DOMÁCÍ POT-POURRI

DALŠÍ PORCE PODZIMNÍ INSPIRACE
20.10.2016
PLNĚNÉ KRÉMOVÉ ŽAMPIONY
24.10.2016

bylinky_02
Protože jsem od léta nasušila kdeco, napadlo mě, že si udělám pot-pourri. Docela jednoduchou směs, založenou na vůni levandule. Mám ji nesmírně ráda, protože mi prodlužuje vzpomínky na letní zahradu.

V oblasti aroma terapie nejsem nijak zběhlá, tak jsem šla obyčejnou cestou. Ve výsledku vše dopadlo dobře. Vytvořila jsem příjemné přírodní aroma, které momentálně zraje v dobře uzavřené dóze. Směs květů, bylin a koření totiž musí být asi 5 týdnů stranou v šeru, aby správně proběhla fermentace.

Použít můžete prakticky všechny nasušené květy a bylinky. Proces správného sušení jsem popsala zde, ale nyní už se musíte spoléhat pouze na to, co jste si na sklonku léta nasbírali. Vítaným přírůstkem mohou být v tuto dobu ještě muškáty. Kvetou statečně až do zámrazu, a jejich aromatické složky jsou ve vonných směsích ceněné. Většina květů po usušení své aroma ztrácí. V pot-pourri však mají svou estetickou funkci. Vůni jim snadno dodáte několika kapkami vybraného esenciálního oleje, který seženete např. v obchodech Manufaktura, Horoskop, Botanicus apod. Vůni pot-pourri si tak podobným způsobem osvěžíte i po delší době.

dscf3267

K naporcování jednotlivých ingrediencí jsem použila kalibrované odměrky na vaření. Ne, že byste je nyní bezpodmínečně potřebovali, ale k pečení si je určitě pořiďte, je to neocenitelný pomocník. Momentálně vám s nimi snáze ukáži jednotlivé poměry bylinek. Připravte si:

  • 1/3 šálku nasušené kůry z pomeranče
  • 1 šálek nasušených plátků růžových růží a několik poupat vcelku
  • 1 šálek nasušených levandulových květů
  • 1 květ nasušené hortenzie
  • 4 tyčinky celé skořice
  • 2 lžíce drceného hřebíčku
  • 1 květ nasušené pelargonie
  • 8 kapek levandulového esenciálního oleje

Z pomerančů sloupněte kůru, nakrájejte ji na uzoučké proužky nebo z části vykrájejte drobné kvítky pomocí tvořítka na cukroví. Je to takové to nejmenší, kterým vykrajujete prostředky do lineckého cukroví. Kůru dejte sušit a mezitím skládejte do větší misky všechny ostatní ingredience. Růže rozeberte na jednotlivé plátky, 3-4 poupata si ponechte vcelku. Půl šálku levandulových květů můžete nechat na stoncích, druhou půlku šálku naplňte vydrolenými kvítky. Květ hortenzie rozstříhejte na malé skupinky květů, tyčinky skořice rozlomte v půli (místo skořice lze použít i hvězdičky badyánu, jsou velice dekorativní) a pomocí hmoždíře rozdrťte 2 plné lžíce voňavého hřebíčku. Nakonec přidejte drobné kvítky pelargonie.

dscf3282

Pot-pourri znamená bylinkovou všehochuť. Když máte vše pohromadě (společně i s voňavou pomerančovou kůrou), směs pořádně promíchejte. Už teď se vám z toho zatočí hlava. Rozhodně to není nic pro alergiky. Máte-li vše správně usušeno, květy se nedrolí a krásně drží svůj tvar. Nostalgická barevnost původně pestrých rostlin se po nasušení sjednotí do pudrových tónů a výsledek získá svůj nezaměnitelný půvab.

dscf3294

Nyní přijde na řadu proces fermentace. Pot-pourri vložte do nádoby, která má pevně přiléhající víčko. Ideální je například tato, která má zabarvené sklo a ochrání rostlinky proti světlu. Fotila jsem v transparentním skle, abyste na všechno viděli; ale nádobu pak nechte v šeru. Než ji zavíčkujete, kápněte dovnitř 8 kapek levandulového oleje a uložte ji asi na 4-5 týdnů někam do klidu. Sklenicí občas zatřeste, aby se vůně usadila ve všech pórech rostlinek. Po této době vysypte část směsi do pěkné misky a umístěte ji na místo, kde budete vnímat jemnou kořeněnou vůni pot-pourri. Až směs vyčichne, oživte ji opět několika kapičkami levandulového oleje.


 

Ještě slovo k 100% levandulovému esenciálnímu oleji:

  • Tento olej působí na tělo blahodárně. Zklidňuje organizmus – působí analgeticky, odstraňuje nervové vyčerpání a dokonce zmírňuje nespavost.
  • Lze ho užívat k inhalacím při dýchacích obtížích a bronchitidě, neboť má protizánětlivé účinky. 
  • Působí protirevmaticky a dokáže ulevit při drobných úrazech svalů, šlach i při zánětech nervů. Levandulový olej lze totiž používat i na kůži, což je u esenciálních olejů výjimka. Předtím si ho však vyzkoušejte na předloktí, kde je vaše pokožka nejcitlivější.
  • V každém případě se poraďte se svým lékařem, protože levandulová silice dokáže i výrazně snížit krevní tlak. 

Přeji klidný, zdravý a voňavý víkend!

bylinky_02

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.