HORKÉ NÁPOJE SE ŠPETKOU ZÁBAVY

DUHOVÉ PUSINKY V KRAJKOVÝCH KORNOUTCÍCH
14.11.2016
KAM S NÁRAMKY / RECYKLACE
16.11.2016

Svatý Martin nás neskonale potěšil a tak jsme si i my, vnitrozemci, také sáhli na poletující sníh. Ale na horách už je nádherně bílo a odtud za námi alespoň doběhl ledový vzduch vonící zimou. Dnes jsem ho ucítila i přes urputnou snahu všech aut mi tu radost zničit.

Musím říct, že jsem dovlála domů s nákupy docela zmrzlá a s myšlenkou na nějaký podstatnější nápoj, než je obvyklá káva. Zatoužila jsem po skořicí provoněné kuchyni a honem jsem z regálů vytáhla hrnky a sklenice, které považuji za typicky zimní. To proto, že z nich chutnají nápoje, z kterých se kouří…


 

glog

1  Hvězdný glögg  Horký nápoj plný mandliček, rozinek a koření jsem před léty poznala v Ikea. Provázel vánoční akce pořádané pro novináře, a my jsme se tam každoročně pořádně těšili. Na povídání o Švédsku i na hodně sladké cukrovinky s marcipánem a ořechy. Severskou variantu svařeného vína vám vřele doporučuji. Vylepšila jsem ji o nápad s jablky, tak ochutnejte. Na glögg si rozhodně pořiďte pěkné silnostěnné sklenice. 

002

2  Brusinkový punč  Čaj s rumem mi nikdy moc nechutnal, takže jsem raději přeběhla k vyznavačům punče. Tenhle je plný ovoce a vůbec není k zahození. Je v něm pomeranč, hruška, brusinky. Ach, to je dobrota. Můžete si ho připravit i bez alkoholu. Punč vařím ve smalťáčku s levandulí, kterému neobyčejně sluší.

004

 Zimní pečený čaj  Tento čaj je variantou letního pečeného čaje, a můžete si ho v zimě připravit i z mrazených zásob. Je v něm převaha citrusů, kterých je naštěstí v zimním období dostatek. Opět tu přijdou ke slovu silnostěnné sklenice, ale tentokrát jsem je opatřila šálou, aby horké hrnky nevadily zmrzlým rukám. Vezměte si pár zavařených skleniček čaje s sebou na hory a pozvěte kamarády na koulovačku. Letos prý bude sněhu dost.

002-2

4  Čaj s originálními sáčky  Ještě troška hrátek nakonec. Víte, jak je fajn, přijít ze zdravého povětří do tepla, dát si něco dobrého a vytáhnout hry, nebo přijít s nějakou kratochvílí. Třeba s technikou Tea Bag Folding. Nazvala jsem ji čajosáčkování, protože jednoduché skládanky vznikají z nepotřebných papírových obalů sáčků s čajem. Samotná technika je snadná, a je zábavné pozorovat, do jakých ornamentů se vám papírky složí. Je to jako když koukáte do krasohledu. Aby se vám dobře skládalo, uvařte si čaj do pěkného hrnku, a mrkněte na instruktážní video.

Užijte si tepla za kamny!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.