FUNGUJÍCÍ PRAVIDLA PROTI NACHLAZENÍ

6x DAROVÁNO S FANTAZIÍ
19.10.2021
ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ŘÍJEN: DÝNĚ V BARVÁCH PODZIMU
21.10.2021

Blíží se listopad a sezona kapiček u nosu. Na respirační onemocnění je dobré se připravit, nebo ještě lépe - předcházet mu.

Doba přeje virům a bakteriím, za poslední dva roky o tom víme víc než dost a v mnohém jsem se poučili velice vážným způsobem. Předvánoční shon nás brzy opět zavede do davu, ale řekněte si, že to není zapotřebí. Riziko nákazy se zdaleka netýká jen vás.

Každý doufáme, že jsme zdědili silnou imunitu, a choroby jdou jen tak kolem. Není tomu tak. Genetika ovlivňuje obranyschopnost našeho organizmu jen zčásti. Pokud imunitní systém neposilujete, vaši celkovou kondici snižuje postupující věk, špatná výživa i celková životospráva, nedostatek odpočinku a všudypřítomný stres. Ale dost už o negativech. Je toho dost, co můžeme svému tělu dát a jak se chránit. Prevence a starost o sebe sama se každému vyplatí.

17369_3_eshop_z5

1 / VITAMINY

Jestli nemoc propukne, záleží na tom, v jaké jste kondici. Podpořte ji přírodními zásobárnami živin.

V období, kdy se snižuje výběr čerstvé zeleniny a ovoce, je vhodné zařadit přísun vitaminů. Imunitu podpoří především Céčko a Déčko, kyselina listová a vitaminy skupiny B. Střevní mikroflóru podpoří probiotika, která vás dostanou do rovnováhy. Pokud cítíte známky celkového vyčerpání a málo spíte, pak sáhněte po magnesiu ve formě minerálních doplňků. 

Nárazové užívání multivitaminových doplňků však není vhodné a na nohy vás nepostaví. Mnohem důležitější je upevňovat své zdraví průběžně přísunem čerstvé stravy, na niž reaguje vaše tělo přirozeným způsobem. Silnou podporu vám dodá:

  • rakytník, šípek, černý rybíz - obsahují mnohem více vitaminu C, než citrusové plody
  • med - stačí 1 lžička denně, kromě ostatních látek med dodá tělu železo málo obsazené v ostatních potravinách
  • zázvor - znamená velkorysou posilu pro organizmus při prevenci i v průběhu nachlazení, podpoří rychlejší uzdravení
  • hlíva ústřičná -  jezte ji pravidelně, tělu dodá přirozenou odolnost; označuje se jako „elixír mládí”

Výborným doplňkem pestré a přirozené stravy jsou zeleninové šťávy a ovocná smoothie. Organizmu dodají spoustu vlákniny, vitaminů a dalších cenných látek. Pořiďte si na zimu speciální mixér - smoothie maker, který se naučí obsluhovat i vaše děti. Mohou si tak pravidelně připravovat i chutné koktejly do školy.

SMOOTHIE MAKER CONCEPT s přenosnou nádobou z nezávadného tritanu

18062-(3)_eshop_z2

2 / JÍDELNÍČKEM KE ZDRAVÍ

Ne nadarmo se říká, že ke zdraví se musíte projíst. Nevhodné potraviny a alkohol jsou pro tělo obrovskou zátěží podílející se i na imunitě.

Náš život není o tom, že nikdy nesmíme vybočit z konzumace zdravých potravin, ale jakmile se ručička vah přesune k jednostranné skladbě potravy bez příjmu ovoce a zeleniny, sami pocítíme ochablost a únavu. Imunita úzce souvisí s naším zažíváním. Až 80 % imunitního systému sídlí ve střevech, kde nás mikroorganizmy a přátelské bakterie brání proti nebezpečným mikrobům usazujícím se v těle. Podpořte je dobrým a kvalitním jídlem obsahujícím méně červeného a tučného masa, jezte více ryb, naučte se připravovat chutné zeleninové pokrmy a minimalizujte cukr, a smažená jídla. 

PÁNEV PAELLA s nepřilnavým nylonovým povrchem a sendvičovým dnem, vhodná i do trouby

19084_img_2828_eshop_z1

3 / DOSTATEK SPÁNKU

Během spánku dochází k celkové regeneraci a z těla se odplavují toxické látky.

Klidný a pravidelný spánek je nesmírně důležitý. Dospělým stačí 7 hodin spánku, děti v předškolním věku spí 12 hodin denně, školáci kolem 10 hodin. Pokud ze svých nocí pravidelně ukrajujete, v těle narůstá tvorba hormonu kortizolu, jehož navýšení má za následek snížení imunitních funkcí. Každý den dodržujte spánkovou hygienu, k níž patří:

  • lehké jídlo alespoň 2 hodiny před ulehnutím
  • nulová konzumace alkoholu
  • klidový režim bez sledování displeje telefonu, obrazovky nebo monitoru alespoň 1 hodinu před ulehnutím

Jakmile se cítíte nachlazení, nemluvě o teplotě, okamžitě ulehněte a snažte se odpočívat. Nepodceňujte první příznaky nemoci, v klidu nejrychleji poznáte, zda jde jen o přechodný stav či o něco vážnějšího. Snažte se izolovat od ostatních členů v domácnosti a přijímejte dost tekutin v podobě bylinných a funkčních čajů, které působí antioxidačně a přispívají k tělesné i duševní pohodě.

SERVÍROVACÍ STOLEK DO POSTELE z kovu a plastu

17817-(3)_e_z4

4 / OTUŽOVÁNÍ

Koupelna může být prvním svědkem vašich kroků k otužování, teplo a vlhko zase pomůže zbavit se choroboplodných zárodků.

Proces otužování je během na dlouhou trať. Ale stačí začít pozvolna a spojit jej právě s pohybem. Dokážete-li si každé ráno 15 minut zacvičit v blízkosti otevřeného okna, zjistíte, že nejen chladná voda, ale i vzduch má zásadní vliv na snížení počtu vašich nachlazení. Nedejte bacilům šanci a máte-li v zimním období možnost zajít si do sauny či zaplavat si v bazénu, výrazně tím podpoříte termoregulaci svého těla.

Řízené celoroční otužování vám pomůže dobře se vyrovnávat s výkyvy teplot za okny. Začněte:

  • sprchováním těla po dobu 3 minut vlažnou vodou
  • po 14 dnech přidejte 1 minutu studené vody
  • následně tělo namasírujte nahřátým ručníkem

Nechcete-li se stát opravdovým otužilcem, pro podporu imunity to docela dobře stačí. 

TELESKOPICKÁ ROHOVÁ POLICE DO KOUPELNY s instalací bez vrtání

55108_55109_img_3776_eshop_z1

5 / POBYT VENKU

Dobře se oblékněte a nevyhýbejte se špatnému počasí a pobytu venku.

Rozdíly ranních a odpoledních teplot jsou veliké. Je to únavné, ale je třeba se více oblékat. Aby nám i dětem nebylo přes den nepříjemně, je třeba využívat vrstvené oblečení z několika slabších oděvních součástí. Zvláštní pozornost věnujte:

  • lehkým čepicím - často poprchává a chodit s vlhkými vlasy vede k rychlému nachlazení
  • teplejším ponožkám - zpomalený krevní oběh v končetinách je jen krůčkem k nemocem
  • oblasti kříže - spodní část trupu zateplujte košilkami a spodními tričky

Nabídka prádla, ponožek, rukavic a čepic je dnes natolik atraktivní, že je naučíte nosit i děti, které je zpravidla nemilují. 

VESELÉ PONOŽKY SNĚHULÁK + MIKULÁŠ, sada 2 párů

18370_eshop_z1

6 / ČISTOTA

V poslední době nejčastěji skloňované rady týkající se hygieny jsou stále nejúčinnější zbraní proti bacilům.

Možná vám to připadá divné, ale na správné mytí rukou existují návodová videa. Řada studií z poslední doby poukazuje na to, že mnoho lidí považuje tuto činnost za zbytečnou. Přitom časté mytí rukou může odvrátit od vašich dětí a rodiny dost vážné nemoci. Také dbejte na správnou vlhkost prostoru, v němž se nacházíte doma a pořiďte si některý ze zvlhčovačů vzduchu. Vysušená nosní sliznice je náchylná příjmu patogenních částic, virů a bakterií. Snažte se rovněž vyhýbat velkému davu, kde můžete „snadno něco chytit”.

AUTOMATICKÝ DÁVKOVAČ MÝDLOVÉ PĚNY, bezdotykové dávkování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.