DOMÁCÍ PEČIVO K SNÍDANI

RETRO ROLÁDA S RETRO ŠLEHAČEM
15.2.2021
JAK NEJLÉPE VYBRAT LOŽNÍ PRÁDLO
17.2.2021

Upéct mísu housek k snídani je dobrý nápad. Jednou to vyzkoušejte. Není to těžké a celé rodině to zvedne náladu.

Netvrdím, že tuto kuchyňskou disciplínu lze provozovat často, ale přece jen máme momentálně trochu víc času na domácnost. Pokud vás přepadne chuť na pečení, hned si připravte něco na ráno. Probuzení do nového dne bude o hodně příjemnější.

Ať už zvolíte slané nebo sladké pečivo, mělo by být rychle hotové. Poradíte-li si s kynutým těstem, pak vyberte takové, které zaděláte a necháte způsobně nakynout bez dozoru. Nejrychlejší jsou jednoduché housky anebo dokonce chléb zadělaný sodou, který se obejde zcela bez kynutí. Dětem uděláte radost sladkými makovkami, které si mohou upéct s vámi.

K práci využijte řadu dalších pomocníků - doporučuji ratanové ošatky, v nichž se kynoucí těsto pěkně vytvaruje, malé silikonové vály jejichž využití i údržba je blesková, dovažovací váhy díky nimž nezamažete příliš nádobí i hrnečkové odměrky, pro něž máte třeba nachystané recepty. Tahle práce musí jít rychle od ruky.

 

Domácí snídaňové pečivo je předurčeno k rychlé spotřebě, protože tak je nejchutnější. Ono by vám déle beztak nevydrželo. Ta večerní chvíle strávená u trouby však za to stojí. Usínejte spokojeně s tím, že se ráno máte na co těšit...

Další článek s recepty naleznete ZDE.

Chuťově neslibuji nic jiného, než dobré housky, ale zajímavé jsou tím, že těsto nakypříte pomocí sektu. Alkohol pečením vyprchá, takže se neobávejte dát pečivo malým dětem. Místo sektu můžete droždí zadělat i kvalitní sodovou vodou. Abyste nemuseli plést každou houstičku zvlášť, mám na to svůj patent. Více se dozvíte v článku.

Jak hodně si osladíte své snídaňové šneky, záleží na vás. V poslední fázi je potřu javorovým sirupem, posypu vlašskými ořechy a pak následuje ještě krátké zapečení. Ve výsledku ořechy chutnají trochu jako pekanové. Počítejte s tím, že se při jídle pořádně zalepíte, ale s horkým čajem si užijete perfektní snídani.

 

Ještě jednu sladkou snídani vám nabízím. Oblíbené bulky sypané mákem chutnají především dětem. Můžete je namazat máslem a přidat další lžičku medu a v létě je doplňte rozkrájenými jahodami a hustým jogurtovým koktejlem. Je to natolik vydatná snídaně, že se vám nebude chtít ani k obědu.

Irský chléb ze žitné celozrnné mouky se zadělává pomocí práškové potravinářské sody, která se v kyselém prostředí přidaného podmáslí postará o nakypření těsta. Těsto nemusí vůbec kynout, ale po zpracování je hodně hutné. Nicméně křupavý chléb z něj nakonec bude. Když poklepete na spodek bochníčku a ozve se zadunění, je správně napečeno. Chléb nechte vychladnout na mřížce a ještě horký snězte. Nejlepší je, když se na něm rozpouští slané bylinkové máslo. Když si přivstanete, pečení zvládnete i před snídaní. Příprava těsta trvá 15 minut!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.