HRSTKA RAD PRO DOMÁCNOST BEZ CHEMIE

OVESNÁ KAŠE BEZ VAŘENÍ ANEB SVAČINA DO PRÁCE
17.9.2018
DOMOV VONÍCÍ PO OVOCI
19.9.2018

V přístupu našich prarodičů k chodu domácnosti je mnoho moudrého. Jejich počínání bylo zcela přirozené, a nyní je na nás, co všechno si z toho vezmeme k srdci.

Čas v mezidobí poskočil a zcela intuitivní a zděděné zkušenosti nahrazují kvanta informací o zdravém jídle a pití, o tom, jak je třeba zatočit s bakteriemi, jak si uspořádat domácnost a svůj čas. Zdá se, že abychom se vyznali v té džungli pokynů, nemůžeme dělat nic jiného, než je stále třídit a analyzovat. I mě během života postihla úporná snaha dozvědět se co nejvíc, v touze postarat se co nejlépe o svou rodinu a zdraví jejích členů. Teprve až s přibývajícími roky (možná i zkušenostmi) jsem zjistila, že proto, abychom prospívali, potřebujeme co nejpřirozenější domácí zázemí. Což znamená úplně běžně uklizený domov s čistým prádlem a dobrým jídlem.

Praktický přístup k životu mi sice neubral práci, ale nevytrácí se z něj nic důležitého. A možná to také dokážu předat dál. Nezvládnu upéct chleba obden, ale když je, patří k němu pohoda a laskavost; a věčné téma úklidu domácnosti řeším až na druhém místě. Každodenní rituály vás beztak donutí uspořádat domov udržitelným způsobem, a když opravdu dojde na velký grunt, pak se všechno svítí díky docela obyčejným čisticím prostředkům, na které nedám dopustit. Dávno jsem opustila chemické dezinfekční a aerosolové prostředky, a do rejstříku mých úklidových pomocníků patří spíš chytré nástroje, pak voda, soda, citron a sůl. Všechno to perfektně funguje.


není nad babské rady

  • Je to tak, docela určitě ušetříte svou peněženku. Roční investice do úklidových prostředků je nemalá, když vezmete v úvahu, že průměrná láhev čehokoli stojí plus mínus 50 až 100 Kč. Ale to jsem nezačala šťastně. Důležité je, že úklid za podpory těch nejobyčejnějších domácích surovin neubližuje životnímu prostředí a hlavně vám, kteří v domácnosti žijete. Připravte si jedlou sodu, ocet, sůl a citron, a můžete jít na to.
  • Nestihli jste před odjezdem na dovolenou vyčistit myčku? Vhoďte do prázdného prostoru hrst jedlé sody. I v horku se z odpadu nevyrojí pachy.
  • Jedlá soda odstraní vodní kámen i z plastových součástí sprchového koutu. Chce to jen kartáček.
  • Rez na příborech odstraníte, když je zaříznete do cibule a necháte ji působit. 
  • Pokud vám praskla vaše milovaná váza, ještě ji nemusíte vyhazovat. Dno a prasklinu zalijte vrstvičkou parafínu. Časem ji budete muset obnovit, ale váza nepoteče.
  • Má-li váš mahagonový stolek pár škrábanců, pomůže vatová tyčinka namočená v jodové tinktuře (vyzkoušejte někde na málo viditelném místě). Škrábanec přejeďte a přebytek tekutiny hned setřete.
  • Ztratila-li vaše bižuterie lesk, nebo kov zčernal? Pokuste se ji vyčistit zubní pastou. Rozhodně poznáte rozdíl.
  • Kolečka od mokrých sklenic odstraníte z nábytku tak, že plochu přeleštíte hadříkem namočeným v roztoku 4 lžic octa a 100 ml vody.
  • Ubrus se skvrnami od vosku vyperte až poté, co na látku položíte savý papír a žehličkou nastavenou na nízkou teplotu ho přežehlíte. Velkou část vosku tak odsajete.
  • Korkové zátky od vína absorbují pachy. Vložte je do chladničky vedle aromatických sýrů a pod., a občas je vyměňte. 

Dřevo je krásné, a tak se dřevěných předmětů nechceme vzdát ani v kuchyni. Abyste se z nich dlouho těšili, je třeba pravidelně je ošetřovat. Konzervačních činidel na dřevo je celá řada, ale v souvislosti s konzumací potravin používejte pouze speciální minerální oleje, které jsou zdraví neškodné. Povrch ochrání před nečistotami a zvýrazní strukturu dřeva. Potřebujete-li zbavit dřevo pachů, pak je tu známý pomocník - citron. Než vyhodíte slupku do koše, revitalizujte s ní třeba povrch kuchyňských prkének.

Měděné povrchy oxidují velice rychle. V podstatě i po několika použitích už měděný hrnec takto krásně nevypadal. Patina je do jisté míry zajímavá, takže někomu nevadí, ale já jsem pro čištění. Podívejte se, jak jsem měděný povrch uvedla 3 různými postupy do původního stavu. Využila jsem běžné domácí prostředky - sůl a citron, vyrobila jsem kašičku z prášku na pečení a dokonce jsem si jeden speciální čisticí prostředek koupila - byl to kečup.

Se sadou kartáčů jsem se na jaře vypravila na zaprášené broušené sklo. Přečetla jsem si skvělou babskou radu, jak se brambory dokážou postarat o lesk jako blesk. A ono to funguje!

Ocet je v podstatě zázračné čistidlo. Určitě jste o něm četli už mnohokrát, ale nemohu nezopakovat, že ho mám stále po ruce. Umyjete s ním lednici a zbavíte ji pachů, vyčistíte troubu, pračku, odstraníte šmouhy na zrcadlech, rozblýskáte kachlíčky a nerezové povrchy. To, že se dobře popere i s vodním kamenem v konvicích, je obzvlášť prospěšné, protože kromě toho, že váš přístroj ochrání, okamžitě se vylepší chuť nápojů.

Ve stejném článku se dozvíte, že ocet funguje i na textilie. Používejte ho jako přírodní aviváž nebo s ním občas přejeďte vlasové koberce. Zbavíte je pachů (třeba od domácích zvířátek) a krásně osvěžíte barvy.

A ještě vyjímám recept na lehký čisticí prostředek na úklid kuchyňských a koupelnových povrchů, který mám v ruce každý den. K tomu budete potřebovat čistou lahvičku s rozprašovačem, studenou vodu, vinný nebo jablečný ocet a pár kapek rostlinného esenciálního oleje (používám levandulový). Vodu a ocet smíchejte v poměru 1 : 1, přidejte 6-8 kapek oleje, protřepejte a můžete vesele uklízet. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.