DOMOV S HYGGE PLNÝ TEPLA A KLIDU

CUKRÁŘSKÁ INVENTURA
1.11.2017
ZIMNÍ KOKOSOVÝ PEELING
3.11.2017

Pokud jste se s tímto podivným slovem dosud nesetkali, pak hned vysvětlím. Hygge (čtěte hüke), se dá přibližně přeložit jako život oslavující ty nejprostší okamžiky, které nás každodenně provázejí.

Veškeré tajemství spočívá v tom, že si tyto chvíle dokážete uvědomit a docela obyčejným způsobem užít. Zdá se, že existovat s tímto vědomím je snadné, ale úplně přirozeně to nedokážeme. Ti, kteří tento fenomén doopravdy prožívají, jsou Seveřané. Ne náhodou jsou označováni za nejšťastnější národ na světě. Hygge je dánský a norský výraz pro vše, co vnímáme jako příjemné – pocit pohodlí, tepla, harmonie, touhu pobývat v přírodě, přátelská setkání, společné jídlo, ale i pocity zadostiučinění, kdy vnímáme, že jsme užiteční a laskaví k druhým. Zdá se mi to jako nejpřirozenější postoj. Člověk se neuzavírá sám do sebe, ale je součástí společenských setkání, okolního života.

Krásné, že? Čím více si o hygge čtu, respektive o lidech v Dánsku, Norku i Švédsku, tím víc jsem si jitá, že skandinávský způsob života je tou nejlepší učebnicí, z jaké můžeme čerpat. Skandinávské domovy jsou zařízeny s jednoduchostí, aby nutily člověka zpomalit, a užít si nejen chvíle odpočinku, ale i setkávání s přáteli. Lidé dávají přednost všemu, co lze vyrobit rukama, dobrému jídlu, přírodním, lokálně dostupným materiálům, které dobře známe s čistých linií tamějšího designu. Zbožňují všechny svátky a slavnosti (slaví dokonce i svátek raků), výlety, družnost a otevřenost. Za všechny charakteristiky přidávám ještě jednu, vše shrnující – severské hygge spočívá v návratu k základům a zjednodušení života. A o to se můžeme v našem hektickém závěru roku alespoň pokusit.

  • Ačkoliv hygge v žádném případě neznamená pasivitu, i odpočinek je třeba si užít. Jen si položte otázku, kdy je vám nejpříjemněji? A přesně tak to udělejte. Pořiďte si teploučkou beránčí deku a sáhněte po rozečtené knížce.
  • Dánové jsou naprosto posedlí světýlky. Také si jich pořiďte co nejvíce. Rozsvícené svíčky, svítící řetězy a ozdoby do oken, patří k uvolňující náladě, ke vzájemné pohodě. Zcela jistě to nebude jen tím, že zimní období je zde pořádně dlouhé. Buďte opatrní, ale za nic se nevzdávejte této kouzelné atmosféry.
  • Světlo je hodně důležité. Postarejte se o to, aby váš příbytek osvětlovalo několik menších zdrojů světla, ne jeden centrální. Jen tak aktivně využijete každé místo v bytě a také si ho oblíbíte.
  • Buďte nadšenými zahradníky. Je dokázáno, že kontakt s rostlinami v nás navozuje nesmírně pozitivní psychické pochody. Místo, kde nejsou květiny, jednoznačně postrádá život. Pokud se vám ale pěstování nedaří, kupujte si často květiny do váz a noste si domů větve a přírodniny, z nichž lze vytvořit působivá aranžmá. Procházky v přírodě beztak patří k nejdůležitějším záležitostem ve vašem životě.
  • Kombinujte nové bytové zařízení se starými kousky. Interiér zbavíte sterilnosti jednoho stylu a naplníte ho vzpomínkami.  

hygge1

Mít se hezky, není samo sebou. Každý pro to musí vynaložit nějaké úsilí. Začněte u sebe a ve svém domově. Obklopte se vším, co hřeje, od ponožek po chlupaté deky, uvařte si dobrý čaj a naplánujte si výlet na nejbližší víkend. Je to mnohem důležitější, než vyleštěná okna. A pokud si už sestavujete seznam vánočních dárků, zde je malá hygge inspirace:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.