HORKÁ KRÉMOVÁ ČOKOLÁDA S PERNÍKOVÝM KOŘENÍM

VÁNOCE V POSTELI
14.11.2018
POLŠTÁŘE S DÁRKOVOU VÁNOČNÍ AMBALÁŽÍ
19.11.2018

Hrnek čokoládového nápoje leckdy nahradí i dortík. Uvařte si ho vstříc novému dni, nebo si ho uschovejte pro zimní podvečer, kdy je za okny nevlídně. Potěší vás dvojnásob.

Ach - to je asi to jediné, co k tomu mohu říct. Nad horkou čokoládou se pokaždé úplně zasním. Vyrostla jsem na kakaových nápojích, ale nějak jsem v dospělosti zapomněla, že existují. Po desítkách let jsem ochutnala v restauraci první porci čokolády, v níž uprostřed stála lžička, a nedokázala jsem ji dopít-dojíst?! Pochopila jsem, že tudy cesta nevede, a začala jsem zkoušet vařit čokoládové nápoje všeho druhu. A je jich opravdu spousta. Na první pohled se recepty příliš neliší, ale rozdíly tam jsou. Chuťové i konzistenční. Vzhledem k tomu, že každý z nás preferuje něco jiného, začněte vesele experimentovat. V tomto ohledu nemůžete nic nezkazit. Jsme teprve na prahu zimy, takže těch proměn stihnete docela dost.

Do šálků s čokoládou se přidává ledacos. V každém případě vyřaďte ze života instantní nápoje plné éček, a nechte si pár minut pro přípravu čokolády, do které se snadno zamilujete. Tím spíše, že si do všech variací přimícháte to, co máte rádi - našlehanou smetanu, karamel, oříšky, skořici, či kapku alkoholu. V každém případě si nachystejte příjemné skleněné hrnky, v kterých nápoj jaksepatří vynikne; a nezapomeňte někoho milého pozvat na kus řeči. Přijde rád.

002

HORKÁ ČOKOLÁDA S KOŘENÍM

Příprava: 15 minut * Získáte: 1 sklenici o objemu 215 ml

Nápoj

  • 150 ml smetany, 12%
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 60 g hořké čokolády
  • svitek skořice
  • 1/3 lžičky perníkového koření
  • třtinový cukr na doslazení, nemusí být

Na dozdobení

  • kopeček našlehané smetany, 30%
  • perličky z bílé a tmavé čokolády

Recept vyjde přesně na 1 skleněný hrnek, porci pro dva tedy zdvojnásobte.

1. Smetanu nalijte do kastrolku a rozlámejte do ní čokoládu na malé kousky. Dohladka ji rozmíchejte, až mírně zhoustne.

2. Ihned přidejte kakao, skořici a perníkové koření. Nápoj zahřívejte na mírném ohni, a jakmile se z hladiny začne kouřit, rozlijte ho do nahřátých sklenic a dozdobte lžící našlehané smetany a perličkami.

Při přípravě čokolády si můžete přidat i nasekanou chilli papričku nebo jen skořici, a v ohrožení života zimou dokonce i panáčka whisky. K základním surovinám, které však můžete dát celé rodině, patří smetana, kvalitní kakao, hořká čokoláda, skořice a perníkové koření. Doslazení třtinovým cukrem nechám na vás.

Silnostěnné sklenice, v kterých jsem čokoládu připravovala, mají kouřové zabarvení, ale můžete si pořídit i čiré sklo. V každém případě si nápoj dozdobte porcí šlehačky a čokoládovými perličkami. Labužníci přidávají i kostičky marschmalow, ale těm jsem jednoznačně nepropadla. Zkrátka to vyzkoušejte, a uvidíte. 

další tipy

  • Pro muže uvařte čokoládu s malými kousky chilli papričky. Bude jim chutnat.
  • Pro okamžité zahřátí a větší říz lze přidat do hotové čokolády doušek kvalitní whisky.
  • Připravujete-li pro někoho výživovou bombu, nahraďte 12% smetanu 30%. Čokoláda pořádně zhoustne.
  • Naopak pro kalorickou úsporu můžete vyzkoušet kokosové mléko.
  • Kvalitní kakaový prášek naleznete v prodejnách bio potravin pod názvem přírodní kakao. Obsahuje antioxidanty a řadu látek prospívající imunitnímu systému. Čím více obsahuje kakaového másla, tím je považováno za kvalitnější. Kakao by mělo obsahovat minimálně 20 % kakaového másla, a každý nárůst se projeví na vyšší ceně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.