DOMÁCÍ RAJSKÝ KOŘENĚNÝ KEČUP

JARNÍ DEKORACE Z MAGNÓLIÍ
4.6.2020
KOUPELNA PLNÁ PŘÍJEMNÝCH VĚCÍ
10.6.2020

Příznivcům konzervovaných rajčat připravte chutný kořeněný kečup, který bude patřit k vítaným dárkům z domácí kuchyně.

Autor tohoto receptu tvrdí, že je to „hotová brnkačka”, a já dodávám, že ač si recepty nejraději vytvářím sama, tento s dovolením přebírám se vším všudy. Je totiž výborný. Netvrdím, že rajská jablíčka jsou v tuto chvíli levná a dokonale vyzrálá. Nicméně letos se nám ceny zeleniny budou zcela jistě pohybovat výš, a tak není na co čekat. Jakmile natrefíte na příznivé cifry, jako se mi teď přihodilo, vzhůru do zavařování.

V tuto chvíli však nemusíte zpracovávat čerstvá rajčata pečením v troubě, ale lze využít rajčata v plechovkách, která jsou k dispozici po celý rok a připravená výrobcem pěkně nasekaná na kusy. Domácí výroba kečupu se tím pořádně urychlí. A když si své dílo uzavřete do pěkných zavařovacích sklenic, budete mít o dárek víc pro toho, komu rádi děláte radost svými kulinářskými výtvory.

Příprava: 30 minut + zavařování * Získáte: 2 láhve, tj. necelý litr

Podle Michaela Kocha, Vaříme poctivě po domácku

  • 1 cibule, středně velká
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 rovné lžíce rajčatového protlaku
  • 600 g rajčat v plechovce, na kousky
  • 150 ml silného zeleninového vývaru
  • 50 ml jablečného džusu, 100%
  • 1 lžíce mletého kari
  • špetka chilli
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 lžička jablečného octa
  • ½ lžíce soli, nebo dle chuti
  • 2-3 lžíce řepkového oleje

1. Cibuli nakrájejte nadrobno. Na velkou rozehřátou pánev vsypte třtinový cukr, plamen stáhněte a potřásáním pánve připravte světlý karamel. Přidejte cibuli, lžíci vařicí vody (pozor, nikdy ne studené a chraňte se před spálením) a krátce poduste.

2. V základu orestujte rajčatový protlak, přidejte kousky rajčat, zeleninový vývar, jablečný džus a dobře promíchejte. Směs nechte pomalu táhnout asi 30 minut při teplotě těsně pod bodem varu.

3. Do směsi přidejte kari, špetku chilli, mletého hřebíčku a jablečný ocet. Promíchejte a nechte trochu zchladnout.

4. Pak směs přesuňte do mixéru, přidejte sůl a ochutnejte. Teď je čas na doladění solí a kořením dle vaší chuti. Za pomalého přilévání oleje vše rozmixujte.

5. Kečupem naplňte sterilizované sklenice a uzavřete. Postavte je na pekáček do vodní lázně a v troubě vyhřáté na 180 °C zavařte po dobu 30 minut.

Příprava kečupu z čerstvých rajčat je poněkud zdlouhavá, ale máte-li v sezoně vlastní zeleninu ze zahrádky, není co řešit. S kvalitními rajčaty z plechovky ale nic nezkazíte, práci si krásně urychlíte, a navíc si kečup zavaříte kdykoli vás napadne. Základ vytvoříte i na velké pánvi s nepřilnavým povrchem, na níž se nejlépe připraví karamel.

Před dokončením směs přesunu do mixovací nádoby, tam vše dochutím a nakonec zašlehám olej. Se všemi ingrediencemi lze pracovat libovolně. Sůl a koření odměřuji odměrkami, protože u receptů, které nedělám každý den, si nepamatuji, jak moc jsem čeho nabrala. V závěru máte možnost kečup ochutnat a doladit podle svého ještě předtím, než ho zavaříte. Třeba přidáte více chilli nebo i trochu cukru.

Kečup uložte do láhví nebo do menších sklenic, zavíčkujte a sterilujte v troubě. Je hustý, kořeněný, trošku pikantní a díky kari mírně zabarvený do hněda. Po otevření sklenice uložte do chladničky a rychle spotřebujte. Kečup používám rovněž místo suga - speciální rajčatové pasty na pizzu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.