HORKÉ ZIMNÍ PŘÍPITKY

NEJLEPŠÍ DÁRKY SKLADEM
15.12.2020
JEMNÁ RYBÍ POLÉVKA
17.12.2020

Příprava sladkého horkého nápoje je potěšením. Patří totiž výhradně k chvílím pohody a uvolnění.

Zatímco bylinné nápoje nám všemožně pomáhají při nachlazení, nespavosti, zánětech nebo žaludeční nevolnosti, horké sladké nápoje - často s příměsí nějakého destilátu, jsou předurčeny chvílím bujným a veselým, a sáhneme-li po nich v nejkrásnější čas vánoční, pak je jejich podávání výraznou společenskou událostí. 

Je dobré mít v rukávu pár osvědčených receptů, jimiž završíte odpolední pohoštění, případně si vezměte horké pití s sebou na procházku do termosky. Například skvělému kořeněnému svařáku na zdravém povětří, se nic nevyrovná...

 

Tento nápoj si v zimě připravujte, co nejčastěji. Na jeho obranu podotýkám, že si teplý a voňavý punč můžete vychutnat i zcela bez alkoholu, takže vás nenabádám k jeho ustavičné konzumaci. Horká směs se sestává ze samých dobrých ingrediencí - ze silného černého čaje, čerstvé pomerančové šťávy a sladkého zázvorového sirupu. V této formě docela dobře zahřeje i bolavý krk, který vám opravdu nepřeji.

Pozor na horké čokoládové nápoje - jsou-li dokonale husté a krémové, dokážou pořádně spálit pusu, a mimo to, jsou silně návykové :o) Do šálku s čokoládou si můžete přidat ledacos. V každém případě je nápoj uvařený z čokolády vzdálený instantním nápojům s neoblíbenými éčky. I když pro přípravu čokolády potřebujete trošku času, rádi ho obětujete, protože do čokolády se snadno zamilujete. Tím spíše, že si do všech variací přimícháte co máte nejradši - našlehanou smetanu, karamel, oříšky, skořici, či kapku alkoholu.

Výchozí surovinou pro přípravu vinného želé je láhev červeného vína, nejlépe s ovocnější chutí. Samozřejmě můžete vyzkoušet i víno bílé, a v obou případech už jen přidat aromatické koření známé ze všech svařáků, plus cukr. Cukr je třeba želírovací, díky němuž se z vína stane jiskrná hmota. V tento roční čas se neshání nejlépe, ale když uspějete, s radostí budete zpívat koledy s hrnečkem v ruce. Želé zavíčkujete do skleniček, abyste jej mohli později ujídat lžičkou k různým předkrmům - nebo ještě lépe, bleskově rozmíchat do horkého aromatického nápoje.

Pečené čaje jsou v zimním období hodně oblíbené. Každý, kdo má přebytky ze zahrádky, se už pokusil o jejich přípravu. Je zcela jednoduchá, kromě krájení ovoce vše zbude na troubě. Protože čaje zdomácněly na trhu i v domácí kuchyni, často z nich děláme malé dárky, a těšíme se, jak budou chutnat ostatním, kteří tuto pochoutku neznají. Protože základem pečeného čaje je sezonní ovoce, receptury mají spousty obměn. Ovoce, které je na trhu v zimním čase, je plné citrusových plodů, a tak má i čaj jiné chuťové zabarvení, než v létě. S kapkou rumu nebo jiného destilátu skvěle patří do zimy...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.