DORTY A SLADKOSTI ZA VYSVĚDČENÍ

DOMÁCÍ NANUKY Z KOKOSOVÉHO MLÉKA
25.6.2018
PRÁZDNINOVÁ PARÁDA OD VODY
27.6.2018

Už je to ve vzduchu! Prázdniny jsou na spadnutí, a vstupenkou do nich je vysvědčení. Zamhuřte nad ním oko a dva radostné měsíce volna odstartujte jaksepatří, malou dětskou oslavou...

Oslava se pochopitelně neobejde bez nápaditě prostřeného stolu a spousty dobrot. K těm nejslavnostnějším patří dortíky. Možná raději děláte jednotlivé kousky, ale mnozí dají přednost celému dortu, nazdobenému po vzoru dětské představivosti. Je to zkrátka překvápko za překvápko. Tak ať jsou všechna jen na výbornou :o)  

TIP NA ZDOBENÍ DORTU

1

Léto přeje ovoci všeho druhu, takže máte-li po ruce misku s jakýmikoli bobulemi, zdobení dortu bude hračkou a předmětem vaší fantazie. Zvolila jsem motýlky, kteří se dobře vyjímají na bílém krému z kokosu a mascarpone. Pokud potřebujete základní recept na piškotový korpus, naleznete ho v článku. Dort výborně upečete ve vysoké silikonové formě, ale můžete také použít posuvný nerezový rám (viz galerie pod článkem), který lze upravit na potřebný průměr a ještě vám usnadní rozkrojení dortu.

MALINOVÉ DORTÍKY + VIDEO

2

Piškotový dezert s malinami vychází z tradičního francouzského receptu na Charlottu. Může mít tvar celistvého dortu a pokaždé ho drží pohromadě hradba cukrářských piškotů. Střed dortu tvoří nadýchaný krém z ovoce, mascarpone, zakysané smetany a pod. Netvrdím, že menší dortíky jsou bez kalorií, ale navršíte-li do tvarohového krému hodně ovoce, odlehčíte je. Děti nejvíc baví, že se u stolu mohou dokonale upatlat, jak si postupně rozebírají piškoty a nabírají si porce krému. Aby vám při tvoření stačil jen jeden pár rukou, mrkněte na video a pořiďte si pomocnou formičku.

CAKE POPS PRO PARTU

3

Cake pops jsou malé dortíky nabodnuté na špejle. Děti je milují, protože jim připomínají lízátka, a nemusejí s nimi způsobně sedět u stolu. Mandlové těsto je plné čokolády a marcipánu, ale můžete do něj přidat nasekané rozinky, ořechy, sušené meruňky, zkrátka to, co vaše děti obvykle mlsají. V každém případě jim připravíte zdravější laskominy, než jsou kupované. Jednotlivé tvary vyrobíte pomocí speciálních kleští (viz galerie). Souprava obsahuje také špejle a praktický stojánek, do něhož dortíky odložíte při zdobení. 

DĚTSKÝ STŮL S MOTÝLY

4

Připravit dětem stůl plný barev nemusí být pracné. Důležitější je připravit vše tak, aby stolní náčiní přežilo mnohdy divoké veselí. Ideálně zvolte papírové talíře, plastové nebo dřevěné příbory, kterými si menší děti neublíží, a na ozdobu přidejte látkové nebo papírové ubrousky naaranžované do tvaru motýlích křídel. Je to vlastně jen zavázaný uzlík jednoduše dozdobený stuhou. Oslavenci, který miluje čokoládu, vyrobte domácí mléčně oříškový krém, který je známý pod názvem Kinder Bueno. 

SLADKÁ KRÉMOVÁ PLÁSTEV

5

Možností, jak nazdobit dort, je nepřeberné množství. Dětem chutnají především krémy, takže do jednoho z nich zabalte tradiční piškot a ozdobte ho marcipánovými včelkami. Piškot upečte např. podle receptu na Motýlkový dort (viz obr. 1), krém a neobvyklý způsob vytvoření plástvového povrchu naleznete zde. Už jste uhádli, jak na to? Ano, je to tak - do krému jsem obtiskla bublinkovou fólii, které mám doma vždycky kousek schovaný. Důležité je, aby krém byl pružný, tzn. přidejte do něj želatinu, aby správně spolupracoval. Jemný máslový krém by se vám rozehříval pod rukama.

TOVÁRNA NA GUMÍDKY

6

Ještě jedno video vám nabídnu. Je na něm výrobník želatinových medvídků, háďat a dalších tvarů. Výrobu bonbonů jsem si vyzkoušela na vlastní kůži, a šlo to úplně hladce. Výhodou domácích receptur je to, že si do nich namícháte, co uznáte za vhodné a zdravé. Mlsat se totiž dá docela rozumně. Děti vám s výrobou bonbonů ochotně pomohou, jen si dejte pozor na brzké venkovní vosí rojení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.