DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK PRO KAMARÁDY

ROMANTICKÉ LÉTO Z NOVÉHO KATALOGU
29.3.2017
VODNÍ SVÍČKA S JAREM POD HLADINOU
31.3.2017

stuha_zelena

Proslulý vaječný koňak, který se připravuje v mnoha zemích světa, máme spjatý s vánočními svátky. Ale když ho oprostíte od vůně skořice, vanilka vám zavoní stejně báječně i o Velikonocích…

Nakonec jarní veselí si spojujeme s konzumací vajec úplně na všechny způsoby. Proč nepřivítat mlsné hosty právě touto pochoutkou, v které jsou vejce nepostradatelná. V městečku, kde jsem vyrůstala, se pravidelně vítali dospělí koledníci štamprličkou vaječňáku. Na první pohled vypadal nevinně, ale byl domácí a poctivý, a po návštěvě několika domácností pánové leckdy zapomněli, kudy vede cesta domů. To byla taková naše dívčí pomsta za ty metrové pomlázky. A tak dělám koňak i dnes; co kdyby někdo přišel!?

Kolik rodin, tolik se najde těch zaručeně nejlepších receptů na vaječný koňak. Koňak se připravuje z čerstvých vajec, s cukrem svařeným na karamel, s ušlehaným bílkovým sněhem. Ten, který připravuji na jaře, je rychlý a úplně klasický. Ovšem, co je nejdůležitější, nyní ho podávám jarně a radostně. Přímo v láhvi na mléko, která dodá rozjařeným hostům dobrou náladu.

Recept se týká tepelné úpravy vajec, takže se nikomu nic nepřihodí. Dokonce mám pro vás tip, jak připravit koňak i pro kamarády, kteří trpí intolerancí laktózy (neschopností organizmu strávit mléčný cukr).

stuha_zelena

DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK

Příprava: 35 minut + 3 týdny na uležení * Získáte: 1,5 l koňaku

  • 5 žloutků
  • sáček vanilkového cukru
  • plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 397 g
  • 350 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • 400 ml koňaku nebo tmavého rumu, chcete-li, tak půl litru

1. Do velkého hrnce s vodou vložte nerezovou misku s 5 žloutky a vanilkou, a v horké vodní lázni žloutky metlou ušlehejte do pěny. Abyste zničili choroboplodné zárodky, je třeba, abyste směs zahřáli minimálně na 70 °C. Šlehejte stále, aby byly žloutky stále v pohybu, jinak se vám na dně mísy uvaří. Voda se nesmí dotýkat horní misky.

2. Do druhé, chladné misky, nalijte obě mléka a přidejte ušlehané žloutky. Ponorným mixérem vše vyšlehejte do hladkého krému. Nechte ho mírně zchladnout a mixérem zašlehejte koňak / rum.

Koňak nalijte pomocí trychtýře do vypařených láhví. Otvor přetáhněte potravinovou fólií a pevně uzavřete. Láhve dejte do chladničky nejméně na 3 týdny uležet.

001

Tady jsem si užila luxusní měděný hrnec značky Morreti. Na tak jednoduchou práci je ho doslova škoda, ale ta krása v kuchyni! Našlehala jsem v něm misku se žloutky, ale brzy vám hrnec předvedu v důstojnější akci, při vaření jarních špenátových knedlíčků.

002

Zde už jsem přidala v páře našlehané žloutky do směsi mléka. Vlevo je jedna z plechovek s kokosovým mlékem, které můžete použít pro přípravu části koňaku tomu, kdo nedokáže strávit mléčný cukr. Kravské mléko jednoduše nahraďte kokosovým. Výsledek je velice chutný, koňak působí trošku mastnějším dojmem, ale dobře se našlehá. Tento koňak neuskladňujte, je vhodné ho vypít hned. Ještě upozorňuji na to, že smíchat mléčný a rostlinný tuk není vhodné.

Nejtěžší na tom všem je vydržet, a láhve neotevřít před svátky!


stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.