DORTY DO SKLA – HARLEKÝN / MALINOVÝ CHEESECAKE

SPĚTE V PONOŽKÁCH, JE TO TERAPIE
8.9.2021
ŠPENDLÍKOVÁ ZAVAŘENINA
13.9.2021

Nejslavnější dort, který se vměstná do misky nebo poháru, je bezesporu tradiční italský dezert tiramisu. Ve skle však mohou skončit i porce ryze českého Harlekýna.

Nemohli jste si nevšimnout, že v cukrárnách se v posledním čase objevují dortíky nacpané do sklenic od kompotů nebo do plastových pohárků. Moc mě to zaujalo, a v rámci dovolenkového putování po republice jsem jich pěknou řádku ochutnala. Doplatil na to můj šatník, ale kulinářsky jsem načerpala spoustu inspirace. Dorty se jmenují stejně, jako jejich nadýchané kulaté předlohy, a podotýkám, že se nejedná o dezerty, ale o poctivé dortíky s porcí těsta obsahující vše, co do nich patří.

Nejčastěji se jedná o různé kombinace cheesecaků, které této prezentaci vyhovují nejvíc. Ale spolkla jsem i karamelový věneček a větrník ve skle, stejně tak jako čokoládového pařížana i pavlovu s mangem. Báječné! Naporcované dortíky se skvěle konzumují, snadno si je odnesete ven na vzduch i lépe je ubráníte před vosami. Ty už nám hrozit nebudou, ale tyhle pochoutky vřele doporučuji pro dětskou oslavu nebo pro transport kamkoli na návštěvu. Přivítají vás s otevřenou náručí.

Příprava: korpus - 25 minut + zdobení * Získáte: klasický dort nebo 12 ks porcí

ŠLEHAČKOVÝ HARLEKÝN

Korpus

  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce řepkového oleje

Pařížská šlehačka

  • 250 ml smetany, 33 %
  • 100 g čokolády, min 55 %

Vanilková šlehačka

  • 200 ml smetany, 33 %
  • 3 plné lžičky jemného vanilkového cukru

1. Vejce, cukr a vanilkový cukr vložte do robotu a šlehejte nejprve zvolna a poté naplno, až se vytvoří bohatá nadýchaná pěna. Troubu vyhřejte na 170 °C.

2. Přidejte prosáté kakao, škrob a mouku a za pomalého míchání olej. Vše dobře spojte, ale nepřešlehejte.

3. Těsto rozetřete na plech cca o velikosti 32 × 24 cm opatřený pečicím papírem. Mělo by dosahovat maximálně výšky 1,5 cm. Korpus dejte péct na 25 minut. Upečený plát nechte vychladnout, otočte ho a sloupněte papír. Nechte odpočinout, nejlépe do druhého dne.

4. Stejný den si připravte základ pařížské šlehačky. Čokoládu pomalu rozpusťte za mírné teploty ve smetaně a směs přiveďte k varu. Stále míchejte, aby vznikl hladký krém. Vařte 1 minutu a pak nechte vychladnout při pokojové teplotě. Teprve pak vložte smetanu do lednice a druhý den dotuha vyšlehejte. Šlehejte pomalu, na malé otáčky, nebo se krém srazí!

Dokončení - Z korpusu vykrájejte kolečka o průměru hodícím se pro vaše sklenice a vložte je na dno. Pomocí cukrářského sáčku navrstvěte střídavě obě šlehačky a dozdobte strouhanou čokoládou.

 

MALINOVÝ CHEESECAKE

Korpus

  • Upečte podle předchozího receptu

Krémová vrstva

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smetany, 30 %
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 bio citron - šťáva a nastrouhaná kůra

Na dozdobení

  • miska malin
  • nastrouhaná čokoláda

1. Mascarpone i smetanu ponechte chvíli v pokojové teplotě. Promíchejte je, přidejte prosátý cukr a vyšlehejte do krému - nejprve na nízké otáčky. V poslední fázi přidejte citronovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru.

2. Na připravené sklenice s korpusy nastříkejte pomocí cukrářského sáčku krém po obvodu sklenice, prázdný střed vyplňte malinami a dortík uzavřete vrstvou krému. Dozdobte malinami a nastrouhanou čokoládou.

Oba dortíky nechte před podáváním alespoň 2 hodiny vychladit. 

První den si připravím korpus a svařím základ pařížské šlehačky. Před šleháním musí být řádně vychlazený; když to jde, 24 hodin je ideálních. Při vykrajování dortíků se řiďte průměrem sklenic, aby kolečka prošla dovnitř. Když se netrefíte, nic se neděje, malé korpusy jsou pružné a nějak je tam vtlačíte.

Se zdobením cukrářskými sáčky mi to moc nejde, ale sklenice nazdobí i začátečníci; to je výhoda malých ploch. Modré nádobí, které je všude kolem patří k talířové soupravě DIWALI, kterou nabízíme také v tyrkysové a bílé barvě (viz galerie pod článkem). Komplet je vyroben z odolného skla a prostřený stůl s ním vypadá krásně. Malinový cheesecake hodně zaplňte ovocem a užijte si jemně citronovou chuť krému. S malinami k sobě výborně pasují. 

Ještě slovo o dortu Harlekýn. Pokud vím, vznikl někdy koncem 60. let minulého století a provázel mě od dětství. Byl to nejjednodušší cukrárenský výrobek, jaký pamatuji. I když se dnes vyrábí všemožně vyšperkovaný, původně k němu patřil nízký kakaový korpus a vysoké zdobení oběma druhy šlehačky, která na povrchu vytvořila střídavý vzor připomínající oděv Harlekýna. Je to dort výhradně pro milovníky šlehačky. Pokud si ho dnes upečete, v kuchyni stále patří k nejrychlejším úpravám. Korpus není třeba rozkrajovat a šlehačkový povrch plný nastrouhané čokolády zvládnete jedna, dvě. Přeji krásný a sladký víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.