HOUSKOVÝ VĚNEC A FORMA JAKO SERVÍROVACÍ TÁC

NAHLÉDNUTÍ DO VÁNOČNÍHO KATALOGU
10.10.2018
SUŠENÁ RAJČATA V BYLINKOVÉM OLEJI
15.10.2018

Milujete čerstvé pečivo k snídani? Tak si představte, že takový podzimní věnec vás ráno čeká v nedělní kuchyni...

No, zadarmo to nebude, musíte se v podvečer přičinit, ale slibuji, že to bude jen půlhodinka; potom se těsto o sebe postará samo. Pokud rádi pečete, beztak budete něco chystat na víkend. Proč neudělat jednou změnu, a místo sladkostí se nepustit do slaného pečiva? Tyhle bulky jsou nejlepší v den, kdy jste je upekli a jsou skvělé s bylinkovým máslem, ale i nasladko s domácím džemem.

Pro jejich upečení jsem použila kulatou formu na vysoké koláče a dortíky. Vždycky se v ní všechno podaří. A protože hezky vypadá, když je prázdná, klidně ji používám jako tác k přenášení hrnečků.

001

HOUSKOVÝ VĚNEC

Příprava: 30 minut + 1,5 hodiny kynutí a pečení

Těsto

  • 500 g špaldové mouky
  • 7 g sušeného droždí (1 sáček)
  • 1 čajová lžička soli
  • 150 g bílého jogurtu pokojové teploty
  • 150 ml vlažné vody
  • 40 g rozpuštěného másla

Na dokončení

  • 1 žloutek a lžička mléka na potření
  • mák, kmín, sezamová semínka na posypání

1. Mouku prosejte do velké mísy, přisypte droždí a sůl, a směs promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte jogurt a vodu smíchanou s vlažným máslem. Vařečkou (nebo v robotu) vypracujte těsto a jakmile drží pohromadě, vyklopte ho na pomoučněný vál.

2. Rukama těsto hněťte až do té doby, kdy bude hladké a dokonale pružné. Vytvořte z něj kouli, vložte ji do misky vymazané máslem, a celou ji otočte, aby na ní ulpěl tuk. Misku zakryjte utěrkou a nechte ji na teplém místě bez průvanu hodinu kynout.

3. V okamžiku, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho opět na vál a ještě ho asi 5 minut zpracovávejte. Pak vytvořte válec a rozdělte ho na stejné kousky. Z každého vytvořte kouli a odkládejte je na plech s pečicím papírem tak, aby mezi nimi byly alespoň 4 cm místa. Bulky přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě půl hodiny. Mezitím zapněte troubu a vyhřejte ji na 200 °C.

4. Před pečením potřete houstičky žloutkem prošlehaným s mlékem a bohatě je posypejte semínky a kořením. Pečte asi 30 minut, až budou bulky zlaté.

Věnec - Do kulaté formy vložte 6 ks houstiček asi s 2,5 cm rozestupy a dobře je potřete žloutkem, aby šly později dobře oddělit od sebe. Jakmile nakynou a téměř se spojí, dejte je do horké trouby. Při pečení vytvoří celistvý věnec. Po vychladnutí jej přesuňte na talíř a dozdobte bylinkami. Variantou může být i to, že do formy vložíte ještě sedmou, středovou bulku, a vytvoříte tak květ.

Než bulky poputují do trouby, pěkně nakynou, a téměř se spojí do tvaru věnce. Povrch posypu tak, aby se koření a semínka prostřídala. Samozřejmě můžete přidat i krystalky soli, pokud neplánujete, že houstičky sníte s džemem. Zaplníte-li středové místo, vytvoříte květ. Nezapomeňte na to, že kynuté těsto má rádo tuk, takže plech, formu, ale i pečicí papír potřete před pečením máslem v místech, kde budou bulky.

Mám v oblibě přisoudit věcem v domácností více funkcí. Tak například z této formy na pečení je hned improvizovaný servírovací tác. Má vysoký okraj, takže se v něm vše pohodlně přenáší. Když má forma volno od pečení, bezvadně poslouží a nezabírá jen místo v polici...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.