VLASTNÍ SMETANOVÝ SÝR A SADA SILIKONOVÝCH VÍČEK

NEJKRÁSNĚJŠÍ ZÁCLONY A ZÁVĚSY
31.8.2022
DOMÁCÍ TVOŘENÍ: KAM SE ŠPERKY A DROBNOSTMI?
2.9.2022

Ať už vyzkoušíte smetanový sýr samotný nebo libovolně ochucenou verzi z domácí kuchyně, docela určitě se stane předmětem častých příprav vašich svačin i snídaní.

Jíst čerstvé potraviny a ještě dokázat trochu snížit rodinný rozpočet je v dnešních časech složité. Alespoň u jedné důležité složky každodenního jídelníčku - u smetanového sýra, se o to pokusit můžete. Sýr je třeba nejen k slanému i sladkému pečení nebo k dokončení salátů, ale téměř každý den k snídaním i k přípravě všelijakých pomazánek.

O tom, jak důležité jsou bílkoviny ve skladbě pravidelné stravy, není sporu. Bílkoviny jsou zapotřebí k regulaci metabolizmu - potřebuje je každá buňka včetně hormonů, pomáhají nám budovat svaly, udržet kvalitu vlasů, nehtů i kůže. Jednoduše řečeno, potřebujeme je pro tvorbu a obnovu tkání. Převážné množství bílkovin je vhodné získat z ryb, drůbeže a nízkotučných mléčných výrobků. Pokud mezi nimi rádi konzumujete sýry typu Lučina, pak vyzkoušejte dnešní recept na ochucenou bylinkovou pomazánku podobného složení.

Přidávám k němu skvělý tip na sadu silikonových víček, jimiž uzavřete misky, plechovky, hrnky, zkrátka cokoli s čerstvě připravenými potravinami, případně s jejich zbývajícím množstvím, které ochráníte před polétavým hmyzem a v lednici je vhodně oddělíte od okolního prostoru. 

Příprava: 20 minut + vykapání syrovátky * Získáte: 4 porce z 1 jogurtu

  • 500 g selského jogurtu, například Hollandia
  • 100 ml smetany, 30%
  • 2 stroužky česneku, středně velké
  • menší svazek pažitky
  • ¼ lžičky soli

1. Jogurt přesuňte do misky, přidejte smetanu, rozmělněný česnek, nasekanou pažitku a sůl. Vše důkladně promíchejte.

2. Připravený široký cedník vyložte jemným plátýnkem nebo 2× složenou gázovinou, položte ho nad misku nebo kastrůlek tak, aby dosahoval maximálně do jeho poloviny a jogurt s přísadami do něj přelijte.

3. Nahoru položte malý talířek oblou stranou vzhůru. Dále ho nezatěžujte, jen kraje textilu trochu zvedněte a jemně zakruťte nad talířkem. Tekutiny - syrovátky, vykape překvapivě hodně, takže miska pod cedníkem musí být dostatečně hluboká, aby se sýr opět nenamáčel. Svůj budoucí sýr přesuňte do lednice a nechte v klidu do rána.

4. Druhý den rozmotejte textil, odstraňte talířek a obsah cedníku vyklopte na talíř. Sýr snězte čerstvý, nebo ho uchovejte v misce se silikonovým víčkem v lednici. Vydrží několik dní.

POZN.: Chcete-li, nepodporujte tučnost sýra přídavkem smetany a nechte ho samotný, bez dochucení bylinkami. V opačném případě vyzkoušejte přísady, které máte v oblibě.

Bílý jogurt je výbornou surovinou pro domácí kuchyni. Tím nejjednodušším způsobem si z něj můžete připravit čerstvý sýr tím, že oddělíte syrovátku od pevné mléčné části. Stačí nechat jogurt vykapat do rána v lednici. Lze využít i jiné značky, než jsem použila já, ale vždy to musí být jogurt s čistými jogurtovými kulturami zrající v kelímku a s tučností nejméně 3,5 %.

Syrovátku, žlutozelenou tekutinu, která z jogurtu vykape, využijte běžným způsobem - někdo ji vypije např. s rozmixovaným ovocem, dá se přidat do polévek, zadělat s ní chléb. Důležité živiny v ní obsažené napomáhají snižovat vysoký krevní tlak, podporují trávení a působí protizánětlivě.

  • Takhle pružná jsou silikonová víčka, která využijete pro dokonalé uzavření různých nádob s potravinami a čerstvě připravenými pokrmy, dokonce i pro potraviny samotné - viz rozkrojený meloun, který neoschne a ubrání se hmyzímu náletu.
  • Víčka jsou flexibilní a dobře tvarovatelná, takže je natáhnete prakticky na cokoli. Zkoušela jsem čtvercovou dózu i oválovou, fungují bez problémů.
  • Odolný silikon lze použít i v mikrovlnné troubě.
  • Víčka se snadno udržují, neboť je lze jen opláchnout a nechat uschnout, ale i svěřit myčce nádobí.

Až si vše vyzkoušíte, a zjistíte, jak jednoduchá je výroba výborného sýra, přejdete na přípravu ze 2 ks jogurtů. Můžete pak jednu várku dochutit a sníst dříve, a samotnou nechat na později. V chladu lednice vám uložená v plastové krabičce či skleněné misce se silikonovým víčkem vydrží až 1 týden. Ovšem za předpokladu, že okamžitě nezmizí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.