7 SNADNÝCH DOMÁCÍCH SIRUPŮ A LIKÉRŮ

KOUZLO OKENNÍCH LEMOVEK A ZÁVĚSŮ
2.7.2018
KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: I
4.7.2018

Skvělé letní nápoje jsou plné ovoce, bylinek a ledové tříště, občas i s kapkou alkoholu. Kdy jindy si vychutnat dobré pití, než v létem rozpálené zahradě.

Co pro to musíte udělat? Je to jednoduché. Uvařte domácí sirup ze surovin, které máte. Jakmile vznikne základ, naředěním a dochucením máte kdykoli po ruce kvalitní domácí limonádu. A pokud chystáte letní večírek, připravte opojně dobrou sangrii nebo silný skořicový likér jako aperitiv. Bude se hodit i při pečení, nebo na zmrzlinové poháry. Chce to jen pár osvědčených receptů (spolehněte se na mou mlsnou rodinu), a pár pomocníků, které objevíte na našem e-shopu.

K servírování na čerstvém vzduchu si pořiďte vše, co má víčka s brčky. Invaze hmyzích návštěvníků na sebe nedá dlouho čekat! A další sirup - tentokrát z čerstvé levandulové úrody, vám nabídnu po příštím týdnu.

TYMIÁNOVÝ SIRUP

1

Citrony a bylinky, to je v podstatě vše, co je třeba do bylinných sirupů. Tymiánový sirup patří k mým nejoblíbenějším (je to zřejmě způsobeno tím, že tymián nedávám pouze do zmrzlin). Tymián je vděčná bylinka a většinou se způsobně rozrůstá, takže jím můžete hýřit. Dobře zazátkované lahvičky se sirupem vydrží klidně až do zimy. Pokud je rychle nevypijete, protože sirup se dá servírovat s perlivou vodou (viz úvodní obrázek k článku), ale i jako koktejl s alkoholem. Zábavný způsob servírování v lahvičkách - žárovkách, hosty pobaví.

SKOŘICOVÝ LIKÉR

2

Tento likér vyrábím z cukrkandlu - více se dozvíte v článku. Je pořádně silný, protože základ tvoří kvalitní tmavý rum, do něhož je naložená pomerančová kůra. Ve výsledku likér chutná podobně jako Cointreau. Originální francouzský likér se používá do řady receptů, což není právě levná záležitost. Ačkoliv nemám ráda náhražky, skořicový likér vůbec není špatný, a dá se s klidným svědomím použít. Vyzkoušejte ho, ale nechte ho pořádně uležet.

OVOCNÁ SANGRIA

3

Sangria je temperamentní nápoj s jiskrou a výraznou ovocnou chutí. Nabízím recept s alkoholem i bez něj, protože v horku patří k výbornému rodinnému pohoštění. Namíchejte si do něj libovolné bobulové ovoce, které právě dozrává, a zkombinujte ho s trochou exotiky. Výborně chutnají například navinulé višně nebo kyselý rybíz v sousedství sladkého hroznového vína, manga a melounu. Záleží jen na vaší gurmánské fantazii. 

MÁTOVÝ SIRUP

4

Mátový sirup je absolutní stálicí horkého léta. Naštěstí vám podobný nápoj nabídnou leckde v restauraci. V podstatě stačí jen máta naložená do vody ochucené citronem. Ovšem pokud se vám bylinky urodily, pak na nic nečekejte, a vyrobte si pravý mátový sirup. Namíchaná ledová limonáda - třeba ještě s plátky jahod, vás překvapí svou lahodností. Máta je známá svými léčivými účinky a protože klidní trávicí trakt, je uprostřed léta víc jak užitečná.

ZÁZVOROVÝ SIRUP

5

O léčivých účincích zázvoru jsem psala v souvislosti s chřipkovým onemocněním. Ale, taková ohavná angína se nám občas nevyhne ani v létě. Mít po ruce kvalitní domácí zázvorový sirup, vůbec není od věci. Jeho příprava sice trvá dva dny, nicméně po namočení zázvoru už v kuchyni nijak asistovat nemusíte. A při zachovaném zdraví si ze sirupu vyrobte výtečnou zázvorovou limonádu. Sirup nařeďte například tonikem a přidejte čerstvý citron. Vznikne nesmírně osvěžující nápoj.

CITRONOVÝ LIKÉR

6

Pokud jste si někdy přivezli z Itálie pravé Limoncello, hořkosladký likér z vyzrálých citronů, pak se rádi pustíte do výroby jeho české náhražky. Limoncello vyrábím jen tehdy, když vypátrám opravdu kvalitní citrony. Ve výsledku je to znát. Potřebujete odrůdu s poddajnou neošetřenou kůrou, protože naložit se dá jen její svrchní část, která není hořká. Citrony musí být opravdu vyzrálé a šťavnaté. Příprava likéru je naprosto úžasná, provoníte si ruce i celou kuchyň. Likér se používá k přípravě řady lahůdek, od variací dezertu Tiramisu po úžasné citronové koláče. Stojí za to mít ho v letní kuchyni.

HRUŠKOVÝ SIRUP

7

Když se spojí chuť a vůně skořice, hřebíčku a nezaměnitelných zralých hrušek, mám pocit, že už skáču do podzimu. Hruškový sirup vás tam drobet přenese. Je to také tím, že se sirup ředí horkou vodou, a po tomto nápoji doma sáhneme vždy, když se potřebujeme zahřát. Přidávám ho ale nakonec do sbírky letních tipů, protože sirup jde rovněž namíchat s perlivou vodou a ledem, ale především, i uprostřed léta je nezřídka zapotřebí sáhnout po teplé dece a zahřát si žaludek... 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.