DOMÁCÍ ZELEŇ, CO NEDÁ TOLIK PRÁCE

ROHOŽKY ZACHYTÍ NEPOŘÁDEK
19.8.2019
POŘÁDEK V CHLADNIČCE MÁ SVÁ PRAVIDLA
21.8.2019

Domov bez rostlin nedýchá životem. Čas, který pěstování drobné zeleni věnujete, se vám vrátí v podobě kvetoucích parapetů nebo bylinek do kuchyně.

Většina našich životů se odehrává uvnitř uzavřených prostor. V zaměstnání, v obchodech i na úřadech je zeleně poskrovnu, a tak se doma ochotně učíme starat o vlastní výpěstky. Na okenním parapetu, v miniaturních skleníčcích i na balkonech se tak dočkáváme prvních radostných výsledků. Někdy postupujeme úspěšně, někdy ne, ale pokud se naučíme jen trošku respektovat nároky jednotlivých květin a bylin, určitě to půjde.

Systém pěstování na malém prostoru a v nejrůznějších nádobách neleze nijak do peněz. Většinou vám stačí, když vám někdo zkušenější věnuje přírůstek ze své zahrádky, a přidá rozumnou radu, co s ním. Rostliny pak můžete donekonečna množit, seskupovat do jiných útvarů, prokládat ozdobnými dekoracemi z drátů a přírodnin, a zkrátka se prima bavit. Když se pak pochlubíte dobrou kuchyní s čerstvými bylinkami, nebo si na balkoně užijete klidu za hradbou aromatických květů s repelentními účinky, budete velice spokojení.

Do jednotlivých článků se proklikněte obrázky, většinu předmětů, s kterými jsem pracovala, naleznete na našem e-shopu, na kterém právě teď objevíte velký letní výprodej!

Kolem rostlinky zvané rýmovník (Plectranthus ambcinicus) se v článku rozvinula skvělá diskuse, z níž se dozvíte spoustu podrobností, jak tuto užitečnou bylinu pěstovat. Mimoto zde naleznete řadu receptů, protože tato léčivka přispívá k uzdravení při nachlazení i v chřipkovém období. Pusťte se včas do pěstování, než udeří podzimní plískanice. K rýmovníku i k dalším rostlinám si můžete podle návodu vyrobit pěkné květináče potažené textilem.

Městské zahradničení se stalo trendem. Stále více lidí potřebuje klidný relax, k němuž pěstování rostlin hodně přispívá. Pokud rádi vaříte, pak víte, že bez čerstvých bylinek se v kuchyni neobejdete. Pěstovat lze vybrané bylinky pro pečení (levanduli, čokoládovou mátu), jedlé květy do koktejlů a ke zdobení dezertů (lichořeřišnici), do polévek (majoránku, libeček pažitku nebo bazalku), nebo k  masům (saturejku, tymián, rozmarýn a pod.). Svou úžasnou zahrádku si zasaďte například do velké zadělávací mísy. V široké nádobě se dá vytvořit i pohádková krajinka s okrajem louky, či lesa, dokonce s drobnými dekoracemi. Je to hezký způsob, jak nabídnout zahradničení i dětem.

Pokojový břečťan patří k rostlinám, které lze rozmnožovat po celý rok. Ve vodě vám jednoduše zakoření, a vy můžete začít pěstovat novou rostlinu. Po čase, když jsou výhony delší, nastane vhodná doba k tomu, aby se naučil šplhat. Vytvořte mu drátěnou oporu, po níž se začne docela ochotně stáčet. Na jaře, kdy prudce roste, mu musím trochu pomáhat, ale pak drátěné srdce zaplní docela rychle. Živá dekorace se stane vaším příjemným společníkem.

Máme za sebou horké léto, a možná se vám stalo, že vás po návratu z dovolené přivítalo pár uschlých květináčů, které se už nepodařilo oživit. Nemáte-li nikoho, kdo by k vám zaskočil se zaléváním, začněte pěstovat sukulenty. Jsou opravdu nenáročné, jen své zahrádce nevyžadující mnoho údržby, dopřejte v zimě přezimování v chladu - ideálně v teplotě kolem 10 °C. Možná vás za rok odmění i kvítky. Malý květináč s netřeskem si můžete vzít i na pracoviště. Možná nevíte, že šťávou z rozlomeného lístku ošetříte i bodnutí hmyzem.

Pár základních rad týkajících se pěstování rostlin ve skleníčcích naleznete v článku (proklik obrázkem). Miniaturní skleníky vzniknou z obyčejných kuchyňských dóz, které momentálně nepotřebujete. Hodí se perfektně k prvnímu zakořenění mladých rostlin. Vytvoří si zde své mikroklima a výborně prospívají. V okamžiku, kdy se derou ven, si je přesaďte do větších květináčů. Malá zahrádka se také hodí jako vkusný dárek pro někoho blízkého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.