EGG CUPS

UBROUSKOVÉ RŮŽE
20.5.2016
HRÁŠKOVÝ KRÉM V HRNKU
24.5.2016

stuha_hneda

Samozřejmě bude řeč o vejcích se slaninou. Tedy o výtečné anglické snídani nebo skvělém předkrmu.

V každém případě vám předkládám recept, kdy vykouzlíte efektní pokrm s minimem vynaloženého úsilí. To mám nad míru ráda. Připravíme si tymiánová vejce. Jak název napovídá, šálek plný vajec musíte vykouzlit pomocí nějakého pomocníka. Budete potřebovat klasickou formu na muffiny. Takovou, která má hluboké mističky – například tuto silikonovou. Je šikovná i tím, že v ní připravíte pouze na 6 porcí. Pravděpodobně vám budou stačit k běžné snídani. Já jsem pracovala s keramickou formou, která je na 12 porcí.

Při chystání vaječných šálků můžete vynaložit spoustu kreativity. Ze slaniny vytvořte mističku a buď do ní klasicky klepněte vejce nebo si připravte sýrovou a bylinkovou náplň, která uspokojí i labužníky. V receptu naleznete oboje (viz poslední fotka). Pochutnejte si!

stuha_hneda

EGG CUPS – TYMIÁNOVÁ VEJCE

Příprava: 20 minut * Získáte: 6 porcí

  • 15 plátků slaniny (2 plátky na boky mističky  a polovina jednoho plátku na dno)
  • olej na vymazání formy
  • 5 vajec
  • hrst jemně sekané jarní cibulky (nemusí být)
  • lžíce tymiánových lístků plus snítky na dozdobení
  • hrst jemně nasekané mortadely
  • 150 g strouhaného sýru gruyére
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • troška smetany
  • kuličky růžového pepře

1. Troubu předehřejte na 175 °C. Každou mističku vymažte olejem a po obvodu vyložte 2 plátky slaniny. Na dno dejte polovinu plátku, takže je celá mistička vyplněná.

2. Do misky rozklepněte všechna vejce a prošlehejte je. Přidejte cibulku, tymián, mortadelu, sýr, sůl a mletý pepř, a vše dobře prošlehejte vidličkou. Smetanu přidejte nakonec v takovém množství, aby byla směs kompaktní a vláčná. Směs vložte lžící do 6 mističek se slaninou. Přidejte kuličky růžového pepře a pečte 20 minut na středním roštu.

Pokud by slanina příliš tmavla, přikryjte vejce kouskem pečicího papíru. Vaječná směs se nafoukne a vystoupí až do výšky slaninového okraje. Vejce podávejte dozdobené bylinkami a s čerstvým pečivem.

eggcups1

Rychlovky mám nejraději. Hlavně takové, které ve výsledku vypadají, že jste je chystali hodinu. Tuhle vaječnou směs mám vychytanou, ale můžete si namíchat to, co máte právě v lednici. Místo tymiánových lístků dejte třeba hrst pažitky (nahradí cibulku) a směs petrželky s bazalkou, prostě to, co máte rádi. Důležitý je růžový pepř, který je sladký a pikantní směs nádherně dokončí.

eggcups2

Slanina nejdříve spolupracuje trošku neposlušně, ale s vaječnou směsí se vytvaruje. Tady vidíte i slaninové dno, díky kterému se „šálek“ krásně vyloupne. Dno však můžete vytvořit také z toustu, který vykrojíte dokulata (dávám přednost slanině). Vaječná směs v troubě vystoupí až k okraji slaniny.

eggcups3

Vaječná směs spořádaně vyběhla. Ještě trocha tymiánu a nenechat vystydnout! Takto připravená vejce se hodí jako předkrm. Vlevo vidíte druhou variantu, rychlejší, pro každodenní snídaně. Do vyslaného šálku slaninou jednoduše klepněte vejce, osolte, opepřete a nechte zapéct. Podávejte s jarní cibulkou a opečeným toustem.

Ještě jeden tip. Vejce můžete zapékat také v klasických košíčkách na muffinky. Docela pohodlně je po upečení vyloupnete ven, jen budou mít vroubkované okraje.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.