HRÁŠKOVÝ KRÉM V HRNKU

EGG CUPS
23.5.2016
DVĚ TVÁŘE KOUPELNY
25.5.2016

Talíř dobré polévky přijde vhod v každém ročním období. V mládí jsem polévkám moc nefandila, ale časy se mění. Když je mi zima, když se mi nechce jíst, a nechce se mi dlouze vařit, dělám polévky.

Vařím polévky hutné a masové, zeleninové, luštěninové nebo krémové, s houbami i s domácími nudličkami. Servíruji je obvykle v keramice, kde náležitě vyniknou. Za miskou kouřící polévky se vám zasněně každý otočí, vážně. Mám to vyzkoušené.

Pokud polévky ve vašem jídelníčku zdomácněly, určitě si pořiďte velké jumbo hrnky nebo polévkové misky s oušky. Nejen, že se s nimi dobře manipuluje, ale udrží horko a vůni polévky mnohem déle, než porcelánový talíř.

HRÁŠKOVÝ KRÉM

Příprava: 30 minut + příprava zeleninového vývaru * Uvaříte: 4 porce

  • 2 střední cibule
  • 5 lžic másla
  • 450 g vyloupaného nebo mraženého hrášku
  • 750–850 ml silného zeleninového vývaru
  • hrst máty, stonky a lístky zvlášť
  • bílý pepř
  • sůl
  • 3 menší stroužky prolisovaného česneku
  • plátek parmské šunky, pro 1 porci polévky
  • růžový pepř na dozdobení
  • 2–3 krajíčky toustového chleba pro přípravu krutonů

1. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na 2 lžících másla. Přidejte zhruba třetinu hrášku a vše mírně orestujte.

2. Prohřejte 750 ml zeleninového vývaru (chcete-li krém řidší, pak větší množství) a základ v hrnci zalijte. Vložte silné stonky máty, všechen zbývající hrášek, čerstvě mletý pepř, sůl a polévku přiveďte k varu. Po pěti minutách ji vypněte a odstavte. Stonky máty odstraňte.

3. Přimíchejte česnek a lístečky máty a nechte 10 minut stát. Pak tyčovým mixérem polévku rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník. Je-li třeba, dochuťte solí a pepřem.

4. Mezitím lehce orestujte šunku na zbytku másla (nakrájenou na nudličky), vložte ji do jednotlivých porcí polévky a posypte kuličkami růžového pepře.

Polévku podávejte s nakrájenými krutonky z toustového chleba opečenými na suché pánvi.

hrachovka1

Nejdůležitější je samozřejmě hrášek (vyloupaný z klasických čerstvých lusků nebo mražený; pokud získáte cukrový hrášek, pak ho můžete pokrájet i s lusky, jsou křehké a jedlé), hrst aromatické máty, cibule a česnek a pár krajíčků toustového chleba na krutonky. Nezapomeňte na růžový pepř.

hrachvka2

Hustotu polévky ovlivní přidané množství zeleninového vývaru. Když ji budete dělat poprvé a bude vám připadat příliš hustá, tekutinu ještě přidejte a polévku nařeďte podle své chuti. Protože hrášek chutná sladce, je dobré polévku dochutit pepřem a opečenou šunkou. Kombinace je výtečná. K polévce podávejte drobné krutonky nakrájené z toustového chleba a opečené na suché pánvi. Přidávejte si je po částech, aby se v polévce příliš nerozmočily.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.