HRNKOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI

KOBERCE VÝTVARNĚ DOKONČÍ INTERIÉR
26.9.2018
ZELENINOVÝ VÝVAR V PRÁŠKU
1.10.2018

Hledáte naprosto bezpracný recept na ovocný koláč? Pak čtěte dále. Budete potřebovat jen hrneček místo váhy a své šikovné ruce náhradou za šlehač.

Snad vám nepolezu na nervy, když budu koláč ještě chvilku chválit. Je totiž moc dobrý, ještě k tomu zdravý, protože jeho základ tvoří ovesné vločky (více o nich zde) a spotřebujete na něj jen hrstku sezonního ovoce. Při přípravě umažete jen jednu misku, a to je taky fajn.

Těsto tvoří drobenka podobná té, kterou obvykle vršíte na kusové koláče. Jenomže zde vysypete drobenku přímo na plech, přidáte ovoce a opět zaprášíte drobenkou - a je hotovo. Tento třívrstvý křehký koláč se často kombinuje s tvarohem, ale v tomto případě dávám přednost tomu, že jsou řezy díky vločkám a lupínkům mandlí, mírně křupavé. Zdůrazňuji slůvko mírně, protože když to s pečením přeženete, vyrobíte spíš müsli tyčinky :o)

Takže, vezměte si k ruce hrnečky, které mají objem 240-250 ml a pojďte zkoušet. A pokud je nemáte, pak vás třeba inspiruji těmi, s kterými jsem pracovala. Jsou mile babičkovské a tato dvojice stojí 149 Kč.

004

VLOČKOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ

Příprava: 25 minut * Získáte: plech velký cca 25 × 22 cm

  • 1½ hrnku hladké mouky, prosáté
  • 1 hrnek ovesných vloček, i celozrnných
  • ½ hrnku krupicového cukru, záleží na sladkosti ovoce
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 150 g másla
  • 8 velkých švestek, nebo 12 menších
  • hrst mandlových lupínků

1. Všechny přísady ponechejte v pokojové teplotě. Do velké misky (aby se vám pohodlně pracovalo) dejte všechny sypké suroviny a promíchejte je. Potom přidejte změklé máslo a oběma rukama vypracujte drobenku. Vločková drobenka vypadá stejnoměrně, nevytváří velké hrudky a zůstane sypká. Skořice ji zbarví do medové barvy.

2. Plech vyložte pečicím papírem tak, aby na obou delších stranách přesahoval ven. Za tyto okraje později koláč vyzdvihnete. Asi dvě třetiny drobenky nasypejte na plech a lžící lehounce urovnejte. Na lžíci netlačte, abyste nevytvořili pevnou vrstvu, podobnou té, která tvoří sušenkový základ pro Chessecake. Tato vrstva musí zůstat vzdušná. Troubu vyhřejte na 175 °C, pokud máte horkovzduch, zapněte na 170 °C.

3. Na drobenku rozložte švestky nakrájené na ploché dílky, urovnejte je a na povrch nasypejte zbytek drobenky. Rovnoměrně ji rozptylte a hustě ji posypejte mandlovými lupínky. Pečte 30 minut dorůžova.

Hotový koláč nechte vychladnout, nejlépe v chladničce, pak jej pomocí pečicího papíru vyzdvihněte z formy a rozkrájejte na jednotlivé řezy. Pokud ovoce nebylo dostatečně sladké (např. maliny, rybíz), pak povrch poprašte cukrem ovoněným vanilkou. 

Když mluvíme o hrnkovém měření ingrediencí, obecně platí, že 1 hrnek se rovná 250 ml. Z praxe určitě víte, že je lepší měřit kalibrovanými odměrkami. Jsou označeny jako cup = šálek, a jsou přesnější, už jen díky tomu, že obsahují vedle půlšálku, ještě třetinku a čtvrtinku. Tyhle míry už zkrátka v tvarovaném hrnku trefíte hůře. Ale pokud jde o tento koláč, žádné problémy s těstem nenastanou. Použila jsem půvabné hrnečky o objemu 240 ml (Candy, 2 ks 149 Kč) a pořádně jsem je zarovnala. Pořiďte si právě takové.

Dvě třetiny těsta nasypejte do formy a lžící ho jemně urovnejte. Žádnou silou ovšem, jinak vytvoříte tvrdou krustičku. Tenhle koláč se po upečení pyšní tím, že je křehký a i když dobře drží pohromadě, je stále hodně nadýchaný.

Ovoce by mělo být zralé a sladké jako med. Třetí vrstvu tvoří opět drobenka, tedy její zbytek, který nastavíte mandlovými lupínky. Už teď se můžete těšit na výsledek. Šťáva ze švestek se vsákne do spodní vrstvy, z které se spořádaně vytvoří těsto. Aby se vám koláč dobře rozkrájel, nechte ho pořádně vychladnout, třeba i v lednici. Předtím ho vylovte z formy pomocí pečicího papíru. Na rovině se s ním bude lépe manipulovat, je opravdu hodně křehký.

16576_590672_300dpi_eshop_z1

JAK JE TO S MÍRAMI?

polovina šálku = 125 ml

třetina šálku     =  83 ml

čtvrtina šálku    =  62 ml

 

2 Comments

  1. vojtěch napsal:

    Je to o.k.

  2. Jana napsal:

    … tak to jsem ráda. Přeji příjemný víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.