GUMÍDCI Z ELEKTRICKÉ FORMY + VIDEO

IMAGE ZIMNÍ LOŽNICE
18.10.2017
SVÍCEN Z OKRASNÉ DÝNĚ
20.10.2017

Kdo by nemiloval želatinové bonbony? Jejich historie je starší 90 let. Jak už to tak bývá, na začátku byl geniální nápad, kterému budou ochotně podléhat další a další generace.

První medvídky ochutnali v Bonnu. Tamější cukrář Hans Riegel se pro novou výrobu želatinových bonbonů nechal inspiroval tančícími medvědy na lidových veselicích. I když se bonbonům dávají desítky tvarů i chutí, navždy budou nejznámější právě medvídci.

V dnešní době, kdy jsme zvyklí zajímat se o to, co jíme, se o gumídcích (lví podíl na prodeji bonbonů mají právě gumoví medvídci) dozvíte dost hrozné věci. Respektive o surovinách, z nichž jsou vyráběny. Původem želatiny počínaje, přemírou cukru konče. V žádném případě to zde nebudu rozvádět, protože všeho s rozumem. S koncentrací barviv a ostatními složkami to nebude tak hrozné, i když – četla jsem, že každý medvídky milující člověk, sní průměrně 1,5 kg gumídků ročně. Jste na tom také tak? To už pak určitě stojí za zvážení, zda si nevyrábět bonbony doma. V každém sáčku koupených bonbonů totiž sníte až 80 kostek cukru!

V tuto chvíli se těším, že ochutnám zdravější úpravu receptu, ale hlavně, jdu vyzkoušet speciální výrobník bonbonů.


TESTUJEME VÝROBNÍK ŽELATINOVÝCH BONBONŮ

15650_z1

Výrobník želatinových bonbonů má tvar disku, uvnitř kterého je elektrická jednotka zahřívající 240 ml nádobu na přípravu želatinové směsi. Dále obsahuje čtyři silikonové formy na tvarování bonbonů (zleva rybičky, lahvičky, medvídci a vzadu žížalky). Díky centrálnímu nahřívání je příprava velmi jednoduchá a výrobce uvádí, že i zábavná pro děti, které si mohou bonbony vyrobit pod dozorem dospělých. Do středové nádoby je třeba rozmíchat požadovanou směs ovocných šťáv a želatiny. Po nahřátí se želatinová směs nalije do jednotlivých formiček a nechá vychladnout. Naplní-li se nádoba pod formičkami ledem, celý proces tuhnutí se tak výrazně urychlí. Základní recept je uveden na dokumentaci k výrobníku.


RECEPT NA ŽELATINOVÉ BONBONY

  • 1 šálek ovocné šťávy (250 ml) 100% džusu s dužninou, rozmixovaného ovoce (arónie, černého rybízu, jahod) bez zrníček
  • 5 polévkových lžic jemně mleté práškové želatiny, (např. na tlačenku a aspiky, cukrárenské želé obsahující agar a pod.)
  • 3-5 lžic sladidla dle druhu a chuti (datlový, agávový, javorový sirup, med)
  • 1-2 lžíce citronové šťávy 
  • olej na vytření formiček, např. sezamový
  • + rozdrcené kostky ledu

1. Ovocnou šťávu nalijte do centrální misky, přidejte želatinu. Nechte chvilku bobtnat a směs dobře promíchejte.

2. Přidejte 2 lžíce sladidla, 1 lžíci citronové šťávy, zamíchejte a ochutnejte. Směs dochuťte do sladké chuti nebo do sladkokyselé. Zde záleží na základní chuti ovocné šťávy. (Ve většině případů jsem přidávala 2 lžíce citronové šťávy).

3. Zkontroluje, zda je centrální ohřívání pevně ukotvené v přístroji a výrobník zapněte. Rozsvítí se kontrolní světlo. Misku s dokonale rozmíchanou směsí vložte dovnitř a za stálého míchání směs zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Směs nepřehřejte, želatina se nevaří, navíc v ovoci chcete zachovat vitaminy. Vypněte přívod elektrického proudu.

4. Do zásobníku pod formami nasypte do dvou třetin led a urovnejte ho do roviny tak, aby se ho formy dotýkaly. Led urychlí tuhnutí želatiny. Přirozenou cestou by to trvalo 2-3 hodiny. Silikonové formičky mírně vymažte olejem (stačí jen pro první várku) a teplou směs ihned rozlijte dovnitř. Vystačí asi na 6 forem.

Ztuhlé tvary opatrně vyjměte z formiček (nejsnazší je obrátit formu a prsty vytlačit bonbony ven) a nechte 2 hodinky na vzduchu. Takhle je to jednoduché:

Ještě pár postřehů:

  • Leckde se dočtete, že je vhodné vymazat formičky kokosovým olejem. Používám ho ráda, ale tady se mi neosvědčil. Dal sice bonbonům chuť, ale při chladnutí bonbonů se opět vrátil do své tuhé konzistence a na bonbonech mi ulpěly miniaturní bílé body.
  • Bonbony jsou zprvu trochu mastné, ale olej se rychle ztratí. Bonbony zůstanou pružné, jejich povrch je suchý, nelepí a můžete je nasypat na sebe. 
  • Na skus jsou čerstvé bonbony mnohem měkčí, než ty kupované. Chcete-li je tužší, buď přidejte více želatiny, nebo počkejte do druhého dne, rozhodně budou pevnější. Bonbony poměrně rychle vysychají, takže si nedělejte veliké zásoby. Měla jsem je ve skleněné dóze pod víčkem, ale 6 várek vydrželo pouhé 2 dny, takže dál nevím :o)
  • Bonbonům můžete dát spoustu barev a chutí zcela přirozenou cestou. Vyrobila jsem 3 odstíny tímto způsobem:

ČERVENÉ BONBONY = 100% mandarinková šťáva + šťáva z černého rybízu + citron + sirup z agáve

ORANŽOVÉ BONBONY = 100% mandarinková šťáva + citron + javorový sirup

ŽLUTÉ BONBONY = 100% mandarinková šťáva + citron + sirup z bezu

  • Domácky vyrobení gumídci budou pro vaše děti opravdu zdravější. Nebudou obsahovat zmíněné množství bílého cukru, vosky ani barviva. Dokonce, kdo se chce vyhnout i klasické želatině, sáhněte po agaru z červených mořských řas. Vaše domácí cukrárna bude dokonale přírodní.

002

A nezapomeňte slavit – želatinoví medvídci mají svůj oficiálně uznávaný mezinárodní den – 15. července slaví svůj svátek!


SEČTENO A PODTRŽENO

Z bonbonů jsem nadšená. S každou novou várkou jsem vylepšila jejich chutě. Výrobník funguje, formy jsou měkké, takže se bonbony skvěle vyndávají. Zdroj tepla prohřívá želatinu akorát, přičemž na sporáku byste museli pracovat s vodní lázní. Práce je bezpečná a jednoduchá. Po akci jsem očekávala nepříjemné čištění forem, ale nic takového se nedělo. Pracujete totiž s želatinou! A ta se z povrchu beze zbytku sloupne. Stačila trocha octové vody a bylo vygruntováno. Hvězdičku beru za to, že výrobce uvádí pouhých 15 minut pro tuhnutí želatiny. To je opravdu málo. Led sice zafunguje, takže želatina začne tuhnout, ale klidně nechte formy hodinku v chladničce. Nepřetrhnete pak ani jednu žížalku!

razitko_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.