  • dvě hrsti strouhanky, jemně opražené na kousku másla
  • 4-5 velkých máslových hrušek (např. odrůda Lucasova)
  • moučkový cukr 
  • mletá skořice
  • 100 g mandlového marcipánu

1. Mouku prosejte na vál, přidejte větší špetku soli a změklé máslo, které nožem rozdělte na kousky. Uprostřed udělejte důlek a po troškách přilívejte vlahou vodu, přičemž ji pokaždé lžící pochytejte do mouky. Když se voda vstřebá, ihned těsto rukama zpracujte dohladka. Těsto je mastné, ale nelepí a není třeba ho podsypávat. V prstech ucítíte jak je krásně pružné. Pracujte po dobu alespoň 3 až 5 minut. Pak ho zabalte do mikrotenu a dejte asi na 30 minut vychladit.

2. Mezitím oloupejte hrušky a nakrájejte je na tenké plátky. Troubu vyhřejte na 175 °C.

3. Těsto vraťte na pomoučněný vál, počítejte s tím, že placka bude velká. Válečkem vyválejte rozměrný tenký obdélníkový plát. Můžete si pomoci i rukama a těsto vytáhnout. Je pružné a netrhá se. Povrch potřete máslem, posypejte opraženou strouhankou (nemusí jí být moc), poklaďte hruškami, pocukrujte a přidejte dost skořice. Nakonec na ovoce nastrouhejte pomocí hrubého struhadla vychlazený marcipán.

4. Těsto stočte, konce závinu sevřete a ohněte směrem dolů. Povrch štrúdlu potřete zbylým máslem a shora propíchejte vidličkou. Přesuňte ho na plech (chce to čtvery ruce) opatřený pečicím papírem potřeným máslem a pečte uprostřed vyhřáté trouby po dobu 45 minut, až těsto zezlátne.

Štrúdl podávejte vlažný nebo naopak zcela vychlazený. Povrch pocukrujte a poklaďte mandlemi.

strudl1

Tady je vše, co potřebujete k přípravě těsta. Nemáte-li s ním zkušenost, nebudete mi věřit, že z té malé kuličky propracovaného těsta vznikne rozměrná placka. Jde to ale dobře, protože těsto je krásně pružné. Nebojte se, že se vám roztrhá…

strudl2

… docela dobře ho rozválíte na tenoučký plát. V tuto chvíli mějte pod plackou mouku, aby šlo těsto zdvihnout. Dříve se těsto vytahovalo a balilo na utěrce, ale silikonový vál vykoná spoustu práce za vás. Až těsto zdvihnete, bude vám kopírovat každý prst, tak je správně tenké. Kusy mandlového marcipánu (na talířku) si dejte vychladit, aby šly dobře nastrouhat. Marcipán je sladký, hrušky také, takže tady je potřeba vybalancovat množství cukru, co přijde do náplně. Ale určitě to chytnete napoprvé.

strudl3

Štrůdlík je celý hrbolatý od plátků ovoce, ale těsto se v troubě pěkně nadýchne. Ještě potřít máslem, a těšte se na výsledek svého úsilí.

Jablkový štrúdl mám nesmírně ráda. Když náplň tvoří správně navinulá jablíčka, není nic lepšího. Jen místo strouhanky jsem v poslední době přijala kokos. Je zdravější a do výsledné chuti skvěle zapadne. Hruškový štrúdl je oproti jablečnému méně výrazný, ale kdo hrušky rád, dá mi za pravdu, že to je příjemná změna. Mandlová příchuť dělá ze závinu delikátní pochoutku.


stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.