DŽÍNOVÉ KYTKY NA LETNÍ KLOBOUK

BABSKÉ RADY PRO ÚKLID OKEN
2.6.2021
BYLINKOVÝ CUKETOVÝ CHLÉB
7.6.2021

Měkké klobouky patří k létu a prázdninám. Jsou nekomplikované a pohodlné, klidně je složíte do batohu na záda. Pořiďte si jeden na putování přírodou i městem.

Klobouky byly známkou důstojnosti, politické příslušnosti, společenského postavení a v neposlední řadě - módy. Právě móda se na kloboucích pořádně vyřádila a svým prostřednictvím manifestuje nepřeberné množství historických událostí. V dnešní době se módní trendy hodně uskrovnily. Klobouky se stále vyrábějí, ale v běžném životě nenosí. Módě vládne v prvé řadě pohodlí, takže zimě vévodí praktické a teplé čepice, a v létě sáhneme po pokrývce hlavy jen na přímém slunci.

Nicméně slunečno bude a tak se připravte na léto už teď. Lehké klobouky z prodyšných nemačkavých materiálů nabízíme v jednobarevném provedení, a pokud se vám zalíbí prací bavlněný kord, sáhněte po drobných kytičkách. Perfektně se hodí k džínovině, která je letos asi posté módním hitem No.1.

Klobouky s měkkou krempou lze natvarovat jak se vám bude hodit - do čela při velkém slunci, s ohrnutým okrajem pro městský styl. Doplňte je šortkami, džínami i letními rozevlátými šaty v midi délce a nezapomeňte na bílé plátěné tenisky nebo znovu objevené dřeváky na platformě (viz galerie pod článkem).

54636_img_8760_vykryt_e_z1
54619_img_8769_vykryt_e(1)_z1
54634_img_8807_vykryt_e_z1
54635_img_8764_vykryt_e_z1

MRKNĚTE SE DO SKŘÍNĚ PO STARÝCH DŽÍNÁCH

K temně modrému kordu s kvítky výborně pasuje džínovina. Je to trošku hippies, zkrátka romantika. Určitě doma najdete alespoň jedny kalhoty, které podlehly opotřebování (v mém případě jim chyběla jedna konfekční velikost - jak se to mohlo stát?!) a směle je rozstříhejte na materiál. Máte-li více kvalit džínoviny, tím lépe. Nakonec jsem kombinovala 3 materiály, takže jsem získala různou barevnost i zajímavé struktury rubových stran. Čím bude tkanina měkčí a poddajnější, tím lépe. Na květiny si připravte:

  • sepranou džínovinu
  • zbytky bílého šifonu nebo jiné lehké látky
  • šicí potřeby
  • ostré nůžky
  • korálky
  • velké knoflíky z kovu, perleti, dle vlastního výběru

Při tvarování květin se nechte vést svou fantazií. Na fotografii je vidět z jakých základu jsem vycházela, zbytek je o aranžování. Dobře působí vytřepené okraje pruhu látky (jde to snadno), který lze pak vodorovně přeložit, nabrat nití a pevně stáhnout do kruhu. Jednoduchý vytřepený pruh (na fotce vpravo) jsem uprostřed dozdobila vystřiženými kvítky z šifonu. Z džínoviny vytvořte také kornoutek a podobně dozdobte střed, nebo pracujte s jednotlivými lístečky, které několika stehy zajistěte ve spodní špičce, poskládejte mírně přes sebe a sešijte do tvaru květiny. Prostředky dokončete knoflíky, vytřepenými nitkami z džínoviny, nebo jinak dle své fantazie.

KVĚTINOVOU GIRLANDU PŘIPEVNĚTE NĚKOLIKA STEHY

Důležité je rozhodnutí, kolik květů si vyrobíte a na které straně je budete nosit. Na dozdobení klobouku stačí tradičně jedna květina, květinovou girlandu se hodí umístit na přední část krempy, budete-li nosit klobouk sklopený, v případě krempy zvednuté vzhůru (viz originální model) natvarujte drobnější květiny do obou stran, ale posaďte je výše, až nad krempu, aby nepřekážely v tvarování klobouku. Důležité je, aby květiny byly měkké a lehké. V případě, že zvolíte jiný materiál, měl by být nemačkavý jako džínovina, abyste si svůj klobouček mohla odložit do tašky nebo složit do batohu. 

Uvolněná prázdninová móda obvykle patří vodě, moři, horským výletům nebo koncertům pod širým nebem. Uvidíme, co všechno si letos budeme moct dopřát, ale určitě se do všech těchto míst hodí oblečení, které působí mladistvě, i když je nám o fous víc. Dovolené by měly patřit zážitkům a každý z nás si přeje cítit se uvolněně a možná i trochu bláznivě v pohodlném oblečení, které nás nebude nijak omezovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.