DOMOV V BARVÁCH VŘESU

NEZBYTNÁ VÝBAVA NA ÚKLID ZAHRÁDKY
3.9.2018
BEZVA DEKY NA POHOVKY I DO POSTELÍ
5.9.2018

Závěje střapatého vřesu s námi dělají to, co lány letní levandule. Jen se nad nimi šťastně rozzáříme. Je to zkrátka pohádkově krásná podívaná...

Obě rostlinky, letní levandule i podzimní vřes, v sobě mají schované dálky. Rostou v krajinách, za kterými musíme putovat a jsou opředeny romantikou. Naštěstí se oběma daří i v našich podmínkách, a tak je nadšeně pěstujeme. A sušíme! Protože bylinkám sluší i suchá aranžmá. 

Možná máte vřesu dostatek (mě občas přes zimu vymrzne a letos, paradoxně v létě, mi sazenice prořídly díky palčivému slunci), takže nemusíte litovat obětovat část té krásy na zkrášlení příbytku.

Odstíny vřesu jsou natolik inspirativní, že se mohou stát novým tématem úprav vašeho domova. Světlé i sytě růžové tóny, smetanově bílá, nažloutlá i kontrast tmavé bordó, patří do rodiny barev, které navozují pocit luxusu v jídelnách i obývacích pokojích a večerům propůjčují oživení. Trochu inspirace naleznete v galerii pod článkem a ještě více na našem e-shopu.

domov plný vřesu

  • Všechny světlé odstíny vřesu se mezi sebou dobře mísí. Potřebujete-li trošku usměrnit výraznou růžovou, přidejte šedozelené tóny v různé intenzitě. Vždyť příroda venku vypadá zrovna tak. 
  • Nejtmavší odstíny do fialova a bordó působí smyslně. Do sousedství přidejte temnou barvu lilku - a namíchali jste koktejl do podzimní ložnice. Kontrast vytvoří tyrkys a chlorofylová zeleň.
  • Samotný vřes (Calluna) je výborným dekoratérským nástrojem. Čerstvě nařezaný vřes ve stádiu otevřených květů vydrží ve váze 6-10 dnů. Protože ho můžete snadno nasušit, budete se dlouho těšit z jeho krásy. Vřes usušte vždy nastojato, v této fázi už může být přímo ve zvoleném aranžmá.
  • Vřesovce (Erica) vám pokvetou po celý rok a záhonky mohou mít bílou, růžovou, červenou i modrofialovou barvu. Vyznačují se bohatším květenstvím.
  • Když převážíte nařezané větvičky vřesu, zabalte je do vlhkého papíru (ideální je mokrá papírová kuchyňská utěrka) a vložte do plastového sáčku. Uzavřete ho drátkem nebo uzlíkem, ale předtím ho nafoukněte, abyste křehkým rostlinám vytvořili prostor a nepoškodily se. Sáček uchovejte v chladu, dokud se nepustíte do tvoření.

Drátěná opora ve tvaru srdce by zůstala pro zakořeněný břečťan dlouho holá - časem na drát zamotám každý výhonek, který vyroste. Prozatím jsem ji vyplnila kusem provázku a mezi něj zapletla snítky vřesu. Na konstrukci vřes perfektně uschne a zůstane téměř v nezměněném stavu až do jara. Není nic jednoduššího, než pak síť odstranit a rostlinku nechat vytvořit zelené srdíčko. 

Sezonní dekorace mám obzvlášť ráda. Jakmile se za létem zavře voda, už se rozhlížím po dalším období, co pěkného nám přinese. Vřes si letos pospíšil, udělejte si za čerstva také radost. Pokud na čas oželíte pár skleněných hrnků na čaj, vytvořte si jednoduché svícny. Vřes se suší nastojato, takže takto zůstane pěkný po dlouhou dobu.

Skládání ubrousků je taková pěkná domácí disciplína. Je fakt, že ale v běžnějších situacích musí jít o něco jednoduchého. Když máte plné ruce vaření a úklidu kolem, na zdobení stolu tolik času nezbývá. Tyto kroužky jsem si koupila před rokem a používám je poměrně často. Ubrousek složím do proužku a jen ho provléknu věnečkem a dozdobím dle sezony. V tuto chvíli se elegantně nabízejí první snítky vřesu.

Musím konstatovat, že dávat věcem jiný způsob užití je zábavné. Třeba toto struhadlo - poslouží jako perfektní stojánek na náušnice, nebo si jím dozdobte dveře na zápraží. Nebude mu vadit ani občasná sprška deště. V hlavní roli je tu opět vřes, který společně s růžemi, a dalšími kráskami ze zahrádky, vytvoří uvítací pugét.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.