DÝŇOVÉ PYRÉ S OŘECHY A OPEČENÝMI TOUSTY

MARTIN PŘIJÍŽDÍ NA BÍLÉM KONI
6.11.2019
DEKORAČNÍ MÍSA Z VĚNCE
11.11.2019

Tuhle pochoutku doporučuji k sýrům, studenému nářezu z drůbežího masa i na ranní tousty ke kávě. Je naprosto výjimečná.

Pokud jste někdy vyráběli dýňovou marmeládu, pak víte, že práce s dýní je nádherně podzimně barevná a příjemná. Nepochybuji o tom, že po halloweenském svátku u vás alespoň jedna dýně zbyla. Zbyla-li dýně Hokkaido, tím lépe. Já jsem ji dostala od kamarádky Ivy, vlastnoručně vypěstovanou na zahrádce, a musím říct, že její vůně, barva i šťavnatost byla o poznání lepší, než u kupované. Za rok se pustím do pěstování taky.

Ač dělám z dýní ledacos, přiznávám, že do klasické marmelády jsem nebyla nijak zamilovaná. Teprve teď jsem ocenila, co dýně umí. Pyré je plné skořice, která v těle funguje jako perfektní zahřívací startér do zimy. Hodně srazí sladkost a postará se o lahodnou chuť. V okamžiku, kdy ji nasypete do té bublající a zářivě oranžové nádhery, dostane pyré barvu karamelu. Vůbec to nevadí, ale to úchvatné zlato je pryč, tak se na to připravte. V konečné fázi si pyré ovšem zase polepší, když do něj nasypete pořádnou dávku vlašských ořechů. Až se vše trošku odleží, vystrojte podzimní snídani s čerstvě opečenými tousty.

Křupavé tousty k snídani jsou vůbec skvělá věc. K ruce jsem měla pomocníka - topinkovač CLATRONIC, který nejen opeče chléb na požadovaný stupeň, ale také dokáže pečivo před tepelnou úpravou rozmrazit. Je dvoukomorový, takže vyhoví i početnější rodině. Ve stejném designu lze zakoupit také rychlovarnou konvici.

005vyrez

DÝŇOVÉ PYRÉ S OŘECHY

Příprava: 35 minut + vaření * Získáte: 4-5 skleniček

  • 1 kg očištěné dýně
  • 4 ks celé skořice
  • 1 kg cukru krupice
  • 20 g Želírky (Benkor), želírující přípravek bez konzervantů
  • 50 ml citronové šťávy
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • panák portského vína, nemusí být
  • 5 lžiček mleté skořice
  • 100 g vlašských ořechů

1. Dýni omyjte, rozdělte na poloviny a vyberte semínka. I se slupkou ji nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte asi 3 cm vody, přidejte dýni, svitky skořice a vařte do změknutí, trvá to asi 15-20 minut.

2. Pak nechte mírně zchladnout, vyjměte svitky skořice a základ rozmixujte; nemusíte zcela dohladka. Skořici dejte zpět, hrnec vraťte na oheň a přidejte cukr ve dvou dávkách, do druhé poloviny rozmíchejte Želírku. Stále míchejte do dokonalého rozpuštění cukru. Pak přidejte šťávu z citronu a pomeranče a směs nechte probublávat asi 10 minut. Udělejte želírující zkoušku na vychlazeném talířku, ale vše by mělo být v pořádku.

3. Hotové pyré odstavte, chcete-li, přidejte portské, pak sypkou skořici a vše dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte vlašské ořechy rozsekané na větší kusy. Naplňte vypařené sklenice a ihned zavíčkujte. Sklenice obraťte asi na 15 minut dnem vzhůru. Pyré uložte v chladu a suchu, po otevření ponechte v chladničce a spotřebujte.

Přehlídku dobrých surovin završuje vedle čerstvě vymačkané šťávy z citronu a pomeranče ještě portské víno, ale nemusíte ho za každou cenu do dýňového pyré dávat. Neošiďte pouze dávku skořice a vlašských ořechů, na těchto chutích je pyré založené.

Před rozmixováním dýňových kousků vyndejte svitky skořice, která se v nich vařila, ale později je zase vraťte zpět, aby pyré nabralo všechno aroma. Kuchyň vám bude vonět ještě druhý den, i když vzorně uklidíte.

Pyré není nutné rozmixovat dohladka, může být plné kousků. I tak bude nadýchané, se zemitou chutí skořice a lahodnou chutí ořechů. Tohle je podzim, jak má být!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.