HRNEC JE KRÁLEM KUCHYNĚ

MLÝNEK NA VÝROBU NUDLÍ + VIDEO
19.4.2018
KVĚTINOVÁ LOŽNICE A LÍVANCE DO TROUBY
23.4.2018

Můžete mít sebelepší kuchyň s luxusním nábytkem, i veškerými elektrickými vymoženostmi, ale bez pořádného hrnce nic neuvaříte.

Je to tak. Všechny vaše kulinářské znalosti a schopnosti budou umocněny, budete-li vařit v nádobí, v kterém se pokrmy nepřipalují, které nepřetékají a nepadají z něj poklice. Souprava hrnců vám bude sloužit po mnoho let, takže nakupujte s rozvahou. Nebývá to právě malá investice, ale ušetřit se moc nevyplácí. Vaše vaření by se pro vás mohlo stát zcela neoblíbenou činností.

Před rozhodováním o tom, jaké nádobí koupit, jakou kvalitu zvolit i jakým objemům dát přednost, si nejprve odpovězte na několik otázek:

  1. Jste začátečník?
  2. Pro jak početnou rodinu budete vařit?
  3. Jak moc se o vaření vůbec zajímáte?
  4. Nevadí vám větší váha hrnců a pekáčů, zvláště těch velkých?
  5. Chcete nádobí vkládat i do trouby?
  6. Hodláte své nádobí udržovat běžným způsobem, nebo jste ochotni občas cídit a leštit?

Tady je pár odpovědí k předchozím bodům, i když vaše zkušenosti mohly nabrat i jiný směr:

  • Jste-li začátečník – pak vycházíte z jednodušších receptů, které však nijak neomezují kvalitní způsob přípravy jídel i bohatost jídelníčku. Jen se prostě nepouštíte do kohoutů na víně a do steaku Chateaubriand. Pořiďte si trojici hrnců nebo kastrolů s keramickým vnitřkem. V tomto nádobí se skvěle vaří, protože v něm nic nepřipálíte. Dávejte pozor, abyste povrch nepoškrábali, a na ucha, která nemají izolaci, používejte chňapky. Díky skleněným pokličkám vidíte dovnitř, co se tam děje, a oceníte i otvory pro odvod páry, takže vám při správné regulaci plamene nebudou hrnce přetékat. 
  • Vaříte-li pro větší počet strávníků, než jsou tři – pořiďte si sadu nerezového nádobí, která obsahuje i rendlík, pánev a rozměrný kastrol pro dušení masa. Budete-li vařit i pro další hosty, váš koncert v kuchyni rozezní většinou všechno dostupné nádobí.
  • Vaříte stále to samé? – pak víte o svých možnostech; nevyhledáváte nové recepty a potřebujete jen základní vybavení – velký a malý hrnec, pánev a mini kastrůlek. Klidně si pořiďte solitéry, které vás v danou chvíli osloví (například smalťáčky). Pokud si velmi ceníte svého volného času a hodláte v kuchyni trávit maximálně tři čtvrtiny hodiny, pak si pořiďte sadu papiňáků. Vašemu rychlému způsobu života, budou skvěle vyhovovat.
  • Velké a těžké nádobí – jako jsou třeba litinové kastroly a velké pánve, je docela namáhavé pro seniorský věk, zvláště, přidávají-li se k němu různé neduhy týkající se kloubů a pod. V nádobí se skvěle peče i smaží, ale takové dárky raději svým blízkým nepořizujte. 
  • Používáte-li ve velké míře troubu – značná část přípravy jídel se odehrává nejprve na sporáku. Ušetříte si čas i nádobí, když částečně zpracovaný pokrm přesunete tak,  jak je, do trouby. K tomu si vybírejte sady nádobí, které nemají izolující vrstvu umělé hmoty na uchách a držadlech. Žár v troubě by je zničil.  
  • Nádobí jako šperk – vaříte-li dlouho a máte dobře vybavenou kuchyni, pak určitě zatoužíte po pár solitérech, které patří k designovým kouskům, nebo jsou zhotoveny z elegantních kombinací materiálů – např. z mědi. Povrch pánví a měděných kastrolů však užíváním dostává patinu, a aby se opět zaskvěl svou krásou, je třeba jej vyčistit a vyleštit. Využijte buď tradiční babské rady – informace naleznete zde, anebo si pořiďte originální přípravek pro údržbu měděného nádobí – např. Helper (seženete v prodejnách Orion).

Vyberete-li si správně, nepřijde vaše úsilí, čas i láska s níž vaříte ostatním, nadarmo.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *