HOTOVÉ UŠITÉ ZÁCLONY STAČÍ JEN POVĚSIT

CITRONOVÝ KOLÁČ S KOKOSEM
28.2.2019
BYLINKOVÉ SOLI NAD ZLATO
4.3.2019

Pokud jste si někdy šili záclony, tak víte, jak je to nepříjemná práce. Stroj se trefuje do prázdných okének a správně váže nitky, jen když je perfektně seřízen. Ušití záclon zase mnohdy stojí nemalé peníze. My vám nabízíme již ušité záclony, které stačí jen pověsit.

Potřebujete-li soukromí, pak je na místě pořídit záclony na okna. Oddělí váš prostor od okolí, zútulní interiér, přinesou vzdušnost i pocit čistoty.

Na našem e-shopu naleznete bílé polyesterové záclony, které jsou vyrobeny na míru, pro standardní rozměry oken, včetně balkonových. Jejich předností je to, že je bez jakýchkoliv úprav pověsíte ihned na okna. Pokud vyhovují požadovaným rozměrům, jediné, co je třeba uvážit, je právě vzor. Vezměte v úvahu osvětlení i velikost místnosti, kterou zařizujete, a snažte se o to, aby typ vzoru navázal na styl celkového vybavení.

Co je to hotová záclona? Jsou to právě takové záclony, které vidíte na obrázcích. Každá je zhotovená v uvedených rozměrech, má zatkané okraje po obou stranách a rovněž pevné zakončení nahoře, přímo určené pro uchycení záclony. K tomu, aby všechno správně fungovalo, potřebujete tyč s kroužky a žabkami, kterými přichytíte zatkaný okraj záclony. Máte tedy jediný úkol, přeměřit okno a podle výše uvedených pokynů posoudit, zda je pro váš interiér akorát…

JAK VYBRAT SPRÁVNÝ ROZMĚR

Délka záclony vedoucí k zemi, by měla být ukončena 1-2 cm od podlahy. Šířka záclony by měla vytvořit přesah na obě strany stěny od okna. Není-li tomu tak, okno bude vypadat menší, než ve skutečnosti je. Tento prostor též potřebujete na to, aby záclonu bylo kam odhrnout. Tomu musí odpovídat i správná šířka záclonové tyče, která tak zajistí přesah i pro případné závěsy. Míra navíc by měla zahrnovat zhruba 20-30 cm pro každou stranu. Naše záclony mají rozměr 350 x 160. Záleží tedy na vás, jak bohaté chcete mít řasení. Pokud si přejete zachovat výhled z okna, můžete zvolit zkrácenou záclonu, která nebude dosahovat až na parapet.

 

ŘASENÍ ZÁCLON

Řasení klasických záclon má také své zákonitosti. Obecně platí, že jemné voály mohou být nařaseny až trojnásobně oproti šíři okna, záclony z pevnějších polyesterových materiálů stačí nařasit dvojnásobně, ale i mnohem méně, například s ohledem na dezén záclony. Chcete-li si užít pohled na okna se zvoleným dekorem, pak řaste mírněji, abyste vzor nerozbili. Pro dekor, který se v ploše neopakuje pravidelně, to platí dvojnásob.

 

VYBRANÁ ZÁCLONA JE KRÁTKÁ/DLOUHÁ 

Kdyby vám na výšku přece jen chyběl nějaký ten centimetr, pak přidáváme jeden šikovný trik: k hornímu okraji záclony přišijte v pravidelných odstupech bílá saténová poutka. Záclona klesne o pár potřebných centimetrů níž, a ještě získá pěkný ozdobný prvek. Pokud jsou naopak příliš dlouhé, vrchní část záclony lehce přehněte a vytvořte v podstatě ozdobný lem.

 

A určitě vás zajímá, jak budou vypadat na okně. 

Možná řešíte otázku, kterou se trápila už rybářova žena – jak být oblečená, neoblečená. Zkrátka si přejete zachovat výhled z okna, ale na druhé straně potřebujete, aby okno bylo zastíněné. Ptáte se, kam až by měla zkrácená záclona dosahovat? Rozhodně ne do poloviny okna nebo do jeho tří čtvrtin. Krajkové prolamování by mělo dosahovat k okennímu rámu (při pohledu stojícího člověka), při tvarování do výraznějšího oblouku musí sedět boky záclony těsně pod úrovní rámu a uprostřed vytvoří tvarovaný oblouk. ZÁCLONA VERONIKA, 350 x 160 cm, 349 Kč.

Žakárové vzory často rozčlení záclonu do jednoduchých linií, které však odezní v bohatém zakončení bordury. Její okraj nezřídka vytvoří různě nápadné prolamování. Tento efekt nejvíce oceníte u záclon v délce k parapetu, kde vám dekor zůstane stále na očích. Záclony samozřejmě patří k význačným lapačům prachu, ale údržba syntetických textilií patří jednoznačně k těm nejjednodušším. Polyesterové záclony můžete vyprat kdykoli je to třeba, a během chvíle znovu pověsit na okna: ZÁCLONA KAROLÍNA, 350 x 160 cm, 349 Kč.

Pokud potřebujete výraznější zastínění, případně dáváte přednost záclonám s robustním dekorem, vyberte si hustě tkanou krajku. Nemačkavé materiály z umělých vláken se předhánějí výtvarným ztvárněním květinových i geometrických vzorů. Spolehlivě se podílejí na rozptylování přímého denního světla pronikajícího do místnosti, přičemž zastiňují pohledy směrem dovnitř. Hustota vazby a řasení musí být takové, aby celoplošný vzor nerozbilo, takže platí, že čím nápadnější krajku zvolíte, tím méně ji budete řasit. Právě tak náležitě vynikne: ŽAKÁROVÁ ZÁCLONA HENRIETA, 350 x 160 cm, 349 Kč.

JAK SPRÁVNĚ VYPRAT ZÁCLONY

  • Krajkové záclony jsou vyrobeny převážně ze stoprocentního polyesteru a jejich údržba není složitá. Můžete je vyprat v automatické pračce při teplotě nastavené na 30 °C. Záclony nejprve složte do malého obdélníku a vložte do speciální síťky, aby se jejich vlákna nezatrhala o stěnu pracího bubnu. Pokud síťku nemáte, vložte záclony do povlaku na polštář vyrobený z řidší nebo už seprané tkaniny.
  • Na bílé záclony použijte speciální prací prostředek na záclony, který obsahuje aktivní látky proti zešednutí. Barevné polyesterové záclony můžete vyprat v kvalitním tekutém prostředku na jemné barevné prádlo. Pokud má vaše pračka speciální program na praní záclon, využijte ho, protože je k textiliím maximální šetrný.
  • V ostatních případech záclony neždímejte; pokud nastavujete počet otáček ručně, snižte je u vybraného programu maximálně na 400, a odstřeďujte jen krátce. Sušičku vůbec nepoužívejte.
  • Záclony ihned vyndejte z pračky a pověste. Většinou se vlastní vahou vyvěsí. Pokud záclony žehlíte, pak pouze na minimální teplotu.
  • První pomoc při praní hodně zašlých záclon – Před praním můžete záclony namočit na 2 hodinky do roztoku vlažné vody a sody. Na 10 l vody naměřte zhruba 500 g sody. Sodu dokonale rozpusťte, záclony vložte do roztoku, a po uplynutí dvou hodin je vymáchejte a vložte do pračky. Usazeniny a prach by se měly dobře uvolnit.

A jedna z mnoha pochvalných recenzí. Objednala jsem dceři a záclona sklidila velký úspěch. Dnes jsme ji pověsili a místnost se hned rozjasnila. Je krásně sněhobílá a pevná. Vypadá to skutečně na kvalitní záclony. Ivana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.