ELEGANTNÍ UBROUSEK + JAK NA PŘÍBORY

HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ II – VAŘENÍ
9.2.2022
MAGDALÉNY S DÁRKOVÝM HRNEČKEM
14.2.2022

Improvizované oslavy a setkání s přáteli jsou nejhezčí. Pak ale přijde chvíle, kdy chcete prostřít s veškerou pečlivostí...

Výjimečné životní události s sebou nesou i promyšlené přípravy. K vybranému jídelníčku patří krásně upravený stůl. Nemusí na něm být nic zcela výjimečného, slavit můžete docela jednoduše, podle momentální nálady. Je tu však pár osvědčených triků, jimiž dáte okamžitě najevo, že vám na přítomných u stolu mimořádně záleží. 

Především na stůl přijde nažehlený ubrus, sváteční sklo, květiny - a ubrousky. Pokud sbíráte inspiraci pro jejich nápadité skládání, tady je další, zcela rychlá a snadná. V závěru naleznete pár tipů, jak se správně starat o nové příbory. Tuhle důležitou součást stolování ve spěchu občas zanedbáváme.

JAK SLOŽIT UBROUSEK - 1. a 2. KROK

Při skládání ubrousků se většinou snažím o to, aby skládanka byla co nejjednodušší. Jednak proto, aby s ní hosté složitě nemanipulovali u stolu, a pak také, aby rozložený ubrousek nebyl příliš zmačkaný. Ideální je, když ubrousek jen lehce roztřepnete, použijete, odložíte.

Při skládání tohoto úhledného ubrousku postupujte podle následujících vyobrazení. Látkový ubrousek nejprve vyžehlete a na koso, jedním rohem k sobě, položte na podložku:

  • Levý a pravý cíp ubrousku bude nakonec zavázán. Ubrousek je tedy třeba poskládat do vodorovného pruhu, který bude mít šířku, jakou si pro skládanku určíte. Nejprve přeložte spodní cíp vzhůru a složte podle fotografie.
  • Potom přeložte horní část ubrousku tak, aby druhý cíp ubrousku ležel uvnitř. 

JAK SLOŽIT UBROUSEK - 3. a 4. KROK

  • Nyní vzniklý pruh složte levým a pravým cípem směrem ke středu tak, aby se cípy dostatečně překrývaly pro pozdější zavázání.
  • Pak cípy nazvedněte a jednoduše zavažte. Upravte vázání i nařasení látky. Ubrousek je hotov - otočte ho vertikálně k sobě a pod převázání vložte květinu nebo jakoukoli drobnou dekoraci.

Může to být kartička s blahopřáním, se zasedacím pořádkem, krabička s dárkem nebo jen stylová dekorace související s rodinnou oslavou, typem svátku apod. 

PĚT VLASTNOSTÍ DOBRÝCH PŘÍBORŮ A JAK SE O PŘÍBORY STARAT

Většina domácností má k dispozici tři varianty příborů. Vynutí si to okolnosti, neboť exkluzivní sada vyžaduje ruční mytí, a to se v koloběhu všedních dnů nehodí. Pak jsou třeba další dvě sady, protože jedny příbory - řekněme pro běžné užívání, by stylově neladily s různými druhy stolní výbavy. Zůstaneme-li u příborů pro každodenní užívání, vyplatí se upřednostnit následující hlediska:

  • příbory by měly být vhodné do myčky, protože ručním mytím příborů spotřebujete nejvíce vody
  • neměly by být těžké a měly by mít vyvážené těžiště; jakmile je výrazná váha v rukojeti, příbory při přenášení velice rády kloužou z talířů
  • vyberete-li si úzké polévkové lžíce, lépe se vkládají do úst; u jídla bychom měli vypadat esteticky
  • nože s jemným pilkovým ostřím jsou při jídle přínosem, ale jsou-li příliš ostré, dokážou poškrábat méně kvalitní porcelán
  • design by měl být ve shodě se stolním servisem, který denně užíváte

O příbory je nutné také správně pečovat. Nejpraktičtější jsou příbory z jednoho materiálu, protože příbory v kombinaci s dřevěnými, plastovými či porcelánovými rukojeťmi, je zapotřebí umývat pouze ve vlažné vodě, protože pokud se kov v horké vodě více roztáhne, rukojeť by mohla prasknout.

Příbory v kombinaci se dřevem nesmíte nechávat ležet ve vodě. Jakkoli je dřevo ošetřené, přesto dokáže nasát vodu a povrch může popraskat nebo zešednout. Dřevo je vhodné ošetřovat minerálním olejem vhodným pro styk s potravinami.

Příbory z nerez oceli nedávejte do myčky s jinými kovy, jako např. hliníkem, stříbrem apod., neboť ocel snadno poškodí probíhající chemické procesy. I když výrobce radí, že příbory do myčky mohou, každodenní mytí jim příliš neprospívá. Pokud se na příborech objeví mapy a skvrnky, jednou za čas jim dopřejte generálku a jemně je vyčistěte speciálním přípravkem na nerezové nádobí. Dobře je opláchněte a vysušte.

Chcete-li ocenit naše úsilí o vaši spokojenost s nákupy a tím i o vaši domácí pohodu, můžete nás zde podpořit a dát svůj hlas v anketě ShopRoku 2021. My vám za to děkujeme, a i když práci nemůžeme vykonávat levou zadní jako Robin, rádi budeme nadále dělat maximum pro to, aby pro vás nakupování bylo radostí. Potěší nás, když našemu e-shopu dáte i letos svůj hlas v Ceně popularity 2021. Hlasujte pro nás až do 28. 2. 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.