DUHOVÉ PUSINKY V KRAJKOVÝCH KORNOUTCÍCH

KREJZLÍKY NA ZAVAŘENINY
11.11.2016
HORKÉ NÁPOJE SE ŠPETKOU ZÁBAVY
15.11.2016

stuha_ruzova
Na toto cukroví se vždy srdce směje. Za předpokladu, že děláte domácí, které je křehké jak míšeňský porcelán. Pusinky jsou nejkrásnější, když je navršíte na hromadu. Naštěstí – od toho jsou tu patrové etažéry!

Sněhové pečivo z bílků není žádná věda. Sníh za vás vypracuje šlehač a jediné, co musíte ohlídat, je správné pečení, spíše sušení v troubě. Když ho neuspěcháte, pusinky budou jako dech. Nečeká vás žádné skřípání cukru v zubech, ale jemný, nepřeslazený dezert, který vás vrátí do dětství. Vzpomínám si, že jsem pusinky dostávala k Mikuláši. Byly zabalené v celofánovém sáčku a nevážily vůbec nic. Protože jsme nadílku dostávaly (my holky) za dveře na poslední schod, který byl nezřídka plný opravdového sněhu, bylo mi jasné, že taková křehká dobrota musela spadnout odněkud z nebe.

Možná uvítáte tento tip na nadílku i pro své děti. Na rozdíl od věnečků na stromeček, které je třeba vytvarovat pomocí cukrářského sáčku, toto bílkové těsto stačí pouze seškrábnout stěrkou ze lžíce a trošku rozetřít dokulata. Snadné, rychlé, bez námahy. Slavnostní pohoštění servírujte nejlépe na patrovém etažéru. V tomto období už nás honí mlsná a tak pyramidka laskomin může vystřídat předchozí podzimní aranž z přírodnin. Je před Vánocemi, takže etažér u vás určitě nebude zahálet…
stuha_ruzova

DUHOVÉ PUSINKY

Příprava: 20 minut + 2,5 hodiny sušení v troubě * Získáte: asi 25 ks pusinek, záleží na velikosti

  • 4 bílky
  • 200 g krupicového cukru
  • pár kapek citronové šťávy
  • práškové potravinářské barvivo v libovolných odstínech

1. Začněte šlehat bílky, nejprve pomalu, abyste do nich nabrali vzduch, pak na plné otáčky. Když je sníh začne tuhnout, postupně zašlehejte cukr po lžících. Přidejte pár kapek citronu a šlehejte, až je sněhová hmota doslova „na krájení“.

2. Troubu předehřejte na 100 °C. Sníh rozdělte na hluboké talíře na tolik částí, kolik barev pusinek si přejete mít.

3. Každý kopeček sněhu jemně poprašte barvivem a ihned ho stěrkou zapracujte dovnitř sněhu. Pracujte lehce a klidně místy nechte více barviva. V každém tahu stěrkou zůstanou barevné stopy. Sníh nesmíte promíchat, aby nebyl jednobarevný.

4. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžíce vytvořte hromádky o průměru asi 5 cm. Počítejte s tím, že cukroví se dost nafoukne, takže nechte větší rozestupy. Malou stěrkou pak hromádky jedním rychlým pohybem dotvarujte.

5. Pusinky pečte 1,5 hodiny na středním roštu. Potom je nechte chladnout v mírně pootevřené troubě po dobu dalších 45 minut. Vychladlé pusinky sloupněte z papíru a uložte do chladu.

001

Se sněhovým těstem se dobře pracuje, nijak se toho nebojte. Vidíte, jak je sníh na šlehací metle pevný. Dá práci ho i vyšťourat ven. Rozdělila jsem si ho na 3 části a obarvila žlutým, zeleným a malinově červeným barvivem. Prášku dejte jen maličko, přidat můžete vždycky.

002

Zelené pusinky jsou samozřejmě nejzajímavější (ty dvě se ale určitě potkají, až vyskočí, dala jsem je moc blízko sebe). Polévkovou lžící jen navršte kopečky na plech a stěrkou nebo čajovou lžičkou je tak trošku dotvarujte. Vůbec nejde o to, aby byly pusinky jedna jak druhá.

dscf3023

A je hotovo. Pusinky se zvětší na šířku i do výšky, a když je sundaváte z plechu, tak zvláštně zvoní o sebe. Mám ten zvuk ráda. Na etažér jsem je navršila dozdobené papírovými krejzlíky z dortového papíru, a vytvořila jsem z nich široké papírové kornoutky. Krásně zachytí drobečky, až se do pusinky zakousnete. Potřebujete k tomu kruhový dortový papír o průměru 10 cm. Každý nastřihněte směrem ke středu, kraje nastřižení dejte přes sebe a z rubu slepte kancelářským lepidlem.

Pusinky jsou sladké jako polibek, tedy tak akorát :o)

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.