DUBNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – MECHOVÁ ZAHRÁDKA NA KMÍNKU

JARNÍ BYLINKY NA TALÍŘ, DO ŠATNÍKU I DO POSTELE
13.4.2022
VAJEČNÁ TLAČENKA
19.4.2022

Přírodní materiály letos na velikonočních stolech dominují. S radostí tak můžeme využít vše, co nám probouzející se jarní příroda nabídne.

Dnes máme Zelený čtvrtek, a to je třeba do všech jídel přidat něco zeleného. Přes den se vrhněte na bylinky a nasekejte si jich plnou hrst na svačinový chléb. V poledne můžete holdovat třeba špenátu, a pokud ho nemáte rádi, tak se alespoň ponořte do závěje zeleného hrášku. 

Hezky vyzdobený stůl k tomu všemu patří. Kdybyste neměli tu správnou inspiraci, nabízím nápad, který vykouzlí úsměv na tváři každého hosta. Duben je měsícem opeřených i chlupatých mláďátek, která se právě teď rodí a tulí ke svým rodičovským ochráncům. Kromě toho už brzy přihopká zajíček na koledu, takže dejte všechnu tu roztomilou a láskyplnou péči na hromadu a zakouzlete ji do aranžmá, které vás nebude stát víc, než chvilku trpělivosti. Pěkný kmínek břízy nebo jiného stromu určitě získáte od hodného souseda nebo od zahradníků, kteří se leckde tuží kolem veřejných cest. 

CO VŠECHNO LZE VYUŽÍT PRO FANTAZIJNÍ ARANŽMÁ

V centru zájmu bude zlatý zajíček. Symbolicky přináší vajíčka, a protože je malý, tak přináší křepelčí vajíčka. Špalík březového kmene jsem si přivezla z jarního výletu, jen ho bylo třeba rozříznout. Rázem pak můžete využít jeho větší část jako parádní podstavec pro misku na dobroty nebo na odložení ozdobného talíře s cukrovím. Připravte si:

  • kus zaschlého březového kmínku, široký 18 - 24 cm
  • proutky nebo kroucenou vrbu na základ mechové zahrádky
  • proutky kočiček
  • přírodní mech
  • libovolné dekorace z přírody
  • 5 křepelčích vajíček, vyfouknutých
  • zlatého zajíčka
  • na dokončení provázek, stuhy apod.

Jak udržet mech čerstvý - odloupnuté kousky mechu nechte někde na zápraží zbavit hmyzu (většinou se vytratí) a pak ho uložte do plastové misky. Mírně provlhčete podloží a mech tu a tam zastříkněte vodou, aby se osvěžil. Nechte ho v chladu mimo prudké světlo. Krásně se zazelená a vydrží  1 - 2 týdny pro vaše záměry a nejrůznější kompozice. 

1. Nejprve požádejte svého partnera o zkrácení kmínku do potřebné velikosti, pěkně působí i mírné zkosení horní plochy.

2. Aby zahrádka pěkně rozšířila plochu kmínku a pevně ukotvila mech, vytvořte si základnu ze 3 - 4 krátkých proutků, do nichž se mech lépe zachytí. Proutky zafixujte pomocí horkého lepidla.

PŘEDSTAVTE SI, ŽE ZAJÍC SEDÍ UPROSTŘED LESNÍ ZAHRÁDKY

3. Do záchytné konstrukce z proutků vtlačte trochu mechu. Může mít různou barvu a snažte se ho navršit do kopečka. Mech je nádherně tvárný, takže si prsty vytvořte dolíčky pro zajíce a vajíčka, aby objekty seděly pěkně na místě.

4. Umístěte zajíčka a začněte zdobit prostor malými šiškami, vajíčky, proutky a přírodninami, až vznikne kompaktní celek. Své dílko si stále otáčejte, abyste se ujistili, že je pěkné ze všech stran. Umístíte-li aranžmá doprostřed stolu, měl by na něj být pěkný pohled pro všechny kolem.

ZAPLŇTE CELÝ PROSTOR

Stále přidávejte přírodniny, až když máte pocit, že zahrádka je hotová, přeneste ji na zvolené místo, kde je denní světlo. Mech můžete jednou za 2 - 3 dny trošku orosit, aby aranžmá zůstalo svěží. Zvolíte-li pro svůj záměr přírodniny, které vypadají dobře i když uschnou, budete se ze svého dílka dlouho těšit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.