GULÁŠ SE ŠVESTKAMI A PERNÍKOVOU OMÁČKOU

NOVÉ ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE
20.2.2019
ČTYŘZRNNÝ ŠPALDOVÝ CHLÉB
25.2.2019

Jídla z jednoho hrnce patří v každé rodině k těm oblíbeným. Hrnec by to měl být pořádný, protože čím víc navaříte, tím víc zbude, a maso s omáčkou se nádherně rozleží...

Venku začínají zpívat ptáci, a já už se lekla, že vám nestihnu přiblížit toto úžasné zimní jídlo - guláš se sušenými švestkami a perníkem. Ale proč vlastně říkám zimní? Guláš je celoroční záležitostí, a máme na něj chuť pokaždé, když je venku chladno, nebo když se má sejít dobrá parta. Tak tedy - vytáhněte ten nejpěknější hrnec, protože jídlo poputuje na stůl i s ním - a pojďme vařit.

Výběr masa nechám na vás. Záleží na momentálních možnostech i na tom, co s oblibou jíte. Sáhla jsem po hovězí kýtě, ale stejně tak si zvolte jelení maso na guláš. To je teprve ono. Protože k vaření potřebujete červené víno, zvolte kvalitní suché víno, no a dál potřebujete divoké koření a kořenovou zeleninu. Už teď je jasné, o co půjde. Tou nejlepší třešinkou je však omáčka zahuštěná strouhaným perníkem se sušenými švestkami navrch. Ty se musejí rozpočítat na osobu a talíř, aby vám někdo neujídal z vaší porce. Vaření je jednoduché, výsledek zaručen.

004

GULÁŠ S PERNÍKOVOU OMÁČKOU

Příprava: 2 hod * Získáte: 4 porce

  • 3 lžíce oleje
  • 50 g uzené slaniny
  • 1 kg hovězí nebo jelení kýty, nakrájené na hrubé kousky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru, vše nakrájené na kostičky
  • 12 jalovcových bobulí nebo 3 kousky rozmarýnu
  • 3 bobkové listy
  • 400 ml kvalitního červeného vína
  • 1 l čistého hovězího vývaru
  • 8 lžic jemně strouhaného perníku
  • 16 sušených švestek, namočených v teplé vodě

1. Do hrnce nebo kastrolu dejte olej, zahřejte ho a zpěňte slaninu nakrájenou na malé kousky. Vložte maso a ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Vše osolte a dost opepřete.

2. Když je maso opečené, přidejte veškerou zeleninu a míchejte asi 5 minut. Vhoďte koření, krátce promíchejte a asi po 3 minutkách přilijte červené víno. Odmíchejte ode dna a zprudka vařte dalších 10 minut. Pak přilijte vývar a na středním plameni nechte hrnec bez pokličky probublávat asi 1,5 hod.

3. Následně vyjměte kostky masa i zeleninu, a dejte ji stranou. Pomocí síta zeleninu propasírujte do základu. Nastrouhejte perník a vmíchejte ho do omáčky.

4. Když se perník rozpustí, přidejte očištěné maso a namočené švestky. Guláš krátce prohřejte a podávejte s vařenými bramborami nebo špeclemi.

Musím konstatovat, že tyto suroviny nesignalizují pouze chlapské jídlo. Guláš je jemný, nikterak sladký, ale zajímavý pro nejednu ženu. Příprava je hodně jednoduchá, stihnete si při ní povídat i s návštěvou. Hrnec, který využijete by měl mít široké dno, případně využijte kastrol. Tenhle smaltovaný krasavec s modrotiskovým kabátkem guláši mimořádně slušel...

Guláš si bude probublávat bez poklice, tak je příjemné, když po zalití vínem zbude dostatek prostoru nad ním. Nejprve víno zprudka odvařte, a pak čas od času obsah hrnce zamíchejte a kontrolujte. Guláš nechte líně převalovat, až v kuchyni zavoní. Pokud zvládnete přípravu domácích špeclí, pusťte se mezitím do díla.

Připravte si tvrdý perník na strouhání. Prodává se v takovém menším kvádříku, jak vidíte vlevo. Nastrouhejte ho najemno, aby se později v omáčce rychle rozpustil. Když potřebuji podobné suroviny odvážit přesně, používám kalibrované odměrky. Zbývá ještě očistit maso od zeleniny (dělám to pružnou silikonovou stěrkou) a měkkou zeleninu propasírovat. Švestky vložte až nakonec, aby se jen prohřály. Ty jsou s masem úplně nejlepší!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.